10 hasznos ötlet, hogyan neveld szobacicád

10 tipp, hogyan neveld cicád

TK, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Egy cicát választottál társadnak? Az első hónapjai lakásodban meglehetősen fontosak lesznek számára. Nevelésüket már a korai éveiben érdemes elkezdeni, hogy egy kezelhetőbb, barátságosabb kiskedvenc váljon belőle. Íme, 10 ötlet, hogy cicád jólnevelt legyen.

Így neveld szobacicád

1.    Ne válaszd el korán az anyamacskától


Amennyiben lehetséges, egy kismacskának az első pár hónapját érdemes anyja mellett töltenie, mely a későbbi egészsége szempontjából is fontos. Ilyenkor az anyamacska elkezdi tanítani kölyökét, tehát soha ne fogadj örökbe 2 hónapnál fiatalabb macskát - várj legalább a harmadik hónapig. Ezzel megkíméled egy traumától, mely további problémákhoz vezethet, mint például a túlzott nyávogás, illetve a gyenge társasági viszony.


2.    Készítsd fel lakásod is a macska érkezésére


Amint macskád megérkezik lakásodba, érdemes már étellel várnod, egy alomtálat biztosítani számára, illetve az alvóhelyéről sem szabad megfeledkezned.


-    Az alomtálcát érdemes a házad egy nyugodt szegletében elhelyezni, ahol huzattól védve, az ételes és vizes tálaktól messze van.
-    Egy pihenésre alkalmas párnával, fekhellyel is készülnöd kell, ami az előbb említett helyektől távol található.
-    Szerezz be számára néhány játékot is, illetve kaparófát.


3.    Szoktasd hozzá új környezetéhez


A cicád éppen még csak most lett az anyjától elválasztva. Legyél vele óvatos és türelmes, így kiérdemelve bizalmát, és majd megkönnyítve nevelését. Az első napjait érdemes ugyanazon helyiségben töltenie. Tedd le kiscicád, engedd, hogy saját maga fedezze fel környezetét. Ezután már megmutogathatod a lakás többi pontját is, játékait, viszont mindez nyugodt környezetben történjen. 


4.    Kerüld el, hogy cicád veled legyen az éjszaka folyamán


Ha nem szeretnéd, hogy kiskedvenced megszokja a Veled való alvást, akkor az első naptól kezdve egyedül kell aludnia, ehhez érdemes hozzá szoktatni. Helyezz el számára egy párnát, kosarat, cica ágyat, és ne engedd, hogy meghasson nyávogásával.

5.    Megfelelően tanítsd macskád


Igazából, cicád már megtanult néhány dolgot az anyjától. Amikor hozzád érkezik, ezt kell követned, néhány dologra érdemes odafigyelned:


-    Tedd a kiscicát az alomba, és óvatosan kapargasd azt. Hamarosan meg fogja érteni, hogy felelnie kell a szükségleteiért.
-    Ha máshol csinálja, akkor ne szidd meg, hanem tedd vissza a macskát az alomtálcába.
-    Az almot tisztítsd át minden nap, illetve hetente cseréld teljes tartalmát. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-14

A vargánya gomba - ízletes és nagyon egészséges is!

Ha már unod a legnépszerűbb gombát, a csiperkét, és valami újra vágysz, akkor érdemes kipróbálnod a vargánya gombát. Én nagyon szeretem, te se fogsz csalódni!

2024-06-14

A pulykatartás előnyei és hátrányai - Ezeket vesd össze, ha pulykákat szeretnél tartani

A baromfiudvar nemcsak a csirkék tartását jelentheti. Ugyanúgy tarthatunk akár pulykákat is. Most a pulykatartás előnyeit és hátrányait ismerheted meg.

2024-06-16

14 ritka cicafajta, amik biztosan levesznek a lábadról

Az összes cica nagyon cuki, aki létezik a világon, de cicaszeretőként érdekelhetnek a ritkább cicafajták is. Most 14 ritka cicafajtát ismerhetsz meg...

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

asztag

a kévében betakarított kalászos gabonából rakott ->kazal, amely lehetővé tette az egy... Tovább

etológia (szokástan, viselkedéstan)

az állatok viselkedésével foglalkozó tudományág. Célja, más tudományágak eredményeit... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek