10 tipp a hatékony, hosszútávú kertgondozáshoz

hirdetes

10 szakértői tipp az önellátó, termékeny kertért!

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

10 szakértői tipp a termékeny kert eléréséért

Vásárolj nagy tételben

Amíg kerted talaja vályogossá nem válik (és ez évekbe is telhet), nem valószínű, hogy képes leszel kielégíteni kerted tápanyag-igényét a konyhai maradékaiddal és haszonállataid trágyájával. Sokan éppen ezért nagy tételben vásárolnak maguknak komposztot vagy talajtakarót az első 5 évre. Nagy tételben vásárolni általában olcsóbb, mint minden évben újra és újra rendelni az anyagokból, és környezettudatosabb megoldás is, hiszen így nem csak kevesebb üzemanyag, hanem kevesebb műanyag csomagolás is fogy majd.

Alternatív talajadalékok

Habár a nagy tételben vásárolt komposzt mindenképpen hasznos lesz hosszútávú kertgondozási stratégiád első néhány évében, idővel olyan ásványi anyagokkal telíti majd tele kerted talaját, amire növényeidnek nincs igazán szüksége. Ezeket a maradékokat idővel vagy elmossa a víz, és kárba vésznek, vagy – rosszabb esetben – megakadályozzák, hogy a növények hozzájussanak a számukra fontos tápanyagokhoz. Íme tehát néhány alternatív talajadalék, amikkel színesebbé teheted kerti talajod tápanyagtartalmát!

hirdetes

Faforgács

Ha szeretnéd némi változatossággal meglepni ágyásaid mikroorganizmusait, akkor háromévente kínáld meg őket némi lebomlott faforgáccsal. Nincs más dolgod, mint hagyni egy adag forgácsot meleg körülmények között komposztálódni, míg finom, porhanyós anyaggá nem válik, 6,5-ös pH-értékkel. Ez a folyamat nagyjából 2-3 évet vesz igénybe, ami függ persze a fa típusától, és hogy milyen kis méretűre aprítottad le. Ez az idő pont elegendő ahhoz, hogy a talaj valami újra vágyjon.

hirdetes

Zöld fű

Az alaposan lebomlott széna vagy lenyírt fű nagyszerű alternatíva lehet, ha szeretnél néha változatosabban trágyázni hosszútávú kertgondozásod során. Ügyelj rá, hogy alaposan kiérleld őket, különben túl sok nitrogént viszel majd velük a talajba.

Levélhumusz

A levélhumusz (vagy levélkomposzt) egy másik remek átmeneti komposzt, amivel kertednek kedveskedhetsz.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

havivakság

a lovak időnként visszatérő, egyik v. mindkét szemen jelentkező, nem gennyes belső... Tovább

19/2007. (III. 29.) FVM rendelet

a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi elõírások átvételét megvalósító kötelezõ... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert