10 érv az őszi ültetés mellett - ez lenne a legjobb évszak az ültetésre?

10 ok, hogy miért az ősz a legjobb évszak az ültetésre

TK, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ültetés

5.    Hosszú növekedési időszak


Az őszi ültetés több hét növekedési időt biztosít az évelőknek. fáknak, cserjéknek, mielőtt a növények télen elalszanak. Amikor a föld feletti szárak és ágak növekedése megáll, tudnunk kell, hogy a gyökérrendszer tovább bővül. A gyökerek akár 7°C-os talajhőmérséklet mellett is képesek növekedni. A víz elengedhetetlen a folyamatos növekedéshez, ezért pár hetente bőven meg kell öntözni a növényeket, amíg a talaj be nem fagy. Az ősszel ültetett fák, cserjék és évelők általában a következő évi nyári hőség hatására alakulnak ki igazán.


6.    Több idő a kertben tavasszal


Minél több tavaszi kerti feladatot elvégzünk ősszel, annál több időt lehet a kertben töltenünk tavasszal. Néhány ősszel ültetett évelő, valamint egy újonnan ültetett cserje vagy fa, több időt biztosít jövő tavasszal más projektekre.


7.    Tervezzük meg előre a tavaszi színeket


A tulipánokat, nárciszokat, sáfrányokat és mindenféle más kis tavasszal virágzó hagymát ősszel kell elültetni, mielőtt a talaj megfagyna. Hetekig színes csokrokkal pompázhatnak dekorációink, ha ősszel ültetjük el előre ezeket. Általában szeptember végén érdemes ezt elvégezni, amint a talaj lehűlt.


8.    Meghosszabbított betakarítás


A hűvös évszakok növényei az őszi napokon virágoznak, sőt, egyes régiokban telelnek is. A brokkoli, a karfiol, a sárgarépa, a borsó, a retek, a spenót és a saláta is jól fejlődik ősszel. Hűvösebb területeken szeptember végéig érdemes elültetni ezeket, majd biztosítsuk a fagyvédelmet, amikor a hőmérséklet már csökken.


9.    Könnyű vetőmagindítás


A meleg talajhőmérséklet és a megfelelő őszi nedvesség a magvak gyors csírázását eredményezi. Éppen ezért tökéletes időszak új gyep vetésére, csupasz foltjainak kitöltésére, és még a réti telepítésre is.


10.    Könnyebb gyógyulás a metszett évelők számára


A legtöbb évelő ősszel könnyen osztható és újratelepíthető. Mind a talajhőmérséklet, mind az őszi időjárás elősegíti a jó gyökérnövekedést, ahogy a növények megtelepednek új helyeiken. Az átültetés után öntözéssel biztosíthatjuk a sikert, ezt végezzük néhány hetente, amíg a talaj meg nem fagy.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-04-16

Csodaszép, egyszerűen gondozható: Így ültess margarétát!

A margaréta nem elég, hogy csodaszép, sokak legnagyobb kedvenc virága, számos néphiedelem kapcsolódik hozzá, gyógyhatása van. Nézd milyen egyszerű az ültetése!

2024-04-16

Soha nem fogod elhinni, hogy mennyi uborkát lehet termeszteni ezzel a trükkel!

Fedezd fel az uborka termesztés trükkjeit, amellyel bőséges termést érhetsz el! Tanulj a vetéstől a kiültetésen át a gondozásig és a kártevők elleni védekezésig.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

megtérülési időtartam

a beruházásokat megalapozó döntések egyik legfontosabb mutatója, amelva gazdaságosság... Tovább

adventív növények

az emberi kultúrával együtt elterjedt, behurcolt, más területekről (éghajlatról) származó... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet