Ez aztán az extrém katasztrófaturizmus – 10 aktív vulkán, amely vonzza a turistákat

Ez aztán az extrém katasztrófaturizmus – 10 aktív vulkán, amely vonzza a turistákat

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Sok vulkánról hallottunk már, de nem is gondolnánk, hogy milyen sok még a mai napig is aktív, azt pedig végképp nem gondolnánk, hogy vannak olyan emberek, akik önszántukból másszák meg a hegyet, hogy testközelből láthassák a lenyűgöző, de veszélyes látványt.

aktív vulkánok

10 aktív vulkán – katasztrófaturisták kedvencei


Szerte a világon körülbelül összesen ezerötszáz aktív vulkánt számolhatunk meg. Mit is takar az, hogy aktív? Az aktív vulkánok közé azok a vulkánok tartoznak, amelyek vagy kitörtek a közelmúltban, vagy valószínűleg hamarosan ki fognak törni. Ebben a cikkben most bemutatunk 10 olyan aktív vulkánt, amelyek mágnesként vonzzák a katasztrófaturistákat! Izgalom, veszély, nem mindennapiság… az biztos, hogy egy hamarosan kitörni akaró vulkánt nem sok dolog előzi meg a katasztrófaturizmus legveszélyesebb helyeinek listáján.

Izland - Eyjafjallajökull

Izlandot hiába hívják a jég és tűz országának, sok aktív vulkán található a szigeten. Az Eyjafjallajökull egy eljegesedett vulkán, amely rengeteg fennakadást okoz a helyiek számára. Legutóbbi kitörése után akkora füst keletkezett, hogy egy hétig az Észak- és Nyugat- Európai légi közlekedést is akadályozta.

Utolsó kitörés: 2010 június

Indonézia – Merapi

 

 

A Merapi-hegy vulkánja az egyik a Jáva szigetén megtalálható több aktív vulkán közül, amelynek kráterje gyakran elárasztja a környéket füstjével. Az elmúlt tíz évben többször is kitört. Rengeteg szervezett túra keretein belül is látogatják a turisták, pedig a világ egyik legveszélyesebb vulkánja.

Utolsó kitörés: 2020. június

Pápua Új-Guinea – Ulawun

A Pápua Új-Guineában található aktív vulkánok közül Ulawan az egyik legkevésbé ismert veszélyes és aktív vulkán, pedig a régió legaktívabb vulkánjai közé tartozik, és a 18. század óta huszonkét alkalommal tört ki. A vulkán közelében rendkívül sokan élnek, így rájuk folyamatos veszélyt jelent a hegy gyomra.

Utolsó kitörés: 2019 augusztus


Washington – Mount St Helens

A világ egyik leghírhedtebb aktív vulkánja a washingtoni Mount St Helens, amelynek legutóbbi kitörésekor negyvenhárom évvel ezelőtt, ötvenheten vesztették életüket. Jelenleg biztonságosan lehet túrázni rá, azonban még mindig aktívnak tekintik.

Utolsó kitörés: 1980 volt a nagy kitörés, majd 2008-ben egy kisebb kitörés

Hawaii – Mauna Loa

A Mauna Loa egyike a Hawaii öt aktív vulkánnak, valamint a világ legnagyobb vulkánja is. Ugyanakkor a természetvédelmi területe a sziget legnépszerűbb látnivalója.

Utolsó kitörés: 2022. november

Guatemala – De Fuego

Közép-Amerika egyik legfigyelemreméltóbb aktív vulkánja a guatemalai de Fuego, amely az átlaghoz képest jóval gyakrabban tör ki. Ezzel azonban elnyerte az első helyet a legnépszerűbb katasztrófaturizmus vulkánjaként, ugyanis kitöréskor a vele szemben lévő vulkán megtelik turistákkal, akik kíváncsiak a leglátványosabb vulkáni aktivitásra.

Utolsó kitörés: 2022. december


Tonga – Ha’apai

A Haʻapai legutolsó kitörése olyan hatalmas volt, hogy el is szigetelte Tongát egy időre a világtól és körülbelül négy hétig tartott. A kirötés következtében olyan erős szökőár alakult ki, amely a Csendes-óceán térségében is szétterjedt.

Utolsó kitörés: 2021. december


Hawaii - Lō’ihi

A Lō’ihi egy víz alatti vulkán, de mivel a tengerfenék egyre magasabb lesz, ezért hamarosan Hawaii legfiatalabb szigetévé válik.

Utolsó kitörés: 1996

Hawaii - Kīlauea

A Föld egyik legaktívabb vulkánja a Kīlauea, amely újra és újra kitört már éveken keresztül, és hamarosan újra ki fog.

Utolsó kitörés: 2023. január

Kongo – Nyiragongo-hegy

Az egyik legnehezebben felfedezhető aktív vulkán a Nyiragongo a rendkívül zárt Kongói Demokratikus Köztársaságban található. Általában Ruandából indulnak ide a vezetett túrák.

Utolsó kitörés: 2021. május


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kromoszóma-rendellenességek (kromoszómaaberrációk)

az adott fajra jellemző kromoszómaszerelvény megváltozásai. Többféle megnyilvánulási... Tovább

Csongrád Megyei Földhivatal

Földhivatal Megyei Földhivatal Cím: Szeged Horváth Mihály u. 1/B 6720 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés