Egyszerűbb és gyorsabb öntözésfejlesztés

hirdetes

Egyszerűbb és gyorsabb öntözésfejlesztés

Kiszner Klaudia
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

  Könnyített a kormány az öntözési feltételeken a szárasság elkerülése érdekében . Jóváhagyta az öntözés fejlesztéséhez szükséges jogszabály-módosításokat. Így egyszerűbb és gyorsabb kialakítani az öntözéshez szükséges feltételek

öntözés

  Öntözéses fejlesztés egyszerűsége

„Az egynyári öntözési engedélyek bevezetése a kisebb területet művelő gazdáknak nyújt könnyebbséget. Ezt azok a gazdák tudják alkalmazni, akiknek maximum 100 hektár területet kell öntözniük, és ezt ideiglenes szivattyúval, gyorskapcsolású vezetékekkel, vagy szórófejekkel meg tudják oldani.”

Ehhez ugyanis elégséges egy üzemeltetési engedélyt kérni és nincs szükséges további vízépítési munkákra. Továbbá az is megkönnyíti a helyzetet, hogy az engedély kiadásához csak egy egyszerűsített talajvédelmi terv szükséges.

Öntözés fejlesztés céljai 

 

A szabályzat módosítására azért volt szükség, hogy teret kapjanak a kis területtel rendelkező, ideiglenes szivattyúkkal is megoldható egy öntözési idényre szóló vízellátással beérő gazdák gondja. Hiszen a jelenlegi szabályozás szerint csak olyan helyen lehet öntöző telepet kialakítani ahol minimum 5 évig szükség van rá. Ezen felül a módosításra azért is szükség volt , mivel hazánkat egyre több aszály éri, ami igencsak rosszul érinti a gazdaságokat, a kisebb területekkel rendelkezőket pedig még érzékenyebben. Az egyre növekvő szárazság és az egyenetlen csapadékeloszlás komoly hatással van az ország mezőgazdasági teljesítményére.

hirdetes

Forrás: MTI, agribusiness.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fenékürítő

a víztároló legmélyebb pontjára helyezett műtárgy, amely a víz leürítésére szolgál.... Tovább

eutrofizálódás

a vizek tápanyagokban, főként nitrogén- és foszforvegyületekben való gazdagodása, aminek... Tovább

Tovább a lexikonra
Talajművelés