Egyszerűbb és gyorsabb öntözésfejlesztés

Egyszerűbb és gyorsabb öntözésfejlesztés

Kiszner Klaudia
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

  Könnyített a kormány az öntözési feltételeken a szárasság elkerülése érdekében . Jóváhagyta az öntözés fejlesztéséhez szükséges jogszabály-módosításokat. Így egyszerűbb és gyorsabb kialakítani az öntözéshez szükséges feltételek

öntözés

  Öntözéses fejlesztés egyszerűsége

„Az egynyári öntözési engedélyek bevezetése a kisebb területet művelő gazdáknak nyújt könnyebbséget. Ezt azok a gazdák tudják alkalmazni, akiknek maximum 100 hektár területet kell öntözniük, és ezt ideiglenes szivattyúval, gyorskapcsolású vezetékekkel, vagy szórófejekkel meg tudják oldani.”

Ehhez ugyanis elégséges egy üzemeltetési engedélyt kérni és nincs szükséges további vízépítési munkákra. Továbbá az is megkönnyíti a helyzetet, hogy az engedély kiadásához csak egy egyszerűsített talajvédelmi terv szükséges.

Öntözés fejlesztés céljai 

 

A szabályzat módosítására azért volt szükség, hogy teret kapjanak a kis területtel rendelkező, ideiglenes szivattyúkkal is megoldható egy öntözési idényre szóló vízellátással beérő gazdák gondja. Hiszen a jelenlegi szabályozás szerint csak olyan helyen lehet öntöző telepet kialakítani ahol minimum 5 évig szükség van rá. Ezen felül a módosításra azért is szükség volt , mivel hazánkat egyre több aszály éri, ami igencsak rosszul érinti a gazdaságokat, a kisebb területekkel rendelkezőket pedig még érzékenyebben. Az egyre növekvő szárazság és az egyenetlen csapadékeloszlás komoly hatással van az ország mezőgazdasági teljesítményére.

Forrás: MTI, agribusiness.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

disznóparéj (Amaranthus)

a disznóparéjfélék (Amaranthaceae)családjába tartozó nemzetség. Karcsú disznóparéj (A.... Tovább

takarmányrépa (Béta vulgáris convar. crassa Alef.)

a libatopfélék (Chenopodiaceae) családjába tartozó répa változata. Őse a Földközi-tenger... Tovább

Tovább a lexikonra
Talajművelés