Hungarikum Bizottság alakuló gyűlése a Vidékfejlesztési Minisztériumban

A Hungarikum Bizottság alakuló gyűlése a Vidékfejlesztési Minisztériumban

Kiszner Klaudia
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

 Hungarikum Bizottság alakuló gyűlése a Vidékfejlesztési Minisztériumban. Mostantól fogva újabb szervezettel bővül a Vidékfejlesztési Minisztérium. Nem kisebb feladatot kapott ez a 15 tagú csapat, mint hogy a hungarikummá nyilvánított termékeket tovább bővítsék és fenntartsák. A testületet a hungarikumtörvény, keltette életre idén tavasszal.

Hungarikum védelme

 

Az alakuló gyűlés kezdetén felszólalt Fazekas Sándor, aki ismertette a testület létrejöttét és ennek körülményeit. Ezek után hozzátette a nemzet stratégia és a nemzeti értékek megőrzése, megvédése, gyarapítása a magyar érdekek szempontjából kiemelkedően fontos. Maga a hungarikum törvény őrzi a magyarok csúcsteljesítményeit, azokat az értékeket, amelyeket az elmúlt évszázadok óta az ország határain belül és kívül létrehozott és fenntartott a hazánk.
 
A bizottság egybe fogja ezeket a létrejött értékeket és az értük tett tevékenységeket, ami alapján létrejöhetett a Magyar Értéktár és a Hungarikumok  Jegyzéke teljessé válhat.  „Ma is vannak olyan Hungarikumok, amelyek a nemzetközi jogi védelemnek köszönhetően lajstromba foglalhatók .- közölte Fazekas Sándor” 
 
Ide sorolva példaként felhozta a budai várat, a táncház-mozgalmat, a Tokaji borvidéket. a Hortobágyot, a csabai kolbászt, a gönci barack pálinkát és a szőregi rózsatövet. Emelett fontos nem elfelejteni a szellemi alkotásokat sem, hiszen bővelkedünk abból is, ezek is bekerülhetnek a Magyar Értéktárba. Ilyen a pozsonyi kifli, amely nem régiben kapott eredetvédelmet, így bekerült a hungarikumok közé.
 
A működési feltételeket a Vidékfejlesztési Minisztérium biztosítja, amire 500 millió forint áll rendelkezésre.

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

biológiai szennyvíztisztítás

ált. a mechanikai és a ->kémiai szennyvíztisztítás után v. túl híg szennyvíz... Tovább

PR64A44 (XF 4917)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Szíklevél alatti szárrészének antociánossága gyenge.... Tovább

Tovább a lexikonra