Zöldségtermesztéssel és gyümölcstermesztéssel kapcsolatos tapasztalatok

A zöldségtermesztés 2014. évi tanulságai és tapasztalatai

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A zöldségtermesztés 2014. évi tanulságai és tapasztalatai, érdemes mindenkinek tisztában lennie ezekkel a dolgokkal

Tanácskozások, előadások alkalmával mindig téma a magas, már-már megfizethetetlen növényvédő szer árak, és a vegyszer nélküli vagy csökkentett vegyszerfelhasználás melletti zöldségtermesztés. Nehéz ott ezt megvalósítani, ahol ennek elsődleges kritériumát, a növényhigiéniát nem tartják be. Érdemes körbenézni, hogy hányan veszik komolyan a kertek őszi kitakarítását, a beteg növények (az idén volt belőle elég!) megsemmisítését vagy az őszi talajművelést. Ha az idén is hasonlóan enyhe tél lesz, mint 2013–14-ben, bizony az ilyen elhanyagolt kertek tulajdonosai, de a szomszédjaik is (!) komolyvegyszerköltséggel számolhatnak, ha egyáltalán vegyszerekkel a talajban, a növénymaradványokon áttelelő betegségektől és kártevőktől sikerül veteményeiket megóvni.


Talán a tanulságok között lehetne megemlíteni az „önkritikát” is. Fontos, hogy ismerjük a termesztésünk színvonalával, tudjuk, hogy mennyire kedvezőek vagy éppen kedvezőtlenek a kertünk talaj- és a klimatikus adottságai. Ennek függvényében kell a fajtákat megválasztani! Az úgynevezett intenzív (szuper intenzív) fajták mostoha körülmények között (rossz talaj, vízhiány, rossz növényvédelem, hiányos tápanyagellátás stb.) gyengébb eredményeket adnak, mint a hagyományosnak mondható tájfajták és szabad elvirágzásúak (nem hibridek). Nagyon csábítóak lehetnek a hirdetések, a csomagon látható színes fotók, az újságokban közölt fajta-összehasonlító kísérleti eredmények.


Ezeket csak megfelelő fenntartással, kritikával, helyi ismeretekkel szabad figyelembe venni. Számos olyan esettel találkoztunk a támrendszeres szabadföldi paradicsomtermesztésben, hajtatott paprikánál, karfiolnál, zöldbabnál, tárolási és korai sárgarépánál, nyári fejes salátánál és a zeller esetében, amikor csak a csúcseredményeket nézik a termesztők, de saját lehetőségeiket, ismereteiket nem veszik figyelembe, aminek az eredménye a kudarc, a csalódás.

Forrás: EU-Info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-11

Ez az 5 legjobb tipp lóbogár ellen

A lóbogár a kertek ellensége, sok kertész rémálma, most hoztunk nektek 5 hatásos tippet, amivel kiűzhetitek a lóbogarat a kertetekből és vissza se jön!

2024-05-31

5+1 tipp lisztharmat ellen egy kertész tanácsaival

Ne hagyd, hogy a lisztharmat tönkretegye a gyönyörű kerted és a virágzó szőlőidet! Alkalmazd az általunk ajánlott tippeket még ma, és biztosítsd növényeid egészségét.

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-05-31

Ezekre a kerti kártevőkre számíthatunk júniusban: így védekezz ellenük

Ne hagyd, hogy a kártevők tönkretegyék a gondosan ápolt kertedet! Most, hogy tudod, mire számíthatsz júniusban, itt az ideje felkészülni és megvédeni növényeidet.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

parazitológia

tág értelemben az a tudományág, amely az —>élősködők alaktani, fejl. és szaporodási... Tovább

bunda kiegyenlítettsége

a juhok fontos értékméró tulajdonsága, amely azt fejezi ki, hogy a ->bundát felépítő... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság Növénytermesztés Növényvédelem