notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Zöldségtermesztéssel és gyümölcstermesztéssel kapcsolatos tapasztalatok

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A zöldségtermesztés 2014. évi tanulságai és tapasztalatai

A zöldségtermesztés 2014. évi tanulságai és tapasztalatai, érdemes mindenkinek tisztában lennie ezekkel a dolgokkal

Tanácskozások, előadások alkalmával mindig téma a magas, már-már megfizethetetlen növényvédő szer árak, és a vegyszer nélküli vagy csökkentett vegyszerfelhasználás melletti zöldségtermesztés. Nehéz ott ezt megvalósítani, ahol ennek elsődleges kritériumát, a növényhigiéniát nem tartják be. Érdemes körbenézni, hogy hányan veszik komolyan a kertek őszi kitakarítását, a beteg növények (az idén volt belőle elég!) megsemmisítését vagy az őszi talajművelést. Ha az idén is hasonlóan enyhe tél lesz, mint 2013–14-ben, bizony az ilyen elhanyagolt kertek tulajdonosai, de a szomszédjaik is (!) komolyvegyszerköltséggel számolhatnak, ha egyáltalán vegyszerekkel a talajban, a növénymaradványokon áttelelő betegségektől és kártevőktől sikerül veteményeiket megóvni.

hirdetes


Talán a tanulságok között lehetne megemlíteni az „önkritikát” is. Fontos, hogy ismerjük a termesztésünk színvonalával, tudjuk, hogy mennyire kedvezőek vagy éppen kedvezőtlenek a kertünk talaj- és a klimatikus adottságai. Ennek függvényében kell a fajtákat megválasztani! Az úgynevezett intenzív (szuper intenzív) fajták mostoha körülmények között (rossz talaj, vízhiány, rossz növényvédelem, hiányos tápanyagellátás stb.) gyengébb eredményeket adnak, mint a hagyományosnak mondható tájfajták és szabad elvirágzásúak (nem hibridek). Nagyon csábítóak lehetnek a hirdetések, a csomagon látható színes fotók, az újságokban közölt fajta-összehasonlító kísérleti eredmények.

hirdetes


Ezeket csak megfelelő fenntartással, kritikával, helyi ismeretekkel szabad figyelembe venni. Számos olyan esettel találkoztunk a támrendszeres szabadföldi paradicsomtermesztésben, hajtatott paprikánál, karfiolnál, zöldbabnál, tárolási és korai sárgarépánál, nyári fejes salátánál és a zeller esetében, amikor csak a csúcseredményeket nézik a termesztők, de saját lehetőségeiket, ismereteiket nem veszik figyelembe, aminek az eredménye a kudarc, a csalódás.

Forrás: EU-Info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-05-26

Szolarizáció - Vegyszermentes megoldás gyomokra és növénybetegségekre

A szolarizáció lehet a megoldás a gyomokra és a különböző növénybetegségekre. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a szolarizációról és a szolarizáció hasznosságáról!

2020-05-29

Hőhullámok a kertben – így védd növényeidet a nyári melegben!

A nyári melegben fokozottan oda kell figyelnünk a növényeinkre, éppen ezért mostani cikkemben mindent elmondok nektek a növények nyári védelméről.

2020-05-16

Sokoldalú csoda a kertben – Neveljünk curryfát!

Curryfa nevelése, curryfa gondozása, hasznos tanácsok a curryfa termesztéséhez. A curryfa nagyon különleges, sokoldalú növény, ott a helye a te kertedben is!

2020-05-08

Támad a fuzáriumos hervadás – Vedd észre időben és védekezz ellene!

A fuzáriumos hervadás hatalmas károkat képes okozni, éppen ezért nagyon fontos, hogy időben észrevegyük a fuzáriumos hervadást. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a fuzáriumos hervadásról!

2020-05-04

Növényvédőszerek keverhetősége – Mit, mivel, hogyan keverhetünk?

Növényvédőszerek keverése, cikkünkben mindent elmondunk nektek a növényvédőszerek keveréséről, nézzük, mit kell tudnunk a növényvédőszerek keveréséről.

2020-04-30

Hat gyakori gombás megbetegedés, amivel meg kell küzdened!

A gombabetegségek szinte biztos, hogy felütik fejüket a te kertedben is, éppen ezért érdemes felkészülnöd a gombabetegségekből! A leggyakoribb gombabetegségek bemutatása!

2020-05-16

Zabtermesztési kisokos mindenkinek

Zabtermesztési tanácsok mindenkinek, mi szükséges a zab termesztéséhez, miért termesszünk zabot. Most mindent elmondunk nektek a zabtermesztésről, amit csak tudnotok kell!

2020-05-19

Öntözd ezzel az oldattal a paradicsomod, egész nyáron elkísér majd a csoda!

Egy nagyon szuper trükköt hoztam nektek ismét, amit két évvel ezelőtt próbáltam ki először. Hihetetlen eredményt értem el a segítségével, érdemes nektek is kísérletezni!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
784 592
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
4 532 566

antioxidáns

azok az anyagok, amelyek a biol. folyamatokban, a közönséges hőmérsékleten levő légtérben... Tovább

124/2007. (V. 31.) Korm. rendelet

A mezõgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzõinek oltalmára és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság Növénytermesztés Növényvédelem