notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Zöldségtermesztéssel és gyümölcstermesztéssel kapcsolatos tapasztalatok

Hirdetés

A zöldségtermesztés 2014. évi tanulságai és tapasztalatai

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A zöldségtermesztés 2014. évi tanulságai és tapasztalatai, érdemes mindenkinek tisztában lennie ezekkel a dolgokkal

Tanácskozások, előadások alkalmával mindig téma a magas, már-már megfizethetetlen növényvédő szer árak, és a vegyszer nélküli vagy csökkentett vegyszerfelhasználás melletti zöldségtermesztés. Nehéz ott ezt megvalósítani, ahol ennek elsődleges kritériumát, a növényhigiéniát nem tartják be. Érdemes körbenézni, hogy hányan veszik komolyan a kertek őszi kitakarítását, a beteg növények (az idén volt belőle elég!) megsemmisítését vagy az őszi talajművelést. Ha az idén is hasonlóan enyhe tél lesz, mint 2013–14-ben, bizony az ilyen elhanyagolt kertek tulajdonosai, de a szomszédjaik is (!) komolyvegyszerköltséggel számolhatnak, ha egyáltalán vegyszerekkel a talajban, a növénymaradványokon áttelelő betegségektől és kártevőktől sikerül veteményeiket megóvni.

Hirdetés


Talán a tanulságok között lehetne megemlíteni az „önkritikát” is. Fontos, hogy ismerjük a termesztésünk színvonalával, tudjuk, hogy mennyire kedvezőek vagy éppen kedvezőtlenek a kertünk talaj- és a klimatikus adottságai. Ennek függvényében kell a fajtákat megválasztani! Az úgynevezett intenzív (szuper intenzív) fajták mostoha körülmények között (rossz talaj, vízhiány, rossz növényvédelem, hiányos tápanyagellátás stb.) gyengébb eredményeket adnak, mint a hagyományosnak mondható tájfajták és szabad elvirágzásúak (nem hibridek). Nagyon csábítóak lehetnek a hirdetések, a csomagon látható színes fotók, az újságokban közölt fajta-összehasonlító kísérleti eredmények.

Hirdetés


Ezeket csak megfelelő fenntartással, kritikával, helyi ismeretekkel szabad figyelembe venni. Számos olyan esettel találkoztunk a támrendszeres szabadföldi paradicsomtermesztésben, hajtatott paprikánál, karfiolnál, zöldbabnál, tárolási és korai sárgarépánál, nyári fejes salátánál és a zeller esetében, amikor csak a csúcseredményeket nézik a termesztők, de saját lehetőségeiket, ismereteiket nem veszik figyelembe, aminek az eredménye a kudarc, a csalódás.

Forrás: EU-Info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-10-29

Örökzöldek betegségei és az ellenük való védekezési módok

Az örökzöldeket is szükséges permeteznünk, mivel sajnos ezeket a növényeket is megtámadják a különböző betegségek. Nézzük, melyek az örökzöldek betegeségei!

2019-10-31

Minden, ami gyömbér – A gyömbér termesztése, jelentősége és felhasználása

A gyömbér a világ egyik legjobb gyógyító csodaszere. Mostani cikkemben elmondom nektek, hogyan termeszthettek gyömbért otthon és hogyan használhatjátok fel a gyömbért.

2019-10-30

Két új házatlancsigafaj jelent meg Magyarországon!

Két új házatlancsigafaj jelent meg Magyarországon, mostani cikkemben mindent elmondok nektek róluk, nézzük, kell-e tartanunk tőlük!

2019-10-29

Kaktuszok teleltetése

Kaktuszok teleltetése, a legjobb, leghasznosabb tanácsokat osztom meg most veletek a kaktuszok teleltetésével kapcsolatban. Tudjatok meg mindent a kaktuszok teleltetéséről!

2019-10-24

A dracéna bemutatása, gondozása, növényvédelme

A dracéna egy nagyon különleges szobanövény, aminek ott van a helye minden lakásban. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a dracénáról, tartsatok velem!

2019-10-29

Az egyik legszebb pozsgás növény – A varjúháj gondozása, nevelése

A varjúháj az egyik legcsodálatosabb pozsgás növény, amelynek a helye a te kertedben is ott van. Most mindent megtudhatsz a varjúház gondozásáról, neveléséről!

2019-10-31

15 szabály a szobanövények öntözéséhez – Tartsd be mindet!

15 szabályt mutatok most nektek a szobanövények öntözéséhez, mindet érdemes betartanotok, ha azt szeretnétek, hogy meseszép szobanövényeitek legyen!

2019-11-05

Télen se mondj le róla – Így termessz egész évben újhagymát a lakásban!

Az újhagyma termesztése – Egész évben termeszthetsz újhagymát, mostani cikkemben mindent elmondok az újhagyma termesztéséről, tudj meg mindent az újhagyma termesztéséről.

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
163 792
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 747 967
Közösség

karotinoidok

a lipidekhez tartozó, a növényekben keletkező telítetlen vegyületek. A nagyszámú konjugált... Tovább

23/2006. (III. 23.) FVM rendelet

a 2004. évi nemzeti hatáskörben nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 229

Átlagos értékelés: 5.0

Mezőgazdaság Növénytermesztés Növényvédelem