Zöldmetszés tudnivalók mindenkinek - így metszd meg nyáron növényeidet

hirdetes

Nyári zöldmetszés – Mikor, hogyan és miért végezzük el a gyümölcsfák zöldmetszését

Bohács Ádám - Kertépítő technikus,SFV
Zöldmetszés kisokos – Minden, amit tudnotok kell a zöldmetszésről

Zöldmetszés - Hogyan kell nyáron metszeni az alma- és a körtefákat?

Először is vizsgáld meg az idei hajtásokat. A még növekvőben lévő hajtások végén egy apró, világoszöld levél látható. Meg kell várnod, hogy a hajtás végén kifejlődjön ez a világosabb levél (a növekedési pont), és a hajtáson csak „felnőtt” levelek legyenek. Mindeközben a hajtás töve, ahol az ághoz vagy törzshöz kapcsolódik, fásabbá, merevebbé válik majd. Ez általában a 23 cm-nél hosszabb hajtásokkal történik meg.

Ha egy hajtást az előtt metszel le, hogy megkeményedett volna, akkor az eredmény csak még több levele hajtás lesz majd. A 23 cm-nél rövidebbeket tehát hagyd békén, mert ezek a hajtások valószínűbb, hogy maguktól is gyümölcsöt teremnek majd. A hajtásokat egy nagyjából 7-8 cm-s csonkra kell visszavágni, amin így 2-3 rügy marad. Ha teheted, közvetlenül egy rügy vagy levél felett végezd el a vágást.

hirdetes

Valójában akár 3 mm-ig is visszavághatod hajtásaidat, de a legtöbben inkább nem kockáztatnak ezzel. Amiket azonban mindenképpen ajánlott teljesen az ágig visszavágnod, azok a vizes hajtások, amelyek a drasztikusabb téli metszések után jelennek meg. Ezek nagyon élénkek és közvetlenül felfelé nőnek a fő ágakról, rengeteg energiát elszívva ezzel a fától.

hirdetes

Csak akkor hagyj meg belőlük néhányat, ha azt akarod, hogy egész ágakká nőjenek meg, mert pótolni szeretnél velük egy sérült ágat, vagy át tervezed formálni fád fazonját vele. Egy tökéletes világban mindenki tökéletesen metszi fáit, így azok idei hajtásai a törzsből vagy a fő ágakból nőnek ki.

Mivel a világ nem tökéletes, az új hajtások általában az előző évek hajtásaiból nőnek ki, amiket vagy egyáltalán nem metszettél le, vagy levelező rügyeket növesztettek gyümölcsözők helyett. Ilyen esetben metszd vissza őket egyetlen egy rügyig közvetlenül az idei év hajtásának tövénél.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

2022-08-05

Hogyan ültessünk zabot? – Zabültetés és gabonatermesztés a házikertben

A „vadzab elvetéséhez” nincs szükség 40 hektárra vagy nehézgépekre. Egy 20 x 50 méteres parcellán egy köböl zabot termeszthetsz! Így termessz zabot otthon!

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-05

Ezt a 7 növényt nem kellene otthon tartanotok, ha gyerekek is vannak a háznál!

Ha vannak gyerekeid, tudod, milyen kíváncsiak tudnak lenni. Szeretik felfedezni környezetüket úgy, hogy megkóstolnak és szagolnak mindent, amit látnak.

2022-07-25

Ezek a legjobb szárazságtűrő gyümölcsfák – Készülj az elkövetkező évekre!

A forró és száraz területeken néha még a szokásos házimunkához is nehéz a víz rendelkezésre állása, így főleg aszály idején felejtsd el a növények öntözését!

2022-07-30

Cseresznyefa nevelése magról

Te is szétköpködöd a cseresznyemagokat? És gondolkodtál már rajta, hogy mikor fog belőle fa nőni? Mert bizony, nem is olyan lehetetlen magról fát nevelni!

2022-07-29

A legjobb nyári zöldségek és gyümölcsök

Ha szeretnéd kihasználni a nyarat, és biztosítani, hogy a nyári hónapok során finomabbnál-finomabb terméseket szüretelhess, akkor az alábbi útmutató neked szól!

További cikkek ebben a témában


gumiszalagos osztályozó

a vízszinteshez viszonyítva hegyesszöget alkotó síkban, két tengely között forgó... Tovább

mák növényvédelmi technológiája

a peronoszpóra és helmintospóriumos levélfoltosság megakadályozására ditiokarbamát... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert