Walipini építése, így építs Walipini üvegházat

hirdetes

Egész évben friss gyümölcs és zöldség - Építsünk walipini üvegházat!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus,GE.
Üvegház a földben, valósítsd meg te is!

Szellőztetés

Hasonlóképpen a pincékhez, a walipini üvegházak is bedohosodhatnak és bemelegedhetnek, ha nem szellőztetik őket megfelelően. Ez nem tesz jót a növényeknek, ráadásul növeli a gombák elszaporodásának veszélyét is. Érdemes úgy kialakítani a napfénytetőket, hogy nyitható legyen rajtuk néhány ablak, ahol cserélődhet az üvegház levegője. Összetettebb, de hatékonyabb konstrukció kéményeket használni a meleg levegő kivezetésére, és egyszerre ventillátorokkal hűvös levegőt fújni az üvegházba a meleg napokon, vagy ha elkezd párásodni a termőterület.

Hozzáférés

A walipini kialakításától függően az üvegházba való bejutás megoldható egy, a tetőn kialakított csapóajtóval (és az abból levezető létrával), vagy készíthetsz egy lépcsőt is mellette, ami egy ajtóhoz vezet.

hirdetes

Persze a lépcsőt egyszerűbb használni, kialakítása azonban több munkát és erőforrást igényel. Jogos gondolat, hogy egy létrán nehezebb fel-le hurcolni a dolgokat, de a legtöbb nehéz anyag, amire odalent szükséged lehet (trágya, komposzt, talaj, stb.) nem éppen törékeny, és simán ledobható a csapóajtón a padlóra. Általában a termések sem olyan nehezek, hogy gond legyen felmászni velük.

hirdetes

A termőterület

Mivel a walipini üvegházak lényege, hogy növényeket termeszthess bennük, fontos, hogy üvegházad termőterületét gondosan megtervezd. Általánosságban jó minőségű talajra lesz szükséged a verem kiásása után, illetve ki kell egészítened a padló vízelvezetését is.

Ahhoz, hogy növényeid a walipini design minden hőmérsékleti előnyét kiélvezhessék, az ágyásoknak közvetlenül érintkezniük a talajjal. Vannak persze olyanok is, akik emelt ágyásokat készítenek inkább. Lényegében az egész padlót fel lehet használni termőterületként, ha ügyelsz rá, hogy megfelelő ösvényeket alakíts ki az ágyások között.

Alternatív termesztési módszerek

Néhányan azért építenek maguknak walipini üvegházat, hogy alternatív éghajlatokat alakítsanak ki bennük akvapóniás vagy hidropóniás termesztéshez. Ezekhez azonban elektromosságra van szükség, és valamilyen megoldásra, amivel rendszeresen kiöblíthetők vízrendszerek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-12

Növénygyökerekkel kapcsolatos problémák: Miért pusztulnak el a növényeim ugyanazon a helyen?

„Segítség, minden növényem elpusztul!” Ez az egyik leggyakoribb probléma mind a kezdő, mind a tapasztalt termelők körében.Miért megy tönkre minden növény?

2022-08-31

Az ünnepi kaktuszok különböző fajtái: Neked vajon karácsonyi vagy hálaadási kaktuszod van otthon?

Az ünnepi kaktuszok között többféle is van. De hogyan különböztessük meg a karácsonyi, a hálaadási és a húsvéti kaktuszt egymástól? Mostani cikkünkből kiderül!

2022-08-31

Így mentsük meg a rézvirág magvait későbbre

A vetőmagok megmentésének képessége minden kertész számára fontos, míg a virágosok kétségtelenül hasznot húznak abból, hogy megtanulják megmenteni saját magjukat.

2022-08-31

Bambuszpálma gondozása: Hogyan neveljünk bambuszpálmát

Egy kis trópusi életet hozhatunk be az otthonunkban a bambuszpálmával. A gondozása nagyon egyszerű és ha kedveli az otthonodat, akkor sokáig veled marad ez a növény.

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

További cikkek ebben a témában


Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés