Walipini építése, így építs Walipini üvegházat

hirdetes

Egész évben friss gyümölcs és zöldség - Építsünk walipini üvegházat!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus,GE.
Üvegház a földben, valósítsd meg te is!

Az esővíz összegyűjtése

Hacsak nem szeretnél külön öntözőrendszert bevezetni walipini üvegházadba, a folyadék-utánpótlás biztosításához az esővizet kell összegyűjtened erre a célra. Hasonlóan ahhoz, ahogy egy ház mellett esőtároló hordókat szokás használni, a walipini üvegházakra hulló csapadékot is össze lehet gyűjteni ereszcsatornákkal, és egyéb elvezető módszerekkel.

Az egyetlen különbség az, hogy a kinti hordók helyett a vizet az üvegházban elhelyezett tartályokba gyűjtöd. A házaknál használt hordókhoz általában egy túlcsordulást meggátló szelepet szokás használni, ami elvezeti az extra vizet a ház közeléből. Egy walipini üvegházban ezt valamivel trükkösebb megoldani, hiszen szinte az egész rendszer a föld alatt helyezkedik el. Fontos tehát előre gondosan megtervezni, hogy hová kerüljenek a víztározó tartályok.

hirdetes

Érdemes például egymáshoz kötni két tartályt, hogy megakadályozd a túlcsordulást. Bárhogy is oldod meg, a vízelvezetést, fontos, hogy a víz megfelelően el tudjon folyni, és sehol ne akadjon meg. Nem árt továbbá, ha elővigyázatosságból felkészülsz azokra az esetekre, amikor óriási esőzések alkalmával a walipini üvegházon kívülre kell elvezetned a csapadékot. Amikor a tartályok megtelnek, akkor a víznek automatikusan a walipinin kívülre kell elfolynia, biztos távolságra annak falaitól.

hirdetes

Nem vízáteresztő védelem

Néhány nem vízáteresztő réteg hozzáadásával (a párkányon és a napfénytetőn) tovább fokozhatod a vízelvezetést walipini üvegházadon. Ez lehet a kerti tavak kibéleléséhez használt fólia, vagy más fényáteresztő anyag is, amelyet beépíthetsz a tetődesignba. Ezek az anyagok persze nem a legmutatósabbak, de nagyon sokat javítanak az üvegház vízelvezetésén, ezért megéri alkalmazni őket. Kreatív módszerekkel minimalizálhatod a láthatóságukat, például kialakíthatsz egy élő tetőt a párkányozott oldalon.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-12

Növénygyökerekkel kapcsolatos problémák: Miért pusztulnak el a növényeim ugyanazon a helyen?

„Segítség, minden növényem elpusztul!” Ez az egyik leggyakoribb probléma mind a kezdő, mind a tapasztalt termelők körében.Miért megy tönkre minden növény?

2022-08-31

Az ünnepi kaktuszok különböző fajtái: Neked vajon karácsonyi vagy hálaadási kaktuszod van otthon?

Az ünnepi kaktuszok között többféle is van. De hogyan különböztessük meg a karácsonyi, a hálaadási és a húsvéti kaktuszt egymástól? Mostani cikkünkből kiderül!

2022-08-31

Így mentsük meg a rézvirág magvait későbbre

A vetőmagok megmentésének képessége minden kertész számára fontos, míg a virágosok kétségtelenül hasznot húznak abból, hogy megtanulják megmenteni saját magjukat.

2022-08-31

Bambuszpálma gondozása: Hogyan neveljünk bambuszpálmát

Egy kis trópusi életet hozhatunk be az otthonunkban a bambuszpálmával. A gondozása nagyon egyszerű és ha kedveli az otthonodat, akkor sokáig veled marad ez a növény.

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

További cikkek ebben a témában


fajhibrid (basztard, interspecifikus hibrid)

azonos nem, ill. nemzetség (—>rendszertan) különböző fajainak kereszteződéssel... Tovább

érrendszer

a szervezet anyagcsere-forgalmában, az oxigén és a szén-dioxid, a tápanyagok és a salakanyagok... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés