Walipini építése, így építs Walipini üvegházat

hirdetes

Egész évben friss gyümölcs és zöldség - Építsünk walipini üvegházat!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus,GE.
Üvegház a földben, valósítsd meg te is!

A walipini üvegházak felépítése

A fenti lehetséges problémák miatt minden walipini ház kicsit más, mint a többi, hiszen az adott terület sajátosságaihoz kell, hogy alkalmazkodjon. Ennek ellenére persze vannak olyan jellemzők, amelyek minden walipini üvegházra vonatkoznak – lássuk ezeket! 

Lejtős falak

Egy walipini üvegház falai hasonlóan lejtősek, mint a víztározó tavaké. Ezek a lejtős falak egy tálszerű kialakítást kölcsönöznek a víztározó tavaknak, ami egyrészt segít megtartani bennük a vizet, másrészt csökkenti a vízbe mosódó lerakódás mennyiségét. A walipini üvegházak lejtős falai ugyan ezt a célt szolgálják, csak éppen nem megtartják a vizet, hanem elvezetik azt.

A víz elvezetése a termőterület alján

A walipini üvegházakba beszivárgó vizet általában vízelvezető padlóval és csatornákkal szokás kivezetni. Ez egyszerűen megoldható úgy, hogy a walipini padlóján mélyebb részeket alakítasz ki, amelyekbe a víz lefolyhat, amit aztán csövekkel vezethetsz ki az üvegházból. Vannak, akik szivattyúkkal oldják meg ezt, amelyek egy bizonyos vízszintnél aktiválódnak, és távolítják el a felesleges csapadékot.

hirdetes

Párkányos kialakítás

A beszivárgó víz mennyiségének csökkentése érdekében a nem napos (tehát nálunk az északi) oldalra egy párkányt szokás kialakítani, hogy ez is elvezesse a vizet a walipini üvegháztól. Lényegében ugyan ez a koncepciója a lejtős tetejű házaknak is. Akárcsak a háztetőknél, a párkány dőlésszögét is az adott területre jellemző csapadékmennyiséghez és –jelleghez szokás igazítani. Például, egy hosszabban lejtő párkány ami messzebbre vezeti el a vizet a walipini falaitól jobb választás lehet olyan területeken, ahol sűrűn esik az eső. Egy meredekebb lejtő az olyan vidékeken lehet hasznosabb, amikre hirtelen nagy esőzések jellemzők, és rövid időn belül nagy mennyiségű vizet kell elvezetni.

hirdetes

Vízelvezető napfénytető

A wailipini üvegházak lényege, hogy télen is lehessen növényeket termeszteni bennük, és hogy nyáron is tűrhetőbb körülményeket biztosíts velük a növények számára. Természetesen ezeknek a növényeknek napfényre is szükségük lesz, ezért a tető nagy részét fényáteresztő anyaggal kell lefedni. A fényáteresztő tetőnek is lejtenie kell, hogy a víz elvezetésében is besegítsen. A napfénytető a párkánnyal ellentétes, tehát a naposabb oldalra kerül a walpini üvegházon, hogy a lehető legtöbb napfényt engedje be.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-12

Növénygyökerekkel kapcsolatos problémák: Miért pusztulnak el a növényeim ugyanazon a helyen?

„Segítség, minden növényem elpusztul!” Ez az egyik leggyakoribb probléma mind a kezdő, mind a tapasztalt termelők körében.Miért megy tönkre minden növény?

2022-08-31

Az ünnepi kaktuszok különböző fajtái: Neked vajon karácsonyi vagy hálaadási kaktuszod van otthon?

Az ünnepi kaktuszok között többféle is van. De hogyan különböztessük meg a karácsonyi, a hálaadási és a húsvéti kaktuszt egymástól? Mostani cikkünkből kiderül!

2022-08-31

Így mentsük meg a rézvirág magvait későbbre

A vetőmagok megmentésének képessége minden kertész számára fontos, míg a virágosok kétségtelenül hasznot húznak abból, hogy megtanulják megmenteni saját magjukat.

2022-08-31

Bambuszpálma gondozása: Hogyan neveljünk bambuszpálmát

Egy kis trópusi életet hozhatunk be az otthonunkban a bambuszpálmával. A gondozása nagyon egyszerű és ha kedveli az otthonodat, akkor sokáig veled marad ez a növény.

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

További cikkek ebben a témában


Tenno (NPZ 2005)

Õszi káposztarepce Cél: olajipari Leírás:Erukasavmentes hibrid. Sziklevelei közepesnél... Tovább

kultúrnövény

az olyan fajtához tartozó növény, amely vadon nem tenyészik, vagyis amelyet az ember... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés