Walipini építése, így építs Walipini üvegházat

hirdetes

Egész évben friss gyümölcs és zöldség - Építsünk walipini üvegházat!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus,GE.
Üvegház a földben, valósítsd meg te is!

Mire kell odafigyelni egy walipini üvegház építésekor?

Ha sikerült meggyőznünk arról, hogy érdemes kipróbálni egy walipini üvegházat egy hagyományos konstrukció helyett, akkor nézzük meg, hogy milyen kihívásokat kell szem előtt tartanod!

A talaj összetétele

A talaj egyik fő funkciója a kertészek számára a víz megtartása és elvezetése. A különböző talajtípusok más és más tulajdonságokkal rendelkeznek ilyen téren. Az agyagos talaj például jól tartja a vizet, de nem valami hatékony az elvezetésében. Az agyagos talaj továbbá sűrű és nehéz lehet (különösen, ha megszívja magát vízzel), és ez alatt a súly alatt a walipini akár össze is roskadhat.

A homokos talaj ezzel szemben túl kevés vizet tart meg, és nem olyan stabil, mint az agyagos. E miatt nem igazán ideális egy walpini üvegház falainak megtartására. A vályog, az iszapos üledék, és egyéb talajösszetevők tovább komplikálhatják a helyzetet, és további óvintézkedésekre lehet szükség a megtartásukhoz. Egy walipini üvegház megépítése főként egy földbe mélyesztett medencééhez hasonlít – az oldalakat érdemes valamilyen fallal megtámasztani, hogy hosszútávon tartósak és biztonságosak legyenek.

hirdetes

A vízelvezetés kérdése

A talajtípuson kívül az otthonodra jellemző csapadékmennyiség és –sűrűség is fontos tényező egy walipini üvegház kialakításakor. Az olyan területeken, ahol kevesebb eső esik, egy párkánnyal és egy vízszigetelő takaróval elegendő védelmet biztosíthatsz a víz ellen. Az olyan vidékeken, ahol sokszor és sok eső esik, a víz könnyebben beszivároghat az altalajba, már támfalakra és vízelvezető rendszerre lehet szükség, hogy a víz ne gyengítse meg a walipini falait.

hirdetes

Radon

A radon egy színtelen, szagtalan, radioaktív nemesgáz. Ez a legtöbb helyen nem jelent problémát, de a földbe beásva találkozhatsz vele. Nem árt tesztelni a levegőt a kiásott veremben, mielőtt kialakítanál benne egy kertet – csak a biztonság kedvéért. Most pedig nézzük az építés lépéseit, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

További cikkek ebben a témában


Mv Kemence (Mv 10—02)

Õszi búza Cél: malmi búza Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

gócos vastagbélférgesség

Mo.-on szm.-kban, kiskérődzőkben és sertésben fordul elő. Oesophagostomum fonálféregfajok... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés