A vetőmagok áztatásáról – Tanácsok a vetőmagok áztatásához

Miért és hogyan végezzük el a vetőmagok beáztatását?

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Sajnos csak nagyon kevés helyen lehet olvasni a vetőmagok beáztatásáról, pedig a növények életében ez az egyik legfontosabb feladat. Éppen ezért most mindent elmondok nektek a erről a témáról, nézzük, mikor, hogyan és meddig kell áztatnunk a vetőmagokat! 

Hasznos tanácsok a vetőmagok áztatásához

A vetőmagok áztatás a legfontosabb feladat! 

Ha szakszerűen áztatjuk be a vetőmagokat, akkor sokkal gyorsabb és jobb lesz a csírázás – ez nem egy újkeletű módszer, nagyon régen is alkalmazták, de sajnos a mai fiatal kertészek többsége elfeledkezett róla, és sok minden másról is. Pedig az áztatás nagyon fontos, ugyanis segítségével jelentősen lecsökkenthetjük a csírázáshoz szükséges időt, ráadásul a csírázás jobb minőségű is lesz. 

Miért kell elvégezni a vetőmagok beáztatását? 

Az első ok a már említett gyorsaság: a magok ültetés előtti beáztatása nagyban segít a magok természetes védekezőrendszerét lebontani, ezáltal a magok sokkal gyorsabban fognak csírázni. Gondoljunk egy kicsit a természetre – a magokkal alapvetően nem bánik jól az anyatermészet, mivel ad mindent, szélsőséges meleget, hideget, száraz, valamint csapadékos időszakot, mindezek ellenére a magok átvészelik ezeket a periódusokat.

Ráadásul olyan magok is vannak, amik túlélik az állatok savas emésztőrendszerét. Ez pedig annyit jelent, hogy a magok hozzá vannak szokva az inzultusokhoz, több millió év alatt kifejlesztették a tökéletes védekezőrendszert, ami mindentől véd. Manapság a kertészek kényeztetik a magokat, ez pedig nem vezet semmi jóra, az áztatás sokkal célravezetőbb! 

Tudtátok, hogy vannak olyan magok, melyek csírázásgátló anyagokat tartalmaznak? Pedig így van, ezeknek a célja pedig az, hogy megakadályozzák, hogy a mag a gyümölcsön kívül csírázásnak induljon. A csírázás csak akkor indul meg, ha ezek a csírázásgátló anyagok lebomlanak – a természet megoldja a folyamatot csapadék segítségével, de lassan. Éppen ezért érdemes a magokat beáztatni, ezáltal pillanatok alatt elvégezhetjük a dolgot. 

Van még egy indok a miértre: a magok tudják, mikor kell életre kelniük, ebben pedig a nedvességtartalom játssza a főszerepet. A beáztatással meg tudjuk növelni a magok nedvességtartalmát, ami pedig azt fogja jelezni számára, hogy eljött a biztonságos növekedés ideje. Most pedig nézzük, hogyan végezhetjük el a magok áztatását, a következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

makroklíma

nagy kiterjedésű (több ezer km2) terület feletti légtér éghajlata. A makroklíma állandó,... Tovább

Százhalombattai Állatvédõ Kör

Állatvédõ szervezet Százhalombatta állatvédõ feladatának ellátása. Elnöke Szentes Erika.... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert