A talaj előkészítését úgy végezzük, hogy gyommentes, fellazított, de ülepedett legyen

hirdetes

Ezek a legjobb vetési tippek

GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A vetés mélysége általában a mag átmérőjének a négy-ötszöröse is lehet

A kerti munkáknál a legnagyobb gonddal indítsuk el útjára a növényeket. A talaj előkészítését úgy végezzük, hogy gyommentes, fellazított, de ülepedett legyen. Az időjáráshoz igazodjunk egyrészt a talajhőmérséklet, másrészt a csapadék szempontjából.

Az egyenes sorokat kitűzőzsinórral vezetett sorvonalzóval, "vonyigóval" (vonigóval) jelöljük ki, a kívánt sortávolságra állítva a fogakat. A fából készült soroló gerendelyen egymástól 5-10 cm-re lévő furatokban a csaprésszel ellátott fogak függőleges irányba könnyen mozognak, hogy a talaj egyenetlenségét kiküszöböljék. Fémből is készülhet sorvonalzó, megfelelő kialakítással vetőbarázdát is nyithatunk vele.

A fészekbe vetés akkor indokolt, ha nagy tőtávolság szükséges; a babon kívül, a kabakosoknál, vagyis a tökféléknél, a dinnyéknél és esetenként az uborkánál, valamint a csemegekukoricánál.

hirdetes

A pontos vetésidő meghatározásához vetési naptárak is segítséget adnak, ezen kívül a vásárolt magvak csomagolóanyagán is feltüntetik a kedvező vetésidőt. A többnyire meglehetősen tág időtartománnyal kapcsolatban csak azt kell szigorúan venni, hogy előtte még ne és utána már ne kerüljön sor vetésre.

hirdetes

A jól előkészített talajba a sorok helyét a gereblye nyelével is kijelölhetjük. Apró magvakat (sárgarépa, petrezselyem, vöröshagyma) sávosan is vethetünk, amihez egy nyéllel ellátott tetőléc alkalmas eszköz. A nyél egy sarokpánttal illeszkedjen a lécre.

A kora tavaszi vetések ideje akkor van, amikor a talajra már rá lehet menni, vagyis nem tapad túlságosan a cipőre és a szerszámokra sem. Ez azután március végéig tart. Ilyenkor vethetők a hidegtűrők; a zöldségfélék, a sárgarépa, a petrezselyem, március elejétől a borsó, a fejessaláta, a spenót, a sóska, a hagyma, a gyöngyhagyma.

A vetés ápolása nem szokott különösebb munkát jelenteni. Legjobb, ha a vetés előtt annyira nedves, illetve beöntözött a talaj, hogy az a kelésig megfelelő nedvességet tartalmazzon. A vetés utáni öntözés azért nemegyszer szükséges, amikor viszont törekedni kell, hogy ne alakuljon ki a felszínen száraz, cserepes réteg.

A vetés sűrűsége általános érvényűen aligha határozható meg. Arra kell ügyelni, hogy a kikelő növények ne gátolják egymás fejlődését.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

kiválasztószervek

az anyagcserében keletkező fölösleges v. káros anyagok eltávolítását, valamint a só- és a... Tovább

szövettani vizsgáló módszerek

Élő v. elhalt szövetek tanulmányozására szolgáló eljárársok. Legegyszerűbb az élő... Tovább

Tovább a lexikonra