A talaj előkészítését úgy végezzük, hogy gyommentes, fellazított, de ülepedett legyen

hirdetes

Ezek a legjobb vetési tippek

GE.
A vetés mélysége általában a mag átmérőjének a négy-ötszöröse is lehet

A kerti munkáknál a legnagyobb gonddal indítsuk el útjára a növényeket. A talaj előkészítését úgy végezzük, hogy gyommentes, fellazított, de ülepedett legyen. Az időjáráshoz igazodjunk egyrészt a talajhőmérséklet, másrészt a csapadék szempontjából.

Az egyenes sorokat kitűzőzsinórral vezetett sorvonalzóval, "vonyigóval" (vonigóval) jelöljük ki, a kívánt sortávolságra állítva a fogakat. A fából készült soroló gerendelyen egymástól 5-10 cm-re lévő furatokban a csaprésszel ellátott fogak függőleges irányba könnyen mozognak, hogy a talaj egyenetlenségét kiküszöböljék. Fémből is készülhet sorvonalzó, megfelelő kialakítással vetőbarázdát is nyithatunk vele.

A fészekbe vetés akkor indokolt, ha nagy tőtávolság szükséges; a babon kívül, a kabakosoknál, vagyis a tökféléknél, a dinnyéknél és esetenként az uborkánál, valamint a csemegekukoricánál.

hirdetes

A pontos vetésidő meghatározásához vetési naptárak is segítséget adnak, ezen kívül a vásárolt magvak csomagolóanyagán is feltüntetik a kedvező vetésidőt. A többnyire meglehetősen tág időtartománnyal kapcsolatban csak azt kell szigorúan venni, hogy előtte még ne és utána már ne kerüljön sor vetésre.

hirdetes

A jól előkészített talajba a sorok helyét a gereblye nyelével is kijelölhetjük. Apró magvakat (sárgarépa, petrezselyem, vöröshagyma) sávosan is vethetünk, amihez egy nyéllel ellátott tetőléc alkalmas eszköz. A nyél egy sarokpánttal illeszkedjen a lécre.

A kora tavaszi vetések ideje akkor van, amikor a talajra már rá lehet menni, vagyis nem tapad túlságosan a cipőre és a szerszámokra sem. Ez azután március végéig tart. Ilyenkor vethetők a hidegtűrők; a zöldségfélék, a sárgarépa, a petrezselyem, március elejétől a borsó, a fejessaláta, a spenót, a sóska, a hagyma, a gyöngyhagyma.

A vetés ápolása nem szokott különösebb munkát jelenteni. Legjobb, ha a vetés előtt annyira nedves, illetve beöntözött a talaj, hogy az a kelésig megfelelő nedvességet tartalmazzon. A vetés utáni öntözés azért nemegyszer szükséges, amikor viszont törekedni kell, hogy ne alakuljon ki a felszínen száraz, cserepes réteg.

A vetés sűrűsége általános érvényűen aligha határozható meg. Arra kell ügyelni, hogy a kikelő növények ne gátolják egymás fejlődését.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


lószerszámok

az idők folyamán számos változatuk alakult ki. Legrégibb eredetű az egyszerű kancahám, ami... Tovább

diallél keresztezés

több fajtával v. vonallal az összes lehetséges keresztezési kombinációk elvégzése. Tovább

Tovább a lexikonra