Hogyan lett Veszprém Európa kulturális fővárosa? – Ezt kell tudni a veszprémi várnegyed megújításáról

Hogyan lett Veszprém Európa kulturális fővárosa? – Ezt kell tudni a veszprémi várnegyed megújításáról

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A Veszprémi Főegyházmegye Magyarország Kormánya támogatásával 2020 és 2025 között 18 műemléképületet különböző mértékű megújítását valósítja meg. Ehhez fogható felújítási munkálatokat az 250 évben nem végeztek. Vészprém méltán nyerte el Európa kulturális fővárosának címét!

veszprémi érsekség

A veszprémi várnegyed megújítása

A 2020 és 2025 között zajló restaurálások és fejlesztések célja, hogy a főegyházmegye korszerű módon tudja teljesíteni küldetését az evangélium terjesztésére és a kultúra megőrzése terén. Az öt évig tartó fejlesztés éppen a félidejénél tart. Az országosan és nemzetközi kitekintésben is különleges műemlékvédelmi beruházás színfalai mögé kínál betekintést a kiállítás: nemcsak elkészült, hanem folyamatban lévő munkákat is megmutat, vagy ez a Work in Progress 2023, röviden WIP’23.

A veszprémi várnegyed épületei, amelyek a program során felújításra kerülnek:

Veszprémi Főegyházmegyéről

A veszprémi püspökség a magyar egyházszervezés korai időszakában, 1000 körül jött létre. 
Az egyházmegye védőszentjéről a középkorban még nem esett szó, a székesegyház patrocíniuma alapján Szent Mihály egyházmegyéjéről szólnak a források. A püspökség területe a Dunántúl középső részén a Dunakanyartól a Dráváig húzódott, magába foglalta Zala, Somogy, Veszprém, Fejér és Pilis (Visegrád) vármegyéket. Papi utánpótlását a veszprémi székesegyházi iskola oldotta meg, amely magas szintű képzést ugyan biztosított, de ellentétben a hagyománnyal, nem volt egyetem. Az egyházmegye területén a török kor beköszöntéig mintegy 100 szerzetesi közösség működött. 

Az egyházmegye útja az elmúlt több mint ezer esztendőben töretlen volt, II. János Pál pápa meg 1981-ben basilica minor rangot is adományozott az egyházmegye legnagyobb templomának, a Szent Mihály Főszékesegyháznak, mejd Veszprémet 1993-ban érsekség rangjára emelte. Dr. Udvardy György főpásztor pedig 2019. óta töretlenül vezeti a veszprémi érsekséget.

A múlt, jelen és jövő találkozása Veszprémben

Kétszázötven éve nem volt olyan nagyszabású, grandiózus felújítás a veszprémi várnegyedben, mint ami jelenleg is zajlik.

A Veszprémi Főegyházmegye 18 műemléképületet újít meg kívül és belül 2020 és 225 között, amelyek közül több már az idén is látogatható lesz. A veszprémi várnegyed megújítása teljes egészében a Magyar Kormány támogatásával valósul meg. A projekt mintegy 35 ezer négyzetméternyi épített és 10 ezer négyzetméternyi szabad területet ölel fel. A nagyszabású programot dr. Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke vezeti.

A várnegyed megújítása igazi értékőrző, generációs építő folyamat. Múlt, jelen és jövő összefésülése. A szakemberek gondosan ügyeltek rá, hogy az épületeket a múlt értékeit szem előtt tartva, ugyanakkor a jelen kor elvárásainak és a helyi közösségek igényeinek megfelelve újítsák meg.


Szent Mihály Főszékesegyház

A székesegyház építtetését, az írott források szerint, első királyunk, Szent István felesége, Boldog Gizella királynénk rendelte el 1030 és 1040 között. A kutatások szerint a Szent György-kápolna első rotunda formája megelőzte a főtemplom építését, és később egy nyolcszög alakú átalakítást kapott. A XX. században több jelentős felújításon és régészeti feltáráson is átesett, a főérsek nevében pedig újra régi pompájában ragyoghat.


A Veszprémi Érseki Pincészet

Az Érseki Pincészet is fejlődik, amely mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. Mára a borkészítés a legkorszerűbb technikai eszközök segítségével és tudással, ám hagyományokat követve történik.


Az Érseki Turisztikai Központ is újranyitott

A veszprémi várnegyed megújulásának részeseként 2021-ben átmenetileg bezárt, idén május 12-én azonban újranyithatott.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

árvacsalán (Lamium)

a kajakosok családjának egyik nemzetsége. Gyomtársulásokban gyakori a négyszögletes, gyakran... Tovább

keresetszabályozó adó

a vállalati személyi jövedelem kifizetésének szabályozását szolgálja. Az 1988-ban életbe... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés