Hogyan lett Veszprém Európa kulturális fővárosa? – Ezt kell tudni a veszprémi várnegyed megújításáról

hirdetes

Hogyan lett Veszprém Európa kulturális fővárosa? – Ezt kell tudni a veszprémi várnegyed megújításáról

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A Veszprémi Főegyházmegye Magyarország Kormánya támogatásával 2020 és 2025 között 18 műemléképületet különböző mértékű megújítását valósítja meg. Ehhez fogható felújítási munkálatokat az 250 évben nem végeztek. Vészprém méltán nyerte el Európa kulturális fővárosának címét!

veszprémi érsekség

A veszprémi várnegyed megújítása

A 2020 és 2025 között zajló restaurálások és fejlesztések célja, hogy a főegyházmegye korszerű módon tudja teljesíteni küldetését az evangélium terjesztésére és a kultúra megőrzése terén. Az öt évig tartó fejlesztés éppen a félidejénél tart. Az országosan és nemzetközi kitekintésben is különleges műemlékvédelmi beruházás színfalai mögé kínál betekintést a kiállítás: nemcsak elkészült, hanem folyamatban lévő munkákat is megmutat, vagy ez a Work in Progress 2023, röviden WIP’23.

A veszprémi várnegyed épületei, amelyek a program során felújításra kerülnek:

Veszprémi Főegyházmegyéről

A veszprémi püspökség a magyar egyházszervezés korai időszakában, 1000 körül jött létre. 
Az egyházmegye védőszentjéről a középkorban még nem esett szó, a székesegyház patrocíniuma alapján Szent Mihály egyházmegyéjéről szólnak a források. A püspökség területe a Dunántúl középső részén a Dunakanyartól a Dráváig húzódott, magába foglalta Zala, Somogy, Veszprém, Fejér és Pilis (Visegrád) vármegyéket. Papi utánpótlását a veszprémi székesegyházi iskola oldotta meg, amely magas szintű képzést ugyan biztosított, de ellentétben a hagyománnyal, nem volt egyetem. Az egyházmegye területén a török kor beköszöntéig mintegy 100 szerzetesi közösség működött. 

hirdetes

Az egyházmegye útja az elmúlt több mint ezer esztendőben töretlen volt, II. János Pál pápa meg 1981-ben basilica minor rangot is adományozott az egyházmegye legnagyobb templomának, a Szent Mihály Főszékesegyháznak, mejd Veszprémet 1993-ban érsekség rangjára emelte. Dr. Udvardy György főpásztor pedig 2019. óta töretlenül vezeti a veszprémi érsekséget.

A múlt, jelen és jövő találkozása Veszprémben

hirdetes

Kétszázötven éve nem volt olyan nagyszabású, grandiózus felújítás a veszprémi várnegyedben, mint ami jelenleg is zajlik.

A Veszprémi Főegyházmegye 18 műemléképületet újít meg kívül és belül 2020 és 225 között, amelyek közül több már az idén is látogatható lesz. A veszprémi várnegyed megújítása teljes egészében a Magyar Kormány támogatásával valósul meg. A projekt mintegy 35 ezer négyzetméternyi épített és 10 ezer négyzetméternyi szabad területet ölel fel. A nagyszabású programot dr. Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke vezeti.

A várnegyed megújítása igazi értékőrző, generációs építő folyamat. Múlt, jelen és jövő összefésülése. A szakemberek gondosan ügyeltek rá, hogy az épületeket a múlt értékeit szem előtt tartva, ugyanakkor a jelen kor elvárásainak és a helyi közösségek igényeinek megfelelve újítsák meg.


Szent Mihály Főszékesegyház

A székesegyház építtetését, az írott források szerint, első királyunk, Szent István felesége, Boldog Gizella királynénk rendelte el 1030 és 1040 között. A kutatások szerint a Szent György-kápolna első rotunda formája megelőzte a főtemplom építését, és később egy nyolcszög alakú átalakítást kapott. A XX. században több jelentős felújításon és régészeti feltáráson is átesett, a főérsek nevében pedig újra régi pompájában ragyoghat.


A Veszprémi Érseki Pincészet

Az Érseki Pincészet is fejlődik, amely mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. Mára a borkészítés a legkorszerűbb technikai eszközök segítségével és tudással, ám hagyományokat követve történik.


Az Érseki Turisztikai Központ is újranyitott

A veszprémi várnegyed megújulásának részeseként 2021-ben átmenetileg bezárt, idén május 12-én azonban újranyithatott.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

panarícium (büdös sántaság)

kérődzők, főként juhok végtagbetegsége, amikor a csülkök közötti bőrből a csülökirha... Tovább

Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás

a megyei (fővárosi) és a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter irányítása alatt... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés