21 növény, amik rendkívül veszélyesek a háziállatokra

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

21 növény, ami rendkívül veszélyesek a háziállatokra

Szélesi Ferenc - Főkertész
21 növény, amik rendkívül veszélyesek a háziállatokra

15. Árnyliliom

Ezek az évelők díszes leveleikről és egyszerű karbantartásukról híresek. Elfogyasztva azonban hányáshoz, hasmenéshez és depresszióhoz hasonló tünetekhez vezet a macskáknál és kutyáknál.

16. Korallvirág

Szívós pozsgások mélyzöld levelekkel és mutatós virágokkal. A melegebb éghajlatokon vadon is megteremnek, ezeken a helyeken pedig gyakoribbak a haszonállat mérgezések is. Éppen ezért érdemes őket nem egy helyen tartani az állatokkal. Méreganyagai a szívre fejtik ki hatásukat, és nyáladzást, émelygést, hányást, szívritmuszavart, gyengeséget, remegést, rohamokat, kitágult pupillákat okozhatnak, amelyek mind halálos kimenetelűek lehetnek.

17. Liliom

Az egyik legnépszerűbb dísznövényfajta. Sajnos olyan halálos mérget tartalmaz, ami mind a kutyák, mind a macskák számára komoly veszélyforrás. Akár egy, vagy két szirom, illetve a virágpor elfogyasztása, vagy akár a vázában tárolt víz lenyelése is veseleálláshoz vezethet. A mérgezés azonnali állatorvosi ellátást igényel.

hirdetes

18. Magyal, fagyöngy és mikulásvirág

Habár a mikulásvirág sokak szerint veszélyes lehet (és nagy mennyiség elfogyasztása valóban okozhat hányást és hasmenést), valójában meg sem közelíti a magyal és fagyöngy terméseinek élettani hatásait. A fagyöngy számos kutyákra és macskákra is veszélyes vegyületet tartalmaz, amik vérnyomáscsökkenést, légzési zavarokat és hallucinációkat (ami számunkra az állatok szokatlan viselkedésében mutatkozik meg) eredményeznek. Ezeket rohamok, majd halál követik.

19. Leander

Ez a sokoldalú bokor a macskákra és kutyákra is veszélyt jelent. A mérgezés hányással, nyáladzással, reszketéssel, rohamokkal, hasmenéssel és étvágyvesztéssel jár. Az állatorvos a szervezet káliumtartamára és a rendszertelen szívverésre is felfigyelhet.

hirdetes

20. Japán cikász

A japán cikász kutyák és macskák számára halálos méreganyagokat tartalmaz. A pirosas-narancsszínű magok halálosak, de valójában a növény minden része mérgező. A mérgezések 50-75 százaléka halálos kimenetelű. A hányás, hasmenés, depresszió és étvágytalanság a kezdeti tünetek, amiket májelégtelenség követ.

21. Tulipán

Hányás, depresszió, hasmenés, heves nyáladzás, és bizonyos esetekben légzési zavarok utalnak a tulipánmérgezésre. A növény legveszélyesebb része a hagyma. A kutyák, macskák és lovak is áldozatául eshetnek. A lényeg, hogy nagyon vigyázzatok ezekkel a szépséges növényekkel! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-09-15

Közeleg a tél - Gondoskodj malacaidról időben!

Sertéstartás télen, készülj fel időben és gondoskodj sertéseidről a téli hidegben is. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a sertések téli gondoskodásáról!

2020-09-01

Kártevőirtó madarak – Így csalogasd őket a kertbe!

A leghasznosabb kártevőirtó madarakat mutatom most be nektek, ismerjétek meg ti is a kártevőirtó madarakat, ott a helye a ti kertetekben is a kártevőirtó madaraknak!

2020-02-12

Állatkínzás vagy sem? Ezért van lyuk a tehenek oldalán

Lyuk kerül a tehenek oldalára, ez pedig rengeteg vitának képezi a tárgyát. Nézzük, miért van lyuk a tehenek oldalán, és mennyire előnyös ez. Valóban állatkínzás lenne?

2020-07-24

7 növény, ami segít ingyen kacsatáphoz jutni!

Mostani cikkemben bemutatok nektek hét növény, aminek a segítségével ingyen kacsatáphoz juthatunk. Nézzük, melyik az a hét növény, ami kiváló kacsatáp!

2020-07-03

Tollaslábú szépségek – A Brahma tyúkok bemutatása

A Brahma tyúkok nagyon érdekesek, nagyon szépek és nagyon aranyosak, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a Barahma tyúkokról!

2020-06-05

Melyik tojást fogyasszuk? – Különbségek a bolti és a szabadtartású tojások között!

Mi mindenben különböznek egymástól a bolti valamint a szabadtartású tojások? Cikkünkben mindent elmondunk nektek a tojások közötti különbségekről!

2020-02-18

Kód a tojásokon - Melyik mit jelent? Erre kell odafigyelni!

Kódok a tojásokon - a most következő cikkből minden kiderül, melyik kód milyen jelentéssel bír, mire érdemes odafigyelni tojás vásárlásnál, ajánlom mindenkinek.

2020-03-16

FONTOS FELHÍVÁS ÁLLATTARTÓKNAK - Így készülj fel a koronavírusra!

Mostani cikkemben nagyon fontos információkat gyűjtöttünk össze a koronavírussal kapcsolatban állattartóknak. Most minden állattartó fel tud készülni a koronavírusra!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


tenyészcél

A gazd. állatok valamely előnyös tulajdonságának... Tovább

kísérleti elrendezés

növénytermesztés kísérletekben a parcellák és a parcellákon vizsgált kezelések valamilyen... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés