Online tanácsadás
Tisztelt szakértő! Azt szeretném megtudni, hogy őstermelő mennyi vágóállatot és milyen kész termékeket értékesithet piacon? Mi vonatkozik a házi vágásra?
Válaszát, segítségét előre is nagyon köszönöm.
Az Ön által érintett kérdést részleteiben a személyi jövedelemadóról szóló törvény szabályozza. Mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek minősül a saját gazdaságban történő állattenyésztés, termékfeldolgozás, ha az a saját gazdaságban előállított alapanyag felhasználásával történik. Azt, hogy milyen feldolgozott termékeket állíthat elő őstermelőként, az Szja. törvény (1995. évi CXVII. tv.) 6. számú melléklete tartalmazza.
A sertések levágására vonatkozó legfontosabb előírásokat a 14/2006. (II. 16.) FVM-EüM-IcsSzEM miniszteri rendelet tartalmazza. Fontos azonban kiemelni, hogy ezek az előírások csak akkor betartandóak, ha a hús közfogyasztásra kerül, azaz a termelő azt kimérve vagy más módon értékesíti.
Egyéb esetekben (saját célú vágás) az állatvédelmi törvény (1998. évi XXVIII. tv.) általános előírásait kell betartani, így különösen
- kábítás nélküli állatvágás esetén az állatot levágás előtt úgy kell lefogni, amely alkalmas arra, hogy az megkímélje minden elkerülhető fájdalomtól;
- a kábításnak olyan érzéketlenségi állapotot kell előidéznie, amely addig tart, amíg a levágást követően az állat ki nem vérzik.
Az állatok megfelelő körülmények közötti tartását, levágásának körülményeit a települési önkormányzat jegyzője, vagy annak megbízásából eljáró személy a helyszínen ellenőrizheti.
Vissza a kérdések listájához
A sertések levágására vonatkozó legfontosabb előírásokat a 14/2006. (II. 16.) FVM-EüM-IcsSzEM miniszteri rendelet tartalmazza. Fontos azonban kiemelni, hogy ezek az előírások csak akkor betartandóak, ha a hús közfogyasztásra kerül, azaz a termelő azt kimérve vagy más módon értékesíti.
Egyéb esetekben (saját célú vágás) az állatvédelmi törvény (1998. évi XXVIII. tv.) általános előírásait kell betartani, így különösen
- kábítás nélküli állatvágás esetén az állatot levágás előtt úgy kell lefogni, amely alkalmas arra, hogy az megkímélje minden elkerülhető fájdalomtól;
- a kábításnak olyan érzéketlenségi állapotot kell előidéznie, amely addig tart, amíg a levágást követően az állat ki nem vérzik.
Az állatok megfelelő körülmények közötti tartását, levágásának körülményeit a települési önkormányzat jegyzője, vagy annak megbízásából eljáró személy a helyszínen ellenőrizheti.