Hűtőházak, ULO technológia

A tárolás aktuális formája a hűtés

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A rendkívül meleg, napos nyár országszerte sietteti a betakarítás és a szüret kezdetét, ezért aktuális téma a hűtés. A korai érésű gyümölcsök csak átmeneti időre kerülnek a hűtőkamrákba, hűtőházakba többnyire a friss fogyasztás a fő szempont. Hosszabb tárolási idejű gyümölcsök - alma, körte stb. - szüretelése napjainkban kezdődik és tárolásuk változatos képet mutat. Vannak hőszigetelt, de hűtés nélküli tárházak, hagyományos normál hűtőrendszerű, kontrollált légtérszabályozású és korszerű ULO technológiával felszerelt hűtőházak.
Hűtőházak, ULO technológia
A rendkívül meleg, napos nyár országszerte sietteti a betakarítás és a szüret kezdetét, ezért aktuális téma a hűtés.
A korai érésű gyümölcsök csak átmeneti időre kerülnek a hűtőkamrákba, hűtőházakba többnyire a friss fogyasztás a fő szempont.
Hosszabb tárolási idejű gyümölcsök - alma, körte stb. - szüretelése napjainkban kezdődik és tárolásuk változatos képet mutat. Vannak hőszigetelt, de hűtés nélküli tárházak, hagyományos normál hűtőrendszerű, kontrollált légtérszabályozású és korszerű ULO technológiával felszerelt hűtőházak.
A hűtőházak tervezésénél fontos szempont az épület tájolása, beosztása elrendezése. A fő irányt ne az adott pillanatban rendelkezésre álló források szabják meg, hanem hosszú távon megvalósítható elképzeléseink. Ez azzal az előnnyel járhat, hogy hűtőházunk bővítése során nem kell költséges bontással, átépítéssel helyet csinálnunk.
Kisebb hűtőházak esetében a szokásos elrendezés az egymás mellé telepített kamrasor, előtte megfelelő nagyságú manipulációs térrel. Nagyobb hűtőtárolók esetében két kamrasort tervezünk targoncaúttal és az épület elülső területén teljes fesztávot elfoglaló manipulációs térrel.
A kamratest - kivéve a régmúltban épített hűtőházak némelyikét - festett vagy horganyzott acéllemez fegyverzetű poliuretán hab szigetelésű hűtőházi panelek, megfelelő kapcsolódási rendszerekkel ellátva. Fontos a jó záróképesség és a szakszerűen elvégzett építési munka, a sarokpontok helyes kialakítása a csatlakozások utólagos tömítése, az esztétikus lezáró elemek beépítése.
Külön kiemelem az ajtó szerepét. Egyre gyakoribb, hogy jól kezelhető tolókapuk veszik át a nyílóajtók szerepét, ezzel nem csak a helykihasználás javul, de a jó zárás is biztosított.
Különös jelentősége van a jó zárásnak az ULO technológiával ellátott kamrák esetében, ahol a jó záráson kívül a mintavétel lehetőségeit is biztosítani kell kisebb ablakok segítségével.
A kamrák padozata legyen jól tisztítható, repedésmentes, pormentes ULO esetén gázzáró, mely feltételeknek a kéregerősített csiszolt ill, a műgyanta bevonatú padozatok felelnek meg.
A kamrák szélességi és hosszúsági méretét úgy választjuk meg, hogy a tároló ládák közti kisebb rések megtartása mellett az oldalfalak mentén 300-300 mm szabad terület maradjon a légáramlás biztosítása érdekében. A magassági méretet úgy alakítjuk, hogy a betárolt ládák magassága felett 500-600 mm legyen, mellyel biztosítható a léghűtők ventillátorainak szabad kifúvású működése.
A kamrán belül jól elhelyezett léghűtők biztosítsák a megfelelő légcirkulációt, az egyenletes légelosztást!
A hűtőkörök szerelése kisebb hűtőházak (1-3 hűtőkamra) esetén egyedi aggregátorral és kamránkénti vezérléssel történik.
A nagyobb rendszereknél csoportaggregátort építünk be, egy a szabad térben elhelyezett léghűtés kondenzátorral és a már korábban említett léghűtőkkel. A csoportaggregátor előnye abban rejlik, hogy mindig a hűtésigénynek megfelelő hűtő teljesítményt adja le, csak annyi kompresszor üzemel, amennyi ehhez szükséges, így lényeges energia megtakarítás érhető el. A csoportaggregátor olyan vezérlőegységgel készül, mely a kompresszorokat felváltva lépteti, azonos üzemidőt biztosítva.
A berendezések a hűtési tartományon belül programozhatóak, állandó felügyeletet nem, de odafigyelést, ellenőrzést igényelnek.
A normál hűtéstechnológián kívül, ULO technológiával ellátott hűtőkamráknál nagy többségében az oxigén szint gyors csökkentése, és a széndioxid szint adott érték alatt tartása a fő cél. Ehhez a gázzáró kivitelben elkészülő kamratesten kívül úgynevezett nitrogéngenerátort és széndioxid szabályozót alkalmaznak. Az előbbi a kamra légteréből megkötött oxigén helyére nitrogént pumpál, míg az utóbbi a felesleges széndioxid molekulákat leköti.
A nitrogéngenerátor több kamra szabályozását látja el, míg a szén-dioxid szabályozásnál használatos az egy kamra - egy berendezés és a több kamra - egy berendezés rendszere is.
Az ULO technológia számítógépes rendszerrel is üzemeltethető, az adatokat akár egy évig is tárolja, változtatható az adatok lekérdezésének gyakorisága.
Eddig a jelenleg időszerű normál hűtésről esett szó, azonban nem elhanyagolható a rövid ideig tárolható gyümölcsök és zöldségek tárolása sem.
A gyors értékesítésű gyümölcsök egy része később kerül feldolgozásra és értékesítésre, mint az érésidő. Ezt a helyzetet fagyasztással oldja meg a feldolgozóipar és a beszállító mezőgazdaság. Ismeretes a fagyasztásnak az a módja amikor nagy mélyhűtött fagyasztóterembe helyezik az árut és az hosszabb-rövidebb időn belül megfagy.
A gyorsfagyasztás technológiájában számos eljárás ismert, kisebb mennyiségeknél alkalmazzák a boksz fagyasztást, mely kis légtérrel, nagy hűtőteljesítménnyel szakaszosan képes fagyasztást végezni. A nagy tételű gyorsfagyasztást úgynevezett gyorsfagyasztó alagutakkal végzik. Ennek két nagy csoportja használatos, az egyik a fluidozációs, a másik a spirálfagyasztó. Az előbbi lényege, hogy kis térben nagy sebességgel áramoltatunk levegőt a hevederre ömlesztett árun keresztül, annak kérge, majd az alagútban megtett út és az idő haladtával teljes keresztmetszetében átfagy.
A spirálfagyasztó lényege, hogy hosszú spirálpálya és heveder alakítható ki a pályára helyezhető tálcás vagy poharas, serpenyős áru a pályán haladva átfagy.
Ismeretes a kontakt fagyasztó berendezés, melynél a hőelvonást sík felületű lapelpárologtató végzi, melyet belülről az elpárolgó hűtőközeg hűt, külső felületével pedig az áru közvetlenül érintkezik. A hőelvonás vezetéssel történik, a fagyás sebessége jóval nagyobb, mint a levegővel fagyasztó berendezéseknél, lehet kontakt vagy félkontakt fagyasztás.
Vannak folyadékpermetezéssel fagyasztó berendezések, melyek nem gépi hűtéssel működnek, hanem a folyadék közvetlen permetezésével fagyaszt. Ilyen pl. a folyékony nitrogénnel működő fagyasztó, melynek előnye az egyszerűsége, a nitrogén drágasága miatt az élelmiszer iparunk csak kis szelete alkalmazza.


Thermo-Gold Kft.


Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

görcsök

akaratlan, erős izom-összehúzódások. Lehetnek rövid ideig tartóak, megszakításokkal... Tovább

eloszlás váltivarúság (egyivarúság)

az a jelenség, amikor a hím- és a női ivarsejtek külön egyedben termelődnek. Az azonos fajú,... Tovább

Tovább a lexikonra