Az Égi Meglepetés: Az újonnan felfedezett üstökös hamarosan szabad szemmel is megfigyelhető

hirdetes

Az Égi Meglepetés: Az újonnan felfedezett üstökös hamarosan szabad szemmel is megfigyelhető

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Szeptember hónapban a csillagos égbolton egy különleges látványban lehet részünk, hiszen a váratlanul feltűnt C/2023 P1 (Nisimura) üstökös szabad szemmel is láthatóvá válhat az északi égbolton.

üstökös

Egy új üstököst fedeztek fel

A japán amatőr csillagász, Hideo Nisimura felfedezése egy izgalmas új jelenséget hozott az égi panorámába. Fedezése időpontja augusztus 12-e volt, amikor is a 72 éves Nisimura a saját észlelőhelyén, a Kakegava város melletti Gomjo nevű teaültetvényen pillantotta meg az üstököst.


A Világ kíváncsi figyelme

A felfedezés pillanatát követően a Japán Nemzeti Obszervatórium bejelentése sok amatőr csillagászt inspirált arra, hogy saját eszközeikkel is megerősítsék a felfedezést. Az üstökös látszó fényessége kezdetben tizenegy magnitúdós volt, ami a jelenlegi kisebb távcsövek számára viszonylag erős fényességnek számít. Az égitest pályáját is gyorsan meghatározták, ami megerősítette, hogy egy korábban ismeretlen üstökösről van szó. Az üstökös gázkómája zöldes árnyalatú, ami a kétatomos szénmolekuláktól származik. A róla készült képeken már a halványan ragyogó farkát is lehet látni.


A közelgő csillaghullás

Az újonnan felfedezett üstökös a Naprendszerhez tartozik, és szeptember 18-án közelít leginkább a Naphoz. Ekkor várhatóan eléri a három magnitúdós fényességet. Bár ilyenkor inkább a hajnal hasadékán, a világosodó égen lesz látható, a csillagászok azt ajánlják, hogy szeptember 10-e körül próbálkozzunk a megfigyelésével. Ekkor ugyan még halványabb, de könnyebben észlelhető lesz az égbolton.

hirdetes


A Föld közelsége

Az üstökös szeptember 13-án kerül a legközelebb a Földhöz, mindössze 127,5 millió kilométerre lesz tőlünk. Ez egy kivételes alkalom lesz arra, hogy közelebbről megfigyeljük ezt az égi jelenséget.

hirdetes


Európa Első Csillagos Égbolt Közössége

Az európai csillagászat kedvelőinek is izgalmas időszakot hoz a szeptember, amikor is az új üstökös megfigyelésére adódik lehetőség. Azonban, azok számára, akik nem csak az égitestek iránt érdeklődnek, hanem az éjszakai égbolt eredeti szépségét is meg szeretnék tapasztalni, az Adriai-tenger gyönyörű kis szigetén, Hvaron is örömteli időszak köszönt.


A sötét égbolt védelme

Hvar szigetén, Jelsa városában, az éjszakai égbolt védelme az egyik legfontosabb szempont. Az IDA (Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség) elismerése is azt mutatja, hogy a település elkötelezett a természetes, fényszennyezéstől mentes égbolt megőrzése iránt. A helyi polgármester és az idegenforgalmi hivatal vezetője is bízik abban, hogy a városuk hamarosan asztroturisztikai célponttá válik.


Csillagos égbolt és túrázás

Hvar azonban nemcsak az éjszakai égboltjával büszkélkedhet, hanem kiváló túrázási lehetőségeket is kínál a magas hegyekkel és a kristálytiszta öblökkel. A sűrű fenyőerdőkben védett állatok és növények élnek, a sziget pedig gazdag kulturális örökségben is.

Ha szeretnél egy olyan utazást tervezni, amely az éjszakai égbolt varázslatát, a természet szépségét és a kulturális gazdagságot egyesíti, akkor Hvar szigete és az újonnan felfedezett üstökös megfigyelése tökéletes választás lehet számodra. Legyen szemed a csillagokon és a gyönyörű világokon!

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kötések

a sebkötés célja a seb védelme a fertőzéstől, a külső behatásoktól és a... Tovább

61/2008. (IV. 30.) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezõgazdasági termékek... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés