Új kullancsfaj bukkant fel Magyarországon

Hirdetés

Minden eddiginél veszélyesebb két új kullancsfaj tűnt fel Magyarországon!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Új kullancsfajtól retteghetünk

Új fajok Magyarországon

Néhány héttel korábban új rókakullancs alfaj jelent meg a Dunántúlon: Somogy és Tolna megyében állatorvosok figyeltek fel az aranysakálokon élősködő különös vérszívókra – tudtuk meg a Sokszínűvidék-től. Az új fajta kullancs nem honos a térségben, de legalább annyira veszélyes, mint a már itt jelenlévő társai. 

 

Sajnos az idei tél is hasonló volt a korábbiakhoz, az enyhe, fagymentes évszak pedig kedvez a kullancsoknak, az előző évi populáció nem pusztult el a tél folyamán, emiatt számuk folyamatosan nő. 

 

A portál megkereste Dr. Kapiller Zoltán zoológus-állatorvost, a Magyar Kullancsszövetség elnökét, aki elmondta, hogy az aranysakálok északra húzódásával megjelent egy új kullancs Magyarországon, ami valószínűleg a rókakullancs egyik alfaja. Ezt azonban még nem lehet kijelenteni tudományos bizonyossággal, akkor lehet majd megtenni, ha az összes fejlődési alakját megfigyelték nálunk. 

Hirdetés

 

Ugyanakkor egy Borsod megyei állattartó telepen is felbukkant egy másik, szintén nem őshonos kullancsfaj, de ezt az állatot a terület szakszerű kémiai kezelésével meg is semmisítették a szakemberek. Ez a faj akár a mediterrán foltos lázat is terjeszthette volna, így érthető a fokozott óvatosság az állatorvosok részéről. 

 

Jó hír, hogy néhány héten belül megjelenik a Magyar Cserkészszövetség megkeresésére készülő Digitális Kullancskalauz, ami szinte minden fontos információt tartalmazni fog a Magyarországon előforduló kullancsfajokkal kapcsolatban.

Hirdetés

 

Ráadásul készül egy applikáció is, melyet leginkább turisták számára készítenek, az alkalmazás segítségével egy adott terület kullancsfertőzöttsége mellett a legközelebbi gyógyszertárak helyét is meg lehet tudni. Vigyázzatok magatokra kirándulás alkalmával, és nem árt, hogyha odafigyeltek háziállataitokra is, mivel sajnos tény, hogy egyre több kullanccsal találkozhatunk évről évre! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-04-23

3 perc kutyaugatás miatt fel lehet jelenteni a gazdit!

Ugat a kutya? Hamarosan érkezik a rendőr, mivel feljelentettek kutyaugatás miatt! Mostani cikkemben elmondom, milyen következményei lesznek a kutyaugatásnak

2019-04-08

A tavasz beköszöntével megérkeztek a darazsak is – Ismerjük meg a magyarországi fajtákat!

Magyarországon rettegésben tartják az embereket a darazsak, amik már a tavasz beköszöntével megjelennek szinte mindenhol, és egészen október-novemberig kellemetlenkednek.

2019-04-05

13 kreatív csináld magad tyúkkeltető az olcsótól a luxusig

Készíts saját kezűleg mutatós, és egyben praktikus csirkekeltetőt, mostani cikkemben mutatok 13 nagyon szuper ötletet, amit bárki el tud készíteni, próbáld ki bármelyiket!

2019-04-02

Két lábon járó tojásgyárak: a Sussex tyúkok

A Sussex tyúkfajta az egész világon ismertté vált az évek során, ez pedig nem véletlen, mivel valójában két lábon járó tojásgyárakról beszélünk. Most megismerheted őket te is közelebbről!

2019-04-16

Itasd te is a méheket, de ne cukros vízzel! – Így készíts méhitatót!

A cukros víz hihetetlenül ártalmas a méhekre nézve, mégis nagyon sokan ezt alkalmazzák. Mostani cikkemben elmondom, mivel segíthetsz a méheken, ha a szükség úgy akarja!

2019-05-08

Gazdaságos tippek a nyereséges pulykatenyésztéshez

Cikkünkben mindent elmondok nektek a gazdaságos pulykatenyésztéshez. Olvassátok el írásunkat, és tudjátok meg a legfontosabb információkat a pulykatenyésztésről

2019-04-29

Így készítsünk befőttesüvegből méhkaptárt!

Saját kezűleg építhetünk szuper méhkaptárt, mostani cikkemben el is mondom nektek, mi szükséges hozzá! Építsünk együtt méhkaptárt, megéri, majd meglátjátok!

2019-04-23

Természetes megoldás – Vakond ellen ültess vakondfüvet!

A vakondfű egy természetes megoldás a vakondok távoltartásához, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vakondfű alkalmazásáról, érdemes megismerkednetek vele közelebbről!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
618 557
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 650 347
Közösség

Rovarölo Confidor 200 OD

Rovarölő permetezőszer burgonyában burgonyabogár, levéltetvek, őszibarackban levéltetvek,... Tovább

erőforrás

a vállalat termelőerőinek összessége; származásuk szerint többfélék lehetnek. A... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 127

Átlagos értékelés: 4.8

Állatok Állatorvos