notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Új kullancsfaj bukkant fel Magyarországon

Hirdetés

Minden eddiginél veszélyesebb két új kullancsfaj tűnt fel Magyarországon!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Új kullancsfajtól retteghetünk

Új fajok Magyarországon

Néhány héttel korábban új rókakullancs alfaj jelent meg a Dunántúlon: Somogy és Tolna megyében állatorvosok figyeltek fel az aranysakálokon élősködő különös vérszívókra – tudtuk meg a Sokszínűvidék-től. Az új fajta kullancs nem honos a térségben, de legalább annyira veszélyes, mint a már itt jelenlévő társai. 

 

Sajnos az idei tél is hasonló volt a korábbiakhoz, az enyhe, fagymentes évszak pedig kedvez a kullancsoknak, az előző évi populáció nem pusztult el a tél folyamán, emiatt számuk folyamatosan nő. 

 

A portál megkereste Dr. Kapiller Zoltán zoológus-állatorvost, a Magyar Kullancsszövetség elnökét, aki elmondta, hogy az aranysakálok északra húzódásával megjelent egy új kullancs Magyarországon, ami valószínűleg a rókakullancs egyik alfaja. Ezt azonban még nem lehet kijelenteni tudományos bizonyossággal, akkor lehet majd megtenni, ha az összes fejlődési alakját megfigyelték nálunk. 

Hirdetés

 

Ugyanakkor egy Borsod megyei állattartó telepen is felbukkant egy másik, szintén nem őshonos kullancsfaj, de ezt az állatot a terület szakszerű kémiai kezelésével meg is semmisítették a szakemberek. Ez a faj akár a mediterrán foltos lázat is terjeszthette volna, így érthető a fokozott óvatosság az állatorvosok részéről. 

 

Jó hír, hogy néhány héten belül megjelenik a Magyar Cserkészszövetség megkeresésére készülő Digitális Kullancskalauz, ami szinte minden fontos információt tartalmazni fog a Magyarországon előforduló kullancsfajokkal kapcsolatban.

Hirdetés

 

Ráadásul készül egy applikáció is, melyet leginkább turisták számára készítenek, az alkalmazás segítségével egy adott terület kullancsfertőzöttsége mellett a legközelebbi gyógyszertárak helyét is meg lehet tudni. Vigyázzatok magatokra kirándulás alkalmával, és nem árt, hogyha odafigyeltek háziállataitokra is, mivel sajnos tény, hogy egyre több kullanccsal találkozhatunk évről évre! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-02-18

Kód a tojásokon - Melyik mit jelent? Erre kell odafigyelni!

Kódok a tojásokon - a most következő cikkből minden kiderül, melyik kód milyen jelentéssel bír, mire érdemes odafigyelni tojás vásárlásnál, ajánlom mindenkinek.

2020-02-12

Állatkínzás vagy sem? Ezért van lyuk a tehenek oldalán

Lyuk kerül a tehenek oldalára, ez pedig rengeteg vitának képezi a tárgyát. Nézzük, miért van lyuk a tehenek oldalán, és mennyire előnyös ez. Valóban állatkínzás lenne?

2020-01-21

Megdöbbentő képsorok – Ez a sorsuk a kóborkutyáknak!

Sajnos nagyon sok kóbor kutya él a világon, és eszméletlen, hogy milyen körülmények között kell minden egyes nap küzdeniük azért, hogy élelemhez, és vízhez jussanak.

2020-01-09

A világ legnagyobb állatkínzója vagy, ha kint tartod a kutyád!

Te is kint tartod a kutyádat a szabadban? Te vagy a világ legnagyobb állatkínzója, nem tudtad? Pedig így van, nem szabad kint tartani a kutyát a szabadban!

2020-01-24

Itt a tavasz? – Megérkeztek az első gólyák!

Igaz, hogy még csak január van, de már most megérkeztek az első fehér gólyák a telelésükből. Nézzük, mit is jelent a fehér gólyák érkezése, és mire számíthatunk!

2020-02-11

Üdvözlünk újra Suri! – Hazatért az első gólya Magyarországra

Üdvözlünk téged újra itthon, megérkezett Magyarországra az első fehér gólya, aki nem más, mint a Suri névre keresztelt, Vassurányban élő madár. Reméljük a tavaszt is elhozza.

2020-02-20

2000 tonna betegségeket terjesztő rovar marad életben, ha nem segítünk a fecskéknek!

Hatalmas bajban vagyunk, és ha így marad, akkor még nagyobb bajban leszünk. A fecskék száma az utóbbi két évtizedben a felére esett vissza. Védjük meg együtt a fecskéket!

2020-02-18

Változnak az idők - Eltűntek a tyúkok a kertekből

A tyúkok szinte teljesen eltűntek a kertekből, pedig régen mindenhol ott voltak, nagyszüleinknél még természetes volt a tyúkok jelenléte, kapirgálása.

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
632 379
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 345 461
Közösség

kaptár

keretekkel felszerelt, mesterségesen készített méhlakás. A méhlakásokat régen erre a célra... Tovább

vetélés (abortusz, abortus)

Éretlen és életképtelen ->magzatnak a ->vemhességi idő előtt való világrajövetele.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 129

Átlagos értékelés: 4.8

Állatok Állatorvos