Vedd figyelembe az alábbi tippeket a tökéletes tyúkól megépítésénél, melyet garantáltan imádni fognak a tyúkjaid!

hirdetes

Alapvető tippek a tökéletes tyúkól megépítéséhez: tyúkjaid hálásak lesznek!

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Amikor megépítettem az első csirkeólomat, fogalmam sem volt, mennyi mindent nem tudok. Sok év és sok tanlás során azonban megtanultam, hogy az alapelvek egyértelműek. A csirkeólnak tágasnak, erősnek és biztonságosnak kell lennie, védve a tyúkokat a ragadozóktól és a betegségektől. Könnyen hozzáférhetőnek, javíthatónak és tisztíthatónak kell lennie. Győződj meg arról, hogy a csirkeól terve megfelel ezeknek az előírásoknak, hogy a tyúkjaidnak biztonságos otthona legyen.

Tökéletes tyúkól

Szellőztess megfelelően

A tyúkok érzékenyek különféle légúti betegségekre. A megfelelő szellőzés biztosítása az egyik legfontosabb dolog, amit megtehetsz, hogy megvédd őket. A másik az, hogy legalább egy hónapra karanténba helyezzük az új madarakat, amelyek az állományunkba kerülnek.
A megfelelő szellőztetés segít szárazon és pormentesen tartani a levegőt az ólban, az egészséges légáramlás pedig megnehezíti a betegségek terjedését a madarak között.

A szellőztetés legegyszerűbb módja? Adj hozzá az ólhoz két szellőzőnyílást a mennyezet közelében. Ezeknek az ól ellentétes oldalán és a fészkek felett kell lenniük, hogy egész évben nyitva maradjanak anélkül, hogy a tyúkok huzatot éreznének. A melegebb hónapokban további szellőztetésre lesz szüksége az egész ólban, egyszerűen csak nyisd ki az ajtókat és ablakokat a nappali órákban.

Védd meg a tyúkokat a ragadozóktól

Védd a tyúkokat a ragadozóktól, ügyelve arra, hogy a csirkeól ajtaja ne legyen nagyobb 35 x 35 centinél. A jobb hozzáféréshez építs be egy teljes magasságú ajtót máshol, vagy egy nyitható tetőt.

hirdetes

Tekintsd a csirkehálót a legfontosabb ragadozómegelőző eszköznek. Rögzítsd a hálót a padló alján és a kerítés alsó három lábánál. Süllyeszd legalább 30 centivel a föld alá a hálót vagy a hálófalakat is. Használd az összes szellőzőnyílás lefedésére, különösen az alacsonyan lévőkre.

hirdetes

Az olyan légi ragadozók számára, mint a sólymok és baglyok, építs egy fából készült túlnyúlást a kifutó fölé, amely extra árnyékot és védelmet nyújt a zord időjárással szemben. A fényvisszaverő szalagok lógó füzérei vagy régi CD, DVD-k darabjai szintén elriaszthatják a ragadozó madarakat.

Tökéletesítsd a fészkelő dobozaidat 

Az odúkhoz hasonlóan a költőládák is egyszerű szerkezetek. Helyezd őket az ól egy sötét, csendes részébe. A csirkék inkább egy kis magányra vágynak tojásrakáskor. Ha túl hangos és fényes, előfordulhat, hogy másik helyet keresnek, ahol tojást rakhatnak.

Normál méretű tyúkok esetében a dobozokat körülbelül 75 négyzetcentiméterben kell tartani. Nagyobb fajták (több mint 3.5 kg) esetén akár 90 is kelleni fog. Lehetnek erre a célra épített fadobozok vagy akár újrahasznosított ládák is. Adj hozzá sok „ágyneműt” faforgáccsal, aprított levelekkel, aprított újságpapírral, levágott fűvel vagy szalmával.

Az „ágynemű” kifejezés ellenére a fészkelődobozoknak ott kell lenniük, ahol a tyúkok lerakják a tojásaikat, nem pedig ott, ahol alszanak. Ha a tyúkok fészkelődobozokban alszanak, rendetlenek lesznek, így nem lesz tiszta helyük a tojásrakáshoz. Előzd meg ezt azáltal, hogy a fészkelődobozokat lejjebb helyezed z ólban, mint az odúikat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fajtakörzet

földrajzilag meghatározott terület, ahol a természeti viszonyok bizonyos növényfajta... Tovább

megszorult mag

az érési folyamat közben bekövetkező káros hatásokra (aszály, megdőlés, gombás betegség,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok