Tyúktojás begyűjtése egyszerűen és hatékonyan!

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Akár vállalkozásként, akár saját családod számára nevelsz tojótyúkokat, vagy egy termelői piacon árulsz tojásokat, biztos szeretnél lenni abban, hogy a tojás friss, tiszta és biztonságos. Tanuld meg a tojások helyes gyűjtését és tisztítását a cikkben lévő tippek segítéségével! 

Tyúktojás begyűjtése

Hogyan gyűjtsünk tojást?

Mielőtt megtisztítanád a tojásokat, először össze kell szedni őket. Vannak alapvető kellékek és tippek, amelyek kéznél vannak a baromfik sikeres felneveléséhez , különösen a tojótyúkok esetében, amelyek alapvetően felelősek a tojásokért. Van néhány dolog, amit megtehetsz annak érdekében, hogy a leszedett tojások a lehető legfrissebbek legyenek, és a lehető legtisztábbak is, ezek a trükkök pedig minimálisra csökkentik a későbbi tisztítási folyamatokat.

Általános tipp, hogy próbálj friss tojást szedni, ami azt jelenti, hogy a nap lehető legkorábbi időpontjában gyűjtsd össze, vagy közvetlen, ahogy látod, hogy lerakták azt. Ha sikerül, naponta kétszer-háromszor gyűjts tojást, ami segíthet tisztán tartani, hiszen nem tölt a tojás sok időt abban a közegben. Ez a gyors beszedést megakadályozza azt is, hogy a csirkék megegyék a tojást. Ha hagyjuk, hogy a tojások egy éjszakán át a fészekben álljanak, gyakran foltos vagy törött tojások keletkeznek: egyik napról a másikra tele lesznek tyúkürülékkel a dobozokban hagyott tojásokat, vagy ráléphetnek a tyúkok és feltörhetik a héját. Mindenesetre egy nap kihagyása a tojásgyűjtésből általában sokkal több munkát jelent, mint az, hogy folyamatosan, mindennap beszeded azokat.

Egy másik tipp, hogy a tyúkok fészkét jól béleljük ki. Győződjön meg róla, hogy a tyúkok fészekdobozában bőséges forgács vagy szalma van bélelve. Ha ürülék van a fészekdobozokban, alaposan tisztítsd meg, amikor összegyűjtöd a tojásokat, és cseréld ki a szalmát vagy forgácsot. Hasonlóképpen, ha egy tyúk feltört egy tojást, alaposan takarítsd ki a rendetlenséget; távolíts el minden nedves és szennyezett szalmát. A gondos karbantartás az egyik legjobb módja annak, hogy  ösztönözze a tyúkokat a fészekbe tojni.

Hogyan tisztítsuk meg a tojást?

Ha megtanulod, hogyan kell helyesen tisztítani a tojást, megóvhatod családodat és ügyfeleidet – ha eladod a tojást – a betegségektől. A tyúktojás tisztításának két alapvető módja van: száraz tisztítás és nedves tisztítás. A vegytisztítást előnyben részesítik a nedves tisztítással szemben, mert érintetlenül hagyja a tojás természetes antibakteriális védőrétegét és lehetővé teszi a tojások hűtetlenül történő tárolását, ha szükséges.  A vegytisztítás magában foglalja a tojás dörzsszivaccsal, luffával vagy akár finom csiszolópapírral történő letörlését, hogy eltávolítsuk a héjból az összes szennyeződést és székletet.

Ha a tojás nagyon piszkos, vagy a sárgája ráragadt a héjára, nedves tisztításra lehet szükség. Mosd meg a tojásokat folyó meleg csapvíz alatt. A víznek melegebbnek kell lennie a tojás hőmérsékleténél, de nem forrónak. Szárítsd meg minden tojást papírtörlővel, és tedd tiszta, nyitott kartondobozba vagy rácsba. Fertőtlenítsd a megmosott tojásokat vízzel hígított fehérítő oldattal permetezve.

Tippek a tojás tárolásához

Ha a tojások tiszták és szárazak, csomagold be őket tojásdobozokba, és címkézd fel a kartondobozokon a tojásgyűjtés dátumát. Általában a legjobb a tojást hűtőszekrényben tárolni. Viszont a nedvesen tisztított tojást kötelezően hűtőszekrényben kell tárolni, míg a szárazon tisztított tojást lehet hűteni is vagy szobahőmérsékleten tárolni. Általában minden tojás hosszabb ideig eláll hűtve. 

Íme néhány általános szabály a tojástartással kapcsolatban:

•    A tojások a begyűjtéstől számított 4-5 hétig jók, ha hűtőszekrényben tároljuk őket.
•    Ha a tojások idősebbek, süssünk velük vagy főzzük keményre.
•    A szárazon tisztított tojás több hétig is eltartható szobahőmérsékleten, és közvetlenül a főzés előtt kell megmosni.

A tojás frissességének tesztelése

A tojás frissességének teszteléséhez használd az úszótesztet. Helyezd a tojásokat egy vízzel teli tálba. Ha egy tojás lebeg, túl nagy légzseb van a héjában, ami azt jelenti, hogy a benne lévő tartalom túlságosan elpárolgott, és a tojás valószínűleg megromlott, de ne dob ki, komposztálhatod!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

2024-06-11

Tippek a cserepes növények kertbe ültetéséhez egy kertésztől

Tippek cserepes növények kiültetéséhez: tudd meg, mikor és hogyan ültesd át növényeidet szakszerűen, a megfelelő cserép kiválasztásától a gondozásig.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-06-11

Ellepték a hangyák a kertem, mit tegyek?

A hangyák nem feltétlen ártalmas lények, azonban, ha ellepik a kertedet, az bosszantó tud lenni, ez esetben kövesd a kertészünk tanácsait a hangyák ellen!

2024-06-14

A pulykatartás előnyei és hátrányai - Ezeket vesd össze, ha pulykákat szeretnél tartani

A baromfiudvar nemcsak a csirkék tartását jelentheti. Ugyanúgy tarthatunk akár pulykákat is. Most a pulykatartás előnyeit és hátrányait ismerheted meg.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Szekszárdi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Szekszárd Széchenyi u. 54-58. 7100 Magyarország Tovább

főtermény (főnövény)

a kettős termesztésben az a növény, amelynek a termesztése az elsődleges és a nagyobbik... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek