tyúktojás; tojás; tojás tisztítása; tojás begyűjtése

hirdetes

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Akár vállalkozásként, akár saját családod számára nevelsz tojótyúkokat, vagy egy termelői piacon árulsz tojásokat, biztos szeretnél lenni abban, hogy a tojás friss, tiszta és biztonságos. Tanuld meg a tojások helyes gyűjtését és tisztítását a cikkben lévő tippek segítéségével! 

Tyúktojás begyűjtése

Hogyan gyűjtsünk tojást?

Mielőtt megtisztítanád a tojásokat , először össze kell szedni őket. Vannak alapvető kellékek és tippek, amelyek kéznél vannak a baromfik sikeres felneveléséhez , különösen a tojótyúkok esetében, amelyek alapvetően felelősek a tojásokért. Van néhány dolog, amit megtehetsz annak érdekében, hogy a leszedett tojások a lehető legfrissebbek legyenek, és a lehető legtisztábbak is, ezek a trükkök pedig minimálisra csökkentik a későbbi tisztítási folyamatokat.

Általános tipp, hogy próbálj friss tojást szedni, ami azt jelenti, hogy a nap lehető legkorábbi időpontjában gyűjtsd össze, vagy közvetlen, ahogy látod, hogy lerakták azt. Ha sikerül, naponta kétszer-háromszor gyűjts tojást, ami segíthet tisztán tartani, hiszen nem tölt a tojás sok időt abban a közegben. Ez a gyors beszedést megakadályozza azt is, hogy a csirkék megegyék a tojást. Ha hagyjuk, hogy a tojások egy éjszakán át a fészekben álljanak, gyakran foltos vagy törött tojások keletkeznek: egyik napról a másikra tele lesznek tyúkürülékkel a dobozokban hagyott tojásokat, vagy ráléphetnek a tyúkok és feltörhetik a héját. Mindenesetre egy nap kihagyása a tojásgyűjtésből általában sokkal több munkát jelent, mint az, hogy folyamatosan, mindennap beszeded azokat.

Egy másik tipp, hogy a tyúkok fészkét jól béleljük ki. Győződjön meg róla, hogy a tyúkok fészekdobozában bőséges forgács vagy szalma van bélelve. Ha ürülék van a fészekdobozokban, alaposan tisztítsd meg, amikor összegyűjtöd a tojásokat, és cseréld ki a szalmát vagy forgácsot. Hasonlóképpen, ha egy tyúk feltört egy tojást, alaposan takarítsd ki a rendetlenséget; távolíts el minden nedves és szennyezett szalmát. A gondos karbantartás az egyik legjobb módja annak, hogy  ösztönözze a tyúkokat a fészekbe tojni.

hirdetes

Hogyan tisztítsuk meg a tojást?

Ha megtanulod, hogyan kell helyesen tisztítani a tojást, megóvhatod családodat és ügyfeleidet – ha eladod a tojást – a betegségektől. A tyúktojás tisztításának két alapvető módja van: száraz tisztítás és nedves tisztítás. A vegytisztítást előnyben részesítik a nedves tisztítással szemben, mert érintetlenül hagyja a tojás természetes antibakteriális védőrétegét és lehetővé teszi a tojások hűtetlenül történő tárolását, ha szükséges.  A vegytisztítás magában foglalja a tojás dörzsszivaccsal, luffával vagy akár finom csiszolópapírral történő letörlését, hogy eltávolítsuk a héjból az összes szennyeződést és székletet.

Ha a tojás nagyon piszkos, vagy a sárgája ráragadt a héjára, nedves tisztításra lehet szükség. Mosd meg a tojásokat folyó meleg csapvíz alatt. A víznek melegebbnek kell lennie a tojás hőmérsékleténél, de nem forrónak. Szárítsd meg minden tojást papírtörlővel, és tedd tiszta, nyitott kartondobozba vagy rácsba. Fertőtlenítsd a megmosott tojásokat vízzel hígított fehérítő oldattal permetezve.

hirdetes

Tippek a tojás tárolásához

Ha a tojások tiszták és szárazak, csomagold be őket tojásdobozokba, és címkézd fel a kartondobozokon a tojásgyűjtés dátumát. Általában a legjobb a tojást hűtőszekrényben tárolni. Viszont a nedvesen tisztított tojást kötelezően hűtőszekrényben kell tárolni, míg a szárazon tisztított tojást lehet hűteni is vagy szobahőmérsékleten tárolni. Általában minden tojás hosszabb ideig eláll hűtve. 

Íme néhány általános szabály a tojástartással kapcsolatban:

•    A tojások a begyűjtéstől számított 4-5 hétig jók, ha hűtőszekrényben tároljuk őket.
•    Ha a tojások idősebbek, süssünk velük vagy főzzük keményre.
•    A szárazon tisztított tojás több hétig is eltartható szobahőmérsékleten, és közvetlenül a főzés előtt kell megmosni.

A tojás frissességének tesztelése

A tojás frissességének teszteléséhez használd az úszótesztet. Helyezd a tojásokat egy vízzel teli tálba. Ha egy tojás lebeg, túl nagy légzseb van a héjában, ami azt jelenti, hogy a benne lévő tartalom túlságosan elpárolgott, és a tojás valószínűleg megromlott, de ne dob ki, komposztálhatod!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-31

Tudtad, hogy két évig termesztenek egy ananászt az Azori-szigeteken? – Ezért sokkal különlegesebb, mint a Dél-Amerikai ananászok

Az ananász egy trópusi gyümölcs, amelyet az emberek a világ minden táján élveznek. Bár általában Costa Rica-hoz kötik, de az Azori-szigeteki sokkal jobb!

2023-03-31

A csodálatos Wanfeng-tó, Kína lenyűgöző természeti csodája

A kínai Guizhou tartományban található Wanfeng-tó egy lenyűgöző természeti csoda, amely a világ minden tájáról érkező turisták kedvelt célpontjává vált.

2023-03-31

A világ legszebb virágoskertjei – Álomszép virágba borult tájak a világ minden részéről

A világ tele van természeti csodákkal, de kevés látvány olyan lélegzetelállító, mint a színes virágokkal teli mezők és kertek a világ bármely pontján.

2023-03-31

5 budapesti fesztivál áprilisban, amiket nem érdemes kihagyni! Művészet, bor, zene és kultúra minden mennyiségben!

Budapest gyönyörű, amely számos szórakozási, oktatási és kikapcsolódási lehetőséget kínál. Nincs ez másképp áprilisban sem, ezek a fesztiválok várnak!

2023-03-31

Egész évben forró vízben fürödhetünk a dzsungel közepén az Azori-szigeteken – Tudj meg többet az Azori-szigeteki gejzírekről

Az Azori-szigetek egy vulkanikus eredetű szigetcsoport, számos geológiai csodának, köztük gejzíreknek és vulkánoknak adnak otthont, így egész évben fürödhetünk

2023-03-10

Figyelj a széncinegékre márciusban: a postaládádba költözhetnek!

Márciustól érdemes figyelni a postaládáinkat, ugyanis széncinegék költözhetnek bele és rakhatnak ott fészket. A cikkünkben elmagyarázzuk, miért fészkelnek oda!

2023-03-29

Hogyan lehet megszabadulni a lisztbogaraktól – 4 szakértő által jóváhagyott módszer ezeknek a növényi kártevőknek az írtására

A lisztesbogár a szobanövények gyakori támadója – íme, hogyan lehet gyorsan és vegyszerek nélkül megküzdeni velük és eltávolítani kedvenc növényeinkről!

2023-03-29

Hogyan tojnak tojást a tyúkok? – itt a válasz, ha eddig nem tudtad

Hogy tojnak tojást a tyúkok pontosan? Nem szégyen, ha nem tudod konkrétan a folyamatot, most elmagyarázzuk neked az tyúkok tojásrakásától kezdve az egészet!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

acidémia

savtermészetű anyagok felszaporodása a vérben, ami annak —>pH-értékét savas irányba tolja el. Tovább

gégebénulás

a gégeizmokat beidegző ideg elfajulása miatt a gégeizmok bénulásával és sorvadásával... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek