A tuja metszése, a tuja növényvédelme, minden, ami tuja

hirdetes

Az örökké zöld tuja titkai

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A tuja növényvédelme, a tuja gondozása, a tuja nevelése

A tuják gondozása

Szerencsénk van a tujákkal kapcsolatban, mivel kevés törődést igényelnek, viszont van néhány dolog, amire oda kell figyelnünk, ezek pedig a következők: öntözés, tápanyagellátás, metszés, permetezés. Sovány talajon, öntözés, és tápanyagellátás nélkül nem fog fejlődni a növény, folyamatosan vegetálni fog csupán. Éppen ezért fontos megjegyezni, hogy savanyú tőzeges talajon érzik legjobban magukat, ami bővelkedik tápanyagokban.

Ültetéskor alkalmazzunk szerves trágyát, komposztot, a következő években pedig tavasztól őszig felszívódó lombtrágyát érdemes bevetnünk legalább havonta egyszer. Ezek a lombtrágyák tartalmazzák a legfontosabb mikor-, és makroelemeket (cink, mangán, vas,magnézium), ezek pedig segítenek a növény fejlődésében és növelik ellenállóképességét is.

hirdetes

Segítség, barnul a tujám levele! 

Nem kell megijedni nagyon, mivel a tuják esetében a lombhullás természetes jelenség, ami a növények belső felében, az idősebb, árnyékoltabb részeken még intenzívebben mutatkozhat meg. A tavaszi napokban, a tél végén számíthatunk a legnagyobb mértékű lombhullásra. Ha azt szeretnénk, hogy minél kevesebb levél barnuljon be, akkor ültessük a növényeket napos helyre, itt egyébként is egyenletesebben, szebben fog fejlődni, mint félárnyékban. 

hirdetes

A tuja öntözése

Erről azért írok külön, mert nagyon-nagyon fontos a tuják életében! Az ültetés utáni eredési fázisban nélkülözhetetlen a folyamatos, akár napi kétszeri öntözés. Az öntözés a későbbiekben is fontos, mivel a legyengült növények sokkal érzékenyebben reagálnak a kártevők, kórokozók támadásaira, ezért érdemes már fiatal kortól kezdve gondoskodni a megfelelő mennyiségű vízről.

Tavasztól hetente öntözzük be a növényeket jó alaposan, nyáron viszont érdemes naponta-kétnaponta ismételni a műveletet, leginkább reggel vagy este. Használjunk nyugodtan fenyőkérget is, ez nemcsak mutatós, hanem hasznos is, mivel sokáig védi a talajt a kiszáradástól. A következő oldalon beszélek nektek a különböző betegségekről, és a metszésről, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-30

Mivel töltsük fel a nagyobb cserepek alját? Így spórolhatsz a virágfölddel!

Mutatjuk milyen anyagokkal, módszerekkel töltheted fel a nagyobb cserepeket, ha spórolni szeretnél a virágfölddel! Vannak könnyebb, és nehezebb anyagok is.

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gazdaságtechnikai mérőszámok

az olyan hozamok, teljesítmények, eszközök közös összehasonlítható és értékelésre,... Tovább

koca ivarzása (rühetés, görgés)

a sertés rendszeres időközönként ivarzó (poliösztruszos) állat. Így az ivarérettség után... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem