A tuja metszése, a tuja növényvédelme, minden, ami tuja

Az örökké zöld tuja titkai

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A tuja növényvédelme, a tuja gondozása, a tuja nevelése

A tuják gondozása

Szerencsénk van a tujákkal kapcsolatban, mivel kevés törődést igényelnek, viszont van néhány dolog, amire oda kell figyelnünk, ezek pedig a következők: öntözés, tápanyagellátás, metszés, permetezés. Sovány talajon, öntözés, és tápanyagellátás nélkül nem fog fejlődni a növény, folyamatosan vegetálni fog csupán. Éppen ezért fontos megjegyezni, hogy savanyú tőzeges talajon érzik legjobban magukat, ami bővelkedik tápanyagokban.

Ültetéskor alkalmazzunk szerves trágyát, komposztot, a következő években pedig tavasztól őszig felszívódó lombtrágyát érdemes bevetnünk legalább havonta egyszer. Ezek a lombtrágyák tartalmazzák a legfontosabb mikor-, és makroelemeket (cink, mangán, vas,magnézium), ezek pedig segítenek a növény fejlődésében és növelik ellenállóképességét is.

Segítség, barnul a tujám levele! 

Nem kell megijedni nagyon, mivel a tuják esetében a lombhullás természetes jelenség, ami a növények belső felében, az idősebb, árnyékoltabb részeken még intenzívebben mutatkozhat meg. A tavaszi napokban, a tél végén számíthatunk a legnagyobb mértékű lombhullásra. Ha azt szeretnénk, hogy minél kevesebb levél barnuljon be, akkor ültessük a növényeket napos helyre, itt egyébként is egyenletesebben, szebben fog fejlődni, mint félárnyékban. 

A tuja öntözése

Erről azért írok külön, mert nagyon-nagyon fontos a tuják életében! Az ültetés utáni eredési fázisban nélkülözhetetlen a folyamatos, akár napi kétszeri öntözés. Az öntözés a későbbiekben is fontos, mivel a legyengült növények sokkal érzékenyebben reagálnak a kártevők, kórokozók támadásaira, ezért érdemes már fiatal kortól kezdve gondoskodni a megfelelő mennyiségű vízről.

Tavasztól hetente öntözzük be a növényeket jó alaposan, nyáron viszont érdemes naponta-kétnaponta ismételni a műveletet, leginkább reggel vagy este. Használjunk nyugodtan fenyőkérget is, ez nemcsak mutatós, hanem hasznos is, mivel sokáig védi a talajt a kiszáradástól. A következő oldalon beszélek nektek a különböző betegségekről, és a metszésről, érdemes lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

10/2006. (XI. 3.) MeHVM-SZMM-FVM-GKM-KvVM-PM együttes rendelet

az Európai Unió strukturális alapjaiból, valamint Kohéziós Alapjából származó... Tovább

Rovarölo Basudin 5 G

Jól ismert talajfertőtlenítő szer pajorok, drótférgek és egyéb talajlakó kártevők... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem