A török mogyoró bemutatása - ismerd meg Te is ezt a jótékony növényt

hirdetes

Feledésbe merülő őszi ropogtatnivaló – A török mogyoró bemutatása

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Őszi ropogtatnivaló – A sokoldalú török mogyoró!

A török mogyoró termesztése

A török mogyoró levelei széles-tojásdadok, szürkészöldek, fényesek, fűrészes szélűek, nagyából 10-12 centiméterek, ősszel sárgulnak és lehullanak. A török mogyoró mutatós barkái február végén jelennek meg az ágakon, fuksziaszerű, rózsaszín virágai viszont annyira aprók, hogy alig lehet észrevenni őket. Termései csomókban fejlődő, mélyen rojtos kupacsúak, gömbölyded terméságazatot alkotnak. A török mogyoró termése természetesen ehető, nagyon ízletes, általában ősz elején érik. A mirigyszőrős kopáncsai kisebbek a közönséges mogyoróénál, kissé kúpos makkokat rejtenek, amik a mókusok egyik nagy kedvence. 

Leginkább teljes napon és nedves talajon érzi jól magát, fény-, illetve melegigényes, jól viseli a szárazságot, és még gyenge talajon, szennyezett, városi levegőn is jól fejlődik. A török mogyoró igénytelen növény, elviseli a silányabb talajt is, viszont ez nem azt jelenti, hogy szereti is azt: leginkább humuszos, közömbös vagy gyengén savanyú talajban fejlődik a legideálisabban. Lisztharmat, monília, szürkepenész, gubacsatka, takácsatka, mogyoróormányos, tölgymakkormányos károsíthatja.

hirdetes

A török mogyoró felhasználása

A török mogyoróban megtalálhatjuk a diófélék minden pozitív tulajdonságát: ízletes, tápláló, sok fehérjét, illetve rostot tartalmaz. Emellett jelentős a vas-, a foszfor, illetve a káliumtartalma, de sok benne az E-vitamin, és a B-vitamin is. Magas olajtartalma (az összes mogyorófaj közül a török mogyorónak a legnagyobb az olajtartalma) ellenére nem terheli meg sem a szívet, sem az érrendszert, sőt, kifejezetten előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet. 

hirdetes

A török mogyoró, hasonlóan a többi mogyoróhoz hagyományosan és változatosan alkalmazható csemege. Jellegzetes alapanyaga az édesiparnak, mivel a ropogós, rostos magvak kellemes ellentétben állnak a szájban szétolvadó csokoládéval. Az utóbbi évtizedekben egyre több mogyorópépet és mogyoróvajat használnak fel, ezáltal a török mogyoró is meghódította a piacot. 

RGY23 képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-02-02

Tényleg tartalmazhatnak rovart a csomagolt élelmiszerek?

Ahogyan halad a világunk, nagyon úgy tűnik, hogy a rovar fehérje lehet a jövő proteinforrása, egyre többet hallani erről. Már a boltokban is találkozhatunk vele.

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-16

6 hiba, amit el kell kerülni a növények vízben történő szaporítása során – és mit tegyünk helyette

Adjuk meg új dugványainknak a legnagyobb esélyt a sikerre azáltal, hogy elkerüljük ezeket a hibákat, ha vízben szeretnénk hajtatni őket! Vízben gyökereztetni

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Callisto 4 SC

A Callisto - a kukorica gyomirtásában fogalommá vált atrazin hatóanyag bevezetése óta - az... Tovább

dohány növényvédelmi technológiája

a vírusmentes vetőmag, a vetésváltás, a megfelelő talaj-előkészítés a vegyszeres... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés