A török mogyoró bemutatása - ismerd meg Te is ezt a jótékony növényt

hirdetes

Feledésbe merülő őszi ropogtatnivaló – A török mogyoró bemutatása

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
Őszi ropogtatnivaló – A sokoldalú török mogyoró!

A török mogyoró termesztése

A török mogyoró levelei széles-tojásdadok, szürkészöldek, fényesek, fűrészes szélűek, nagyából 10-12 centiméterek, ősszel sárgulnak és lehullanak. A török mogyoró mutatós barkái február végén jelennek meg az ágakon, fuksziaszerű, rózsaszín virágai viszont annyira aprók, hogy alig lehet észrevenni őket. Termései csomókban fejlődő, mélyen rojtos kupacsúak, gömbölyded terméságazatot alkotnak. A török mogyoró termése természetesen ehető, nagyon ízletes, általában ősz elején érik. A mirigyszőrős kopáncsai kisebbek a közönséges mogyoróénál, kissé kúpos makkokat rejtenek, amik a mókusok egyik nagy kedvence. 

Leginkább teljes napon és nedves talajon érzi jól magát, fény-, illetve melegigényes, jól viseli a szárazságot, és még gyenge talajon, szennyezett, városi levegőn is jól fejlődik. A török mogyoró igénytelen növény, elviseli a silányabb talajt is, viszont ez nem azt jelenti, hogy szereti is azt: leginkább humuszos, közömbös vagy gyengén savanyú talajban fejlődik a legideálisabban. Lisztharmat, monília, szürkepenész, gubacsatka, takácsatka, mogyoróormányos, tölgymakkormányos károsíthatja.

hirdetes

A török mogyoró felhasználása

A török mogyoróban megtalálhatjuk a diófélék minden pozitív tulajdonságát: ízletes, tápláló, sok fehérjét, illetve rostot tartalmaz. Emellett jelentős a vas-, a foszfor, illetve a káliumtartalma, de sok benne az E-vitamin, és a B-vitamin is. Magas olajtartalma (az összes mogyorófaj közül a török mogyorónak a legnagyobb az olajtartalma) ellenére nem terheli meg sem a szívet, sem az érrendszert, sőt, kifejezetten előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet. 

hirdetes

A török mogyoró, hasonlóan a többi mogyoróhoz hagyományosan és változatosan alkalmazható csemege. Jellegzetes alapanyaga az édesiparnak, mivel a ropogós, rostos magvak kellemes ellentétben állnak a szájban szétolvadó csokoládéval. Az utóbbi évtizedekben egyre több mogyorópépet és mogyoróvajat használnak fel, ezáltal a török mogyoró is meghódította a piacot. 

RGY23 képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-03

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz Te is otthon saját rózsavizet!

2022-06-30

10 szobanövény, amely segít megküzdeni a magas páratartalommal

Fullasztóan meleg, párás az idő a lakásodban? Ezek a növények igazán szeretnének nálad lakni és megszabadítani a párától, hiszen nekik éltető táplálék!

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-02-17

A csodálatos csicseriboróból: a tökéletes hummusz recept, 4 ízesítésben

Az alábbiakban eláruljuk, hogy hogy készül a tökéletes „alap hummusz”, és hogy hogyan teheted még érdekesebbé 3 extra variációval! Íme a tökéletes humusz receptje.

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-03-08

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? A tavasz beköszöntével egyre több virág bújik elő a földből. De milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét?

További cikkek ebben a témában


utóhántós eke

lényegileg az —>eke kiegészítése ún. utóhántolóval. Úgy alakítható ki, hogy a... Tovább

Meloga (Pro 2WB9989)

Õszi árpa Cél: õszi sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés