Vizsgálatot terveznek a hatóságok Svédországban annak kiderítésére, hova tűnik évente több ezer ló. Gyanújuk szerint külföldi húsüzemekbe. Lóhúsbotrány, Svédország

hirdetes

Több ezer ló tűnhet el évente Svédországból - Vizsgálatot terveznek a hatóságok

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Vizsgálatot terveznek a hatóságok Svédországban annak kiderítésére, hova tűnik évente több ezer ló. Gyanújuk szerint külföldi húsüzemekbe.

Vizsgálatot terveznek a hatóságok Svédországban annak kiderítésére, hova tűnik évente több ezer ló. Gyanújuk szerint külföldi húsüzemekbe. Lóhúsbotrány, Svédország

 

A kérdés azután merült fel, hogy kirobbant az európai lóhúsbotrány. A svéd hatóságok elkezdtek számolni, és arra jutottak, hogy évente legalább 4 ezer, de lehet, hogy akár 9 ezer lónak is lába kél.
    
A svéd lóállomány 360 ezer példányt számlál, egy ló pedig átlagosan 15 évet ér meg. Ennek alapján évi 20 ezer ló pusztulását kellene jelentenie a lakosságnak, ám csupán 14 ezerről érkezik bejelentés. A hiányzó lovak száma minden esztendőben hasonló, a számítások szerint így 2000 óta mintegy 100 ezer ló tűnhetett el Svédországból. 
hirdetes
    
A svéd lótenyésztők szövetségének szóvivője, Karolina Thorell több magyarázatot is lehetségesnek tart. Nem kizárt, hogy a lovak egyszerűen hosszabb élettartamúak az alapul vett 15 évnél, de az sem, hogy gazdáik hivatalos engedély nélkül földelik el elhullott állataikat. Ugyanakkor azt sem tartja lehetetlennek a szóvivő, hogy svéd lovak külföldi vágóhidakon végzik.
hirdetes
    
Svédországban a vágóhidak 60-70 ezer forintnyi összeget fizetnek egy lóért, Dániában ennek a kétszeresét, Belgiumban a háromszorosát, Olaszországban pedig a négyszeresét - jegyezte meg a The Local című svéd hírportál.

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

beruházás

a termelő és a nem termelő állóalapok létrehozására és korszerűsítésére irányuló... Tovább

oszteóma (osteoma)

a csontszövet (—>támasztószövet) jóindulatú —>daganata. Tovább

Tovább a lexikonra
Állattenyésztés