Tiszteletem! A szabadtartásos és a ketreces tartás között vacilálok. Családi kertes házban élünk, de 150-200db tojótyúknak gondolom viszonylag nagy hely kell szabadtartásnál. Ketreces tartásnál a hátrány, hogy drága a ketrec. Ma néztem, használtan a 150 f


Online tanácsadás


Kérdés:


Kérdést felvető neve: Rácz Imre


Tiszteletem!

A szabadtartásos és a ketreces tartás között vacilálok. Családi kertes házban élünk, de 150-200db tojótyúknak gondolom viszonylag nagy hely kell szabadtartásnál.
Ketreces tartásnál a hátrány, hogy drága a ketrec. Ma néztem, használtan a 150 férőhelyes 400.000Ft. Az új ketrec árát felesleges emlegetni.
Azt lehet olvasni, hogy a ketreces tartásnál hatékonyabban tojnak a tyúkok. Mégis csak egy ketrecben vannak, nem a szabadtartásnál kellene, hogy hatékony legyen a tojás termelés?
Az etetés: kevert táp, tojótáp, ha kell zoolit, mész.
A tojók korát illetően. Ha jól tudom, az előnevelt kb. fél év után kezd el tojni, viszont ez olcsóbb. A 6-8 hónapos tyúkok drágábbak, de máris tojnak. Itt lenne is egy kérdésem, hogy az előneveltnél abban a bizonyos fél éves periódusban nincs semmi extra amit csinálnom kell velük, etetni ugyan úgy és kész?
A világítási program nem tudom, hogy pontosan mit takar, még hozzá nem jutottam el.
Szóval még spekulálok, van még mit összerakni, hogy mi hogy működik a tojótyúk tartással. Ebben kérek segítséget öntől. :-)Válasz:


Kedves Imre!

Én szabadban tartom a tojókat, ha pénzt is szertne keresni így télvíz idején is akkor ketrec.  350 db alatt nem előírás az EU. ketrec. (300 férőhelyes kb 120e ft.) Nevelési időszakban, gyakorlatilag csak etetni kell, illetve 16 hetes kortól (jérce tojás indulás) lehet a világítási programhoz szoktatni őket folyamatosan. Takarmány tekintetében a Sano koncentrátumát javaslom (QQriku a neve, sano.hu) csak kukoricát kell hozzákeverni. Nevelési időszakra kérjen tanácsot az oldalon található elérhetőségeken valamelyik területi képviselőtől.

Tisztelettel: Molics Lajos

Világítási program ( én nem alkalmaztam soha, a szakirodalom esküszik rá): 

Tojótyúkok világítási programja

A világítás alapvető funkciója, hogy befolyásolja az állomány ivarérésének időpontját. Eltérő világítási programmal lehet normál, korai illetve késői ivarérést elérni. 

A tojójérécék felnevelése során szigorúan követjük a normál ivarérés technológiai előírásait. 17 hetes korig 10 órás megvilágítást alkalmazunk. Lehetőleg 17 hetes korban telepítsük át a jércéket a tojóistállókba, még a világítás időtartamának növelése előtt.
A tojótyúkok betelepítését követően történhet a megvilágítás időtartamának fokozatos növelése egészen 16 órás megvilágítási időig. Egy lépésben 17. élethetes korban 2 órával növeljük a megvilágítás idejét. A következő héten további 1 órával növeljük a megvilágítás időtartamát. Azt követően hetente 0,5 órás emelést alkalmazzunk, amíg a napi 16 órás megvilágítási időt el nem érjük. A 16 órás megvilágítást tartsuk az egész tojástermelési periódus alatt.
A túl hosszú megvilágított időtartam rontja a tojáshéj minőségét és növeli az elhullást, ezért 17 óránál hosszabb megvilágítási időt semmiképpen nem javaslunk. A kiváló tojástermelés fenntartásához szükséges, hogy  soha ne csökkentsük a megvilágítás időtartamát a tojástermelési periódusban!

Zárt istállók világítási programját csak abban az esetben tudjuk sikeresen alkalmazni, ha a beszűrődő fény lehetőségét is kizárjuk.

Nyitott istállók megvilágításánál fontos szempont, hogy a tojóciklus alatt nem csökkenhet a megvilágítás időtartama, ezért a természetes nappalok rövidülését  ki kell egyenlíteni, azzal a módszerrel, hogy este mesterséges megvilágítással pótoljuk a hiányzó időtartamot.címkék:
Kapcsolódó cikkek
Léggömbvirág

A népszerű nyári évelő – bemutatkozik a léggömbvirág

A léggömbvirág kedvelt évelő növény, hazánkban még hírharangnak, valamint ballonnövénynek is hívják. Remek dísze lehet kertednek, ismerd meg Te is!

Ezek a fák gyógyító erővel rendelkeznek

6 gyógyító erejű fa, amiket akár saját kertedben is nevelhetsz

Azt már biztosan tudod, hogy milyen egészséges és gazdaságos dolog saját zöldségeket és gyümölcsöket termeszteni kertedben. Mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy akár saját...

Hasznos információk a vitorlavirágról

Hasznos információk a vitorlavirágról

A vitorlavirág (Spathiphyllum) az egyik legnépszerűbb szobanövény, és még ennél is népszerűbb lenne, ha többen tudnák róla, hogy segít megtisztítani a levegőt a benzintől, a...

Így válaszd ki a tökéletes görögdinnyét!

Így állapítsd meg, hogy érettek-e görögdinnyéid

Ha nyár, akkor gyümölcsök, ha gyümölcsök, akkor pedig görögdinnye. A görögdinnyék talán a legjellegzetesebb nyári gyümölcsök az összes ilyenkor fogyasztott finomság...

Krizantém

A krizantém gondozása – ezeket az aranyszabályokat érdemes betartanod

A krizantémok rendívül változatosak tudnak lenni, szerencsére már a legtöbb kertben is megtalálhatóak – szinte teljesen kiléptek a „temetői virág”...

Levendula jótékony hatásai

26 ellenállhatatlan ok, amiért érdemes levendulát ültetned

A levendula az egyik legszebb mediterrán növény. Évszázadok óta használják gyógyászati és szépészeti célokra, de a konyhában is sokféle módon hasznosítható; szinte minden...

Egér és patkány elleni védelem

Így szabadulj meg az egerektől és a patkányoktól könnyedén!

Az emberek és patkányok cseppet sem harmonikus együttélése már évszázadok óta tart. Ez a végtelen háború mindig is a tartalékainkat megdézsmáló, otthonunkban megbújó...

Szuper málnás receptek

Tudd meg, hogy készül a legfinomabb málnaszörp, málnabor!

Nagyon sok minden készülhet málnából, például szörp, dzsem, bor, likőr, ecet, és még sorolhatnám. Én nem ismerek olyan embert, aki nem szereti a málnát, éppen ezért most...

Kerti sarkantyúka

A fákat körülölelő növény – ismerd meg a kerti sarkantyúkát

A kerti sarkantyúka népszerű gyógynövény, mely piros vagy narancssárgás szépségével könnyedén körülöleli a fákat, növényeket. Mostani cikkünkből ismerd meg Te is!

Minden az almafa betegségeiről

Az almafa leggyakoribb betegségei, és az ellenük való védekezési módok

Almafáinkat rengeteg betegség megtámadhatja, nem árt, hogyha időben felfedezzük a kórokozókat és elejét vesszük a fertőzésnek. Most ebben próbálunk segítséget nyújtani, tartsatok velünk!

Ismerd meg te is a világ legédesebb kisméretű kutyafajtáit!

Kisméretű kutyafajták, és amiket jó tudni róluk, mielőtt befogadnál egyet

A kutyák egyik érdekes jellegzetessége, hogy minél kisebbek méretben, annál tüzesebb személyiséggel bírnak. Ebből következik, hogy érdemes utána járni a különböző fajták...

A búzafű bemutatása

A búzafű termesztése és a búzafűlé jótékony hatásai

A búzafűlé neve hallatán az ember jogosan teszi fel a kérdést, hogy vajon kinek és miért juthat eszébe fűlevet inni. Habár neve nem erről árulkodik, a búzafű valójában egy...