Ideje lecserélni az autódnak a gumijait!

hirdetes

Ideje lecserélni a téli gumit: ezért fontos, hogy ne felejtsd el!

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hazánkban lassan beköszönt a nagybetűs tél a fagyos reggeleivel és hamarosan várható havas-esős időjárásával, aminek következtében az utak is jegesek, csúszósak lesznek. Nálunk minden autósra rá van bízva, él-e a téli gumicsere lehetőségével, négy évszakost használ vagy egyszerűen elfelejti, mint sokan mások; hiszen Magyarországon nem írja elő törvény a kötelező cserét. Az, hogy miért is fontos a gumicsere és mikor kell azt megtenni az a cikkünkben kiderül.

Téli gumi csere

Mikortól fontos lecserélni a gumit télen?

Az általános gondolkodás szerint 7 fok alatt már le kell cserélni a guminkat télire. Magyarországon ez késő ősszel, kora télen jön el, ilyenkor már mindenképp érdemes lecserélni a lényeg, hogy valóban, tartósan 7 fok alatt legyen az átlaghőmérséklet, ha már túl korán felrakjuk, azzal csak ártunk a gumiknak. De miért is fontos lecserélni miért nem hagyhatjuk fent a nyárit? A következők miatt:

Nem véletlen, hogy van nyári és téli gumi

A nyári és téli gumi teljesen eltér egymástól. A téli magas szilika összetétellel rendelkezik, ennek köszönhető, hogy igazán hideg időben sem válik merevvé a gumi: hiszen a rugalmas gumi a biztonságos közlekedés alappillére. A téli gumi megfelelő tapadást biztosít a csúszós, havas, jeges utakon, míg a nyáriaknak az abroncsmintázata nem tagolt és lamellával sem rendelkezik, illetve kapaszkodóblokkokkal sem. Az aquaplaning ellen is véd, így elkerülhető a „vízen futás” veszélye. 

hirdetes

Pénzügyi megtakarításhoz is segítség

A téli gumi használata a pénzügyi okokat tekintve sem elhanyagolható. Hiszen a guminyomás jelentősen befolyásolja az üzemanyag felhasználást, sőt, a gumi évszaknak megfelelő használata is befolyásoló tényező a megtakarítás szempontjából.

Négy évszakos gumi: hasznos vagy veszélyes?

Még mindig sokan kételkednek a négyévszakos gumikban és azt gondolják, nem megbízhatóak, sőt veszélyes is lehet velük télen közlekedni. Amit fontos leszögezni: a négyévszakos gumik jók lehetnek, de nem bárki számára. 
A négyévszakos gumi anyaga sokkal puhább, mint a nyárié, így hideg időben is tud tapadni, viszont, mivel nem cseréljük le sokáig ezeket, így nyilván hamarabb is elkopnak, elhasználódnak. A téli és a nyári ötvözve hozták létre a négyévszakos gumit: leginkább a városban közlekedőknek lehet ajánlani, akik nem mennek sokat és általában stabil, aszfaltos utakon haladnak. 

hirdetes

Ha a gumikat lecseréltük, ezeket se felejtsük el

Tegyünk téli szélvédőmosó-folyadékot a kocsink szélvédőmosó tartályába, illetve legyen az autónkban kéznél mindig jépkaparó és jégoldóspray. A gumicsere alkalmával nem árt átnézetni a kocsit szerelővel, hisz jobb megcsináltatni az esetleges problémákat a nagy fagyok beállta előtt, ezzel is megelőzve a bajt,
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

angóraszőrzet

bizonyos fajokon (nyúl, kecske, tengerimalac, macska) előforduló, a fajra jellemző méretnél... Tovább

hisztamin

a biogén aminokhoz tartozó szöveti hormon, az állati és az emberi szervezet valamennyi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek