Mely növényeket kell télen metszeni?

Mely növényeket kell télen metszeni?

B. Á. , ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

növények téli metszése

Szőlő

Decemberben vagy januárban szokás visszametszeni a szőlő oldalirányú hajtásait. Fontos, hogy ne a nyugalmi időszakon túl végezzük el a metszést, mert akkor a növény a vágás helyén nedvet fog könnyezni. 

Rózsa

A floribunda, a teahibrid rózsák, valamint a bokorrózsák metszését télen érdemes elvégeznünk, míg a futórózsát inkább nyár végén szokás visszavágnunk. 

Lombhullató fák és cserjék

Télen metsszük vissza az elburjánzott lombhullató cserjéket, de ilyenkor érdemes eltávolítanunk a fák esetében a törzsből kihajtott vékony vesszőket is. 

Őszi málna

Minden év februárjában kell elvégezni az őszi málna metszését. Ekkor érdemes a vesszőket a talajszint felett 5-10 centiméterre visszavágni – ezzel késztetjük új hajtásnövekedésre a növényt. Ezzel a módszerrel elérhetjük, hogy a fiatal vesszők már ősszel teremjenek. Fontos megjegyezni, hogy a nyári málnát viszont nyár végén kell visszametszeni, miután letermett.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

További cikkek ebben a témában