notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

tejtermék tartalmuk mértéke nem állapítható meg

Hirdetés

Az Országos Főállatorvos határozata

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A Kínából származó, vagy onnan szállított, tejet, vagy tejtermékeket tartalmazó termékek importjával összefüggő különleges követelményekről Az Európai Bizottság 2008/757/EK számú (különleges követelmények meghatározása a Kínából származó, vagy onnan szállított, tejet, vagy tejtermékeket tartalmazó termékek importját illetően), 2008. szeptember 26-án hatályba lépett határozatában foglaltak végrehajtása érdekében az alábbiakat rendelem el.
A Kínából származó, vagy onnan szállított, tejet, vagy tejtermékeket tartalmazó termékek importjával összefüggő  különleges követelményekről

   1. Tilos minden olyan, kifejezetten csecsemők és gyermekek táplálására szánt összetett (állati- és növényi eredetű termékeket egyaránt tartalmazó) élelmiszer importja Kínából, amely a különleges táplálkozási célokra szánt élelmiszerekre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről szóló 89/398/EGK (1989. május 3.) európai tanácsi irányelv hatálya alá esik.
   2. Azon Kínából szállított, vagy onnan származó élelmiszerek, illetve takarmányok melyek 15%-ban, vagy annál nagyobb arányban tartalmaznak tejtermékeket, vagy tejtermék tartalmuk mértéke nem állapítható meg, az Európai Unióba Magyarországon történő beléptetése, illetve szabad forgalomba bocsátása kizárólag a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (a továbbiakban: MgSzH) (az Európai Bizottság 2008/757/EK számú határozatában előírt ellenőrzést követően kiadott) engedélyével történhet.
   3. Minden élelmiszer- és takarmány-vállalkozó (a továbbiakban: vállalkozó) köteles a birtokában, illetve felügyelete alatt álló, összetett élelmiszereket, illetve takarmányokat megvizsgál(tat)ni, azok melamin-tartalmának meghatározása céljából, amennyiben azokat Kínából szállították, vagy onnan származnak, és:
      a)  15%-ban, vagy annál nagyobb arányban tartalmaznak tejtermékeket, vagy
      b)  tejtermék tartalmuk mértéke nem állapítható meg.
   4. A 2,5 mg/kg értéket meghaladó mennyiségű melamint tartalmazó, élelmiszert illetve takarmányt meg kell semmisíteni.
   5. Minden vállalkozó haladéktalanul köteles értesíteni az illetékes MgSzH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságát az általa megvizsgált, 2,5 mg/kg értéket meghaladó mennyiségű melamint tartalmazó termékekről.
   6. E határozat végrehajtásából eredő költségeket az érintett élelmiszer-, illetve takarmány-vállalkozó viseli, a 882/2004/EK rendelt VI. mellékletének 22. cikkével összhangban.

E határozatnak két országos napilapban, a közszolgálati televízióban és rádióban való közzétételét rendelem el.
 
Jelen határozat rendelkezéseinek azonnali végrehajtását rendelem el.
 
Amennyiben a vállalkozó a fentiekben előírt kötelezettségének nem, vagy nem megfelelően tesz eleget, úgy az arra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező MgSzH bírságot szab ki, vagy egyéb intézkedést foganatosít.
 
E határozattal szemben közigazgatási eljárásban további jogorvoslatnak helye nincs, ugyanakkor az ügyfél jogszabálysértésre hivatkozással kérheti jelen, a közléssel jogerőssé váló határozat felülvizsgálatát, a határozat közlésétől számított harminc napon belül a Fővárosi Bíróságtól a határozatot hozó hatóság elleni kereset indításával. A keresetlevelet az elsőfokú közigazgatási határozatot hozó szervnél kell benyújtani, vagy ajánlott küldeményként postára adni. A közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálatának illetéke 16.500 Ft, a feleket a perben tárgyi illeték-feljegyzési jog illeti meg.
 
A keresetlevélnek a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya, azonban a keresetlevélben a végrehajtás felfüggesztése kérhető.
 
 
Hirdetés

INDOKLÁS

Hirdetés

 
Az Európai Bizottság 2008/757/EK számú (különleges követelmények meghatározása a Kínából származó, vagy onnan szállított, tejet, vagy tejtermékeket tartalmazó termékek importját illetően), 2008. szeptember 26-án hatályba lépett határozatában foglaltak végrehajtása érdekében, az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény ( Éltv.) 42. § (4) bekezdése, valamint a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal létrehozásáról és működéséről szóló 274/2006. (XII. 23.) Kormány rendelet 14. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a rendelkező részben foglaltak szerint rendelkeztem.
 
Az Éltv. 42. § (4) bekezdése értelmében a miniszter rendkívüli élelmiszerlánc-eseményre vonatkozó határozata azonnal végrehajtandó, továbbá azt két országos napilapban, a közszolgálati televízióban és rádióban közzé kell tenni az éltv. 71. § (2) bekezdése szerint.
 
Az Éltv. 39. § (4) bekezdésének b) pontja értelmében az élelmiszerlánc felügyelete során a 42. § (4) bekezdésében leírt eljárásban hozott döntés ellen közigazgatási eljárás keretében fellebbezésnek helye nincs.
 
A bírósági felülvizsgálat lehetősége, feltételei, és illeték mértéke, illetve az illeték-feljegyzési jog a Ket. 109. §-án, a 110.§-ának (1) bekezdésén, valamint az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 43. §-a (3) bekezdésén és a 62. § (1) bekezdésének h) pontján alapul.

Forrás: www.fvm.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
302 782
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 886 957
Közösség

dohány vegyszeres gyomirtása

a dohány érzékeny a gyomirtó szerekre, ezért a gyomirtást a palánták kiültetése előtt... Tovább

görögszéna (lepkeszeg, Trigonella foenum-graecum L.)

a pillangósok családjához tartozó, igénytelen, egyéves növény. Az ókorban már... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 128

Átlagos értékelés: 4.7