Tavaszi karbantartás

Tavaszi karbantartás: vízvezetékek ellenőrzése

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Amikor megnézed a ház és az udvar körüli tavaszi karbantartási feladatok listáját, ne hagyd figyelmen kívül egy alapvető rendszert: a vízvezetéket. A tavaszi takarításnak, a medencék feltöltésének, valamint a nyári pázsit- és kerti öntözésnek köszönhetően vízfogyasztásod valószínűleg nőni fog, ahogy a hónapok egyre melegebbek lesznek, ezért fontos, hogy a csövek és a tápvezetékek megfelelő állapotban legyenek. Sőt, a rendszeres egyszeri átvizsgálás segíthet a problémák korai felismerésében, még mielőtt azok a háztulajdonosok rémálmává válnának: például egy szétrobbanó cső, amely óránként több száz liter vizet bocsát ki. 

tavaszi karbantartás

1. Ellenőrizd a külső csöveket

Mindannyian tudjuk, hogy az egyik legproblémásabb téli gond a vízvezetékek törése. A tavasz azonban ugyanolyan veszélyes lehet. Télen az anyagok összezsugorodnak, ha kint hideg van – beleértve a csöveket is. Amikor az idő felmelegszik, a csövek is kissé kitágulnak – ami eddig egy hajszálrepedés lehetett, szivárgási problémává válik, amely azonnali figyelmet igényel. Előzd meg ezt azáltal, hogy egy órát szánsz a külső csövek gondos vizsgálatára. Ha apró repedéseket és gyanús karcolásokat észlelsz, érdemes lehet vízvezeték-szerelőt hívni .

2. Ideje megtisztítani a lefolyókat és ereszcsatornákat

A lefolyók a vízvezeték-rendszer fő részét képezik, és nem engedheted meg magadnak, hogy elfelejtsd őket, amikor a házadat tavaszra készíti elő. Először ellenőrizd, hogy milyen állapotban vannak a lefolyóid – ha a tél miatt erős dugulások vannak, lehet, hogy lefolyó szakembert kell hívnod. Ellenkező esetben egy szabad hétvégi délután elegendő ahhoz, hogy egy kis szódabikarbónával, ecettel és a kerti tömlővel átöblítsd.
Amikor a lefolyókra gondolsz, vedd figyelembe az ereszcsatornákat is. A tavaszi eső dugulásokat okozhat, ha túlteltek levelekkel és törmelékkel. Az ereszcsatornák tisztítása nem túl nehéz folyamat. 

3. Tisztítsd meg az udvart

Amikor megtisztítod az udvarodat a túlzott fűtől, levelektől és törmeléktől, amelyet a téli szél a sarkokban felhalmozhatott, akkor megóvod a lefolyókat az eltömődéstől, és gondoskodsz arról, hogy az udvarból származó víz könnyen el tudjon folyni anélkül, hogy tócsákat és vizet okozna. 

4. Ellenőrizd a vízcsapokat

Az alacsony víznyomás az, amit itt keresni kell. Futtasd le az összes csapot, hideg és meleg vizet is. Várj néhány percet, mert légbuborékok lehetnek, ha néhány csap egy ideje nem volt használva. Ha azt tapasztalod, hogy egy idő után a csapok még mindig lassan járnak, és a víznyomás alacsony, az szivárgás jele lehet.

5. Szivárgások ellenőrzése

Egyes szivárgások egy ideig észrevétlenek maradhatnak, különösen télen, és kulcsfontosságú tavasszal észlelni őket, mielőtt a probléma fokozódna. Normális esetben tavasszal a vízbetöréssel kapcsolatos problémák gyakoribbá válnak. A vízbehatolás nyilvánvaló jele lehet a dohos szag, tócsák vagy vízfoltok a felületeken, beleértve a padlót, de a mennyezetet és a falakat is.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

forgási sebesség

a vállalat forgóeszközeinek kihasználását mérő mutatószám. A forgóeszközök egy év... Tovább

optikai aktivitás

bizonyos anyagoknak az a sajátsága, hogy a rajtuk v. az oldatukon átbocsátott, síkban... Tovább

Tovább a lexikonra
kert