Minden a támfalak építéséről

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Építsünk strapabíró, mutatós támfalat szakértő segítségével!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Most mindent elmondunk a támfalak építéséről

Számold ki, hogy mennyi anyagra lesz szükséged

A következő lépés kiszámolni, hogy mennyi anyagra lesz szükséged a fal megépítéséhez. Ehhez persze tudnod kell, hogy mekkora támfalat szeretnél építeni és hogy mekkorák az építőelemek. Először is oszd el a támfal hosszát az építőelemek hosszával. Ezzel megkapod, hogy egy-egy szint milyen hosszú lesz. Ezután oszd el a fal tervezett magasságát (beleszámítva a talaj alatti réteget is) az építőelemek magasságával.

Ezzel megkapod, hogy hány szintet kell felépítened. Fontos, hogy a szinteket több rétegből állítod majd össze, tehát számolj vele, hogy egy-egy szint az építőelemek magasságának többszöröse lesz, mert egy szintet több réteg alkot majd. Számold össze, hogy ezek alapján hány építőelemre lesz szükséged, illetve adj hozzá legalább 10% extrát ha esetleg félbevágott elemeket kell használnod egy réteg végén és hogy legyen vésztartalékod a törött elemek cseréjére építés közben.

hirdetes

Ásd ki a támfal alapját

Ideje kiásni az alapot, amibe a támfal épül majd. Ehhez egy, a támfal vastagságánál kétszer szélesebb árkot kell kiásnod. Mivel egymáson enyhén eltolt építőelemekből áll majd, a fal valójában vastagabb lesz, mint egy-egy építőelem szélessége. Szóval hogy számolhatod ki ezt? Nos, a teljes kiásott alap szélessége a támfal tervezett magasságának legalább 1/8-a legyen.

Az alapon nem szabad spórolni, hiszen ez biztosítja támfalad stabilitását. Ha egy kisebb árkot ásol, ami nincs 60 cm, akkor legyen 20 cm mély. Ennek az az alsó felét egy 10 cm-es réteg kaviccsal töltheted majd fel, amire aztán elkezdheted lerakni az első réteg építőelemet. Ennél nagyobb árkok esetében olyan mélyre áss le, hogy az alapozó anyagból egy legalább 15 cm-s réteget fektethess az első réteg építőelem alá. Fontos, hogy elegendő hézag legyen a fal és a talaj között, hogy az építőelemek ne érintkezzenek a földdel.

hirdetes

Döngöld le a talajt

A következő lépés ledöngetni a talajt leendő támfalad alatt. Ehhez a lépéshez fontos tudnod, hogy milyen állagú talajjal van dolgod. Az agyagos talajt például fontos, hogy jól összetömörítsd, illetve távolíts el minden nedves vagy organikus talajt az alap alól. Ezután döngöld addig, amíg kellően össze nem tömörül. Végül mérd meg vízmértékkel, hogy egyenes-e.

Forrás: Fotó: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezõgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar

Egyetem Mezõgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Cím:... Tovább

kérődzés

a párosujjú patások rendjébe, a kérődzők (Ruminantia) alrendjébe tartozó állatok... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert