Zöldtrágya talajtakarókból - szakértői tanácsokat mutatunk, ezeket érdemes Neked is ismerni

Használjuk a talajtakarókat zöldtrágyaként - Szakértői tanácsok!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Zöldtrágyaként használhatjuk a talajtakarókat

Abrakzab (Avena sativa)

Ha kifejezetten a talaj betakarása (mulcsozás) a célod, akkor az abrakzab tökéletes választás számodra. Ez a haszonnövény már fiatalkorában sűrű, vastag takarót képez és mivel viszonylag hamar learatod majd, nem igazán lesz esélye felmagzani. Javítja a talaj vízmegtartását is, ezért ideális választás szárazabb ágyásokra. Az abrakzabot tavasszal is elültetheted talajtakarásra, például olyan ágyásokban, ahol egynyári növényeket szeretnél termeszteni a nyár folyamán.

Ültesd el őket bőkezűen, amikor a talaj megmunkálhatóvá válik, majd nyírd le őket, nagyjából 3 héttel az ültetés után. Ezzel remek tápanyagforrást biztosítasz majd paprikáidnak, padlizsánjaidnak, paradicsomaidnak, és más burgonyaféle növényeidnek.

Bíborhere (Trifolium incarnatum)

A bíborheréket a nyár végétől bármikor elültetheted. Ha korán végzel az éves betakarítással, akkor korábban is ültetheted el a bíborheréket, ami elég időt ad majd nekik, hogy kivirágozzanak. Ezzel némi plusz táplálékot kínálnak majd a beporzásért felelős rovaroknak a tél beállta előtt. Érdemes megjegyezni, hogy a herék is hüvelyesek, tehát segítenek megkötni a nitrogént a talajban.

Árpa (Hordeum vulgare)

Az árpa egy viszonylag olcsó, mégis nagyon hatékony téli talajtakaró növény, ami kiválóan alkalmas a tápanyagokban szegény talajok feltöltésére. Meglehetősen gyorsan nő, nitrogént köt meg, és biomasszát is alkot – kell ennél több? Habár az árpa szinte bármilyen USDA zónában megnő, inkább a hűvösebb, szárazabb helyeket kedveli.

Ha tehát hűvösebb éghajlaton kertészkedsz, akkor az árpa ideális választás lehet számodra, de csak akkor, ha nem esik sűrűn az eső, ugyanis nem szereti a nyirkos talajt. Ha mindez nem lenne elég, az árpa még a talajban élősködő káros fonálférgeket is segíthet némileg elnyomni, ezért megéri őket paradicsomok és rózsák közelébe ültetni.

Rozs (Secale cereale)

Ez az egynyári gabona az egyik leghatékonyabb védekezés a talajerózió ellen. A rozs meglepően gyorsan nő, ráadásul hideg és meleg területeken is jól érzi magát. A rozs gyorsan növeszt magának hosszú, mélyre nyúló gyökereket, így kiválóan alkalmas a talaj egészségének és minőségének megőrzésére. Mindezek mellett, ha talajod hajlamos az összetömörülésre, akkor a rozs gyökerei segíthetnek szellőzés és a vízelvezetés javításában is.

Hans Braxmeier képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-11

Őzgidák védelme kaszálási szezonban – fontos tudnivalók

Fokozottan ügyelni kell az őzgidákra és a vadakra kaszáláskor, hiszen mezőgazdasági munkák során fokozott veszélynek van kitéve a vadvilág. Mutatjuk mire figyelj!

2024-04-08

Friss: gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre a borászati technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból.

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Beton

A beton egy kötőanyagból (cement, rigipsz, gipsz..), adalékanyagból (homok, sóder, kavics,... Tovább

angolnacsapda

az ->angolnák összefogására szolgáló berendezés, amelyhez a zsilipnyílásokra szerelt... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Mezőgazdaság