Zöldtrágya talajtakarókból - szakértői tanácsokat mutatunk, ezeket érdemes Neked is ismerni

Használjuk a talajtakarókat zöldtrágyaként - Szakértői tanácsok!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Zöldtrágyaként használhatjuk a talajtakarókat

Milyen őszi és téli talajtakaró növényeket ültessünk?

Mindenképpen derítsd ki, hogy ágyásaidnak mire van szükségük – legyen az tápanyag, vagy épp védelem a kora tavaszi földcsuszamlások ellen. Íme néhány népszerűbb talajtakaró növény őszre és télre!

Takarmányborsó (Pisum sativum)

A takarmányborsó tökéletes talajtakaró olyan kertekbe, ahol a talajban több nitrogénre van szükség. Ezen kívül ideálisak olyan ágyások takarására is, amelyekben gabonákat tervezel termeszteni.

A búza például remekül érzi magát olyan talajba, amibe az előző ősszel takarmányborsót öltettek. A takarmányborsók nem csak nitrogénnek gazdagítják a talajt, hanem biomasszát is teremtenek, illetve javítják a talaj vízmegtartását is.

Ha otthonod környékén gyakoriak a szárazságok, akkor egy őszi takarmányborsós talajtakarást követően a talaj nedvesebbnek és könnyebben megmunkálhatónak érződik majd a következő tavasszal és nyáron. Ideális takaró a talajba visszaforgatva, vagy azon elterítve is. Ültesd el a nyár végén, amikor az időjárás ősziesedni kezd. Ez elegendő időt hagy majd a borsóknak, hogy megnőjenek, mielőtt belearatnád őket a talajba.

Hajdina (Fagopyrum esculentum)

A hajdina gyorsan növekszik, ezért kifejezetten ideális olyan helyekre is, ahol rövidebb növekedési időszakok jellemzők. Érdemes nagyjából 5 héttel az első várható fagy előtt elültetni, mert ennyi idő már elegendő neki, hogy megnőjenek az aratás előtt. A hajdináról érdemes tudni, hogy nagyon gyorsan és könnyedén felvirágzik, és még ez előtt le kell aratni, különben felmagzik, és a következő tavasszal lesz egy hatalmas hajdinaültetvényed.

Ez a talajtakaró nem ideális sem a nitrogén megkötésére, sem pedig biomasszának, de kiválóan segít enyhíteni a talajeróziót. Ez a hajdina sűrű, rostos gyökérzetének köszönhető, ami megakadályozza, hogy a talajt elvigye az olvadó víz, vagy elfújja a szél.

Hans Braxmeier képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-11

Őzgidák védelme kaszálási szezonban – fontos tudnivalók

Fokozottan ügyelni kell az őzgidákra és a vadakra kaszáláskor, hiszen mezőgazdasági munkák során fokozott veszélynek van kitéve a vadvilág. Mutatjuk mire figyelj!

2024-04-08

Friss: gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre a borászati technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból.

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gyökérforgó

a termesztett növények különböző mélységre lehatoló gyökerei más-más rétegeket... Tovább

14/2006. (II. 16.) FVM-EüM-ICSSZEM együttes rendelet

a kistermelõi élelmiszer-termelés, -elõállítás és -értékesítés feltételeirõl Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Mezőgazdaság