Zöldtrágya talajtakarókból

Használjuk a talajtakarókat zöldtrágyaként - Szakértői tanácsok!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Zöldtrágyaként használhatjuk a talajtakarókat

Mikor kell talajtakaró növényeket ültetni?

Attól függően, hogy milyen növényeket szeretnél talajtakaróként ültetni, ezek a nyár végétől az ősz végéig bármikor a talajba kerülhetnek, legkésőbb 4-6 héttel az első várható fagy előttig. Mivel csak a talaj táplálása céljából ülteted őket, elég, ha csupán néhány hüvelyknyire nőnek meg a tavasz folyamán, mielőtt lenyírnád őket. Figyeld meg, hogy milyen gyorsan és milyen jól nőnek választott talajtakaró növényeid az adott környéken.

Azok a növények, amelyek lassabban nőnek 3-as és 4-es USDA zónákban, jó eséllyel gyorsabb növekedést mutatnak majd 7-es USDA besorolású területeken (Magyarországra 6-os és 7-es USDA zónák jellemzők). Fontos mindezt előre kideríteni, nehogy egy gyorsabban fejlődő takarónövény elszórhassa magvait, mielőtt lenyírnád, hiszen akkor komoly gyomproblémákkal kellene megküzdened a következő évben.

A lassabban fejlődő egynyári hüvelyesekkel nem lesz ilyen gondod, mert magvaiknak sok időre van szükségük, hogy teljesen kifejlődjenek. Ezzel szemben az olyan rövidéletű évelők, mint a réti here a következő években is visszatérhetnek majd, habár nem zavarják majd zöldségeidet a fejlődésben (sőt, hasznos beporzókat is vonzhatnak hozzájuk). Érdemes esőzés előtt ültetni a talajtakarókat, hogy a víz bemossa és rögzítse a magokat a talajban, megakadályozva ezzel, hogy a szél elfújja őket.

Beforgatás vagy nyírás?

A válasz attól függ, hogy hogy szeretsz kertészkedni. Ha például az ásás nélküli módszerek híve vagy, akkor bizonyára nem fogod felszántani ágyásaidat, hogy visszaforgathasd beléjük a talajtakarókat. Persze ez is egy opció, de vannak, akik szimplán végigmennek ágyásaikon egy fűnyíróval, mielőtt a talajtakaró növények virágba borulhatnának, biztosítva ezzel, hogy ne legyen esélyük felmagzani.

Miután mindent lenyírtál, hagyd a maradékokat a helyükön, hogy természetesen lebomolhassanak a téli takarók alatt. A visszaforgatós módszer 8-as vagy annál melegebb USDA zónákban a legideálisabb, ahol a melegebb telek felgyorsítják a növénymaradékok lebomlását.

Bármelyik módszert is alkalmazod, az eredmény általában ugyan az lesz: növényi maradványok kerülnek a talajba, amik idővel lebomlanak, és tápanyagokkal gazdagítják azt. A talajtakaró lenyírását vagy visszaforgatását esőzés előtt érdemes elvégezni, hogy a víz segítsen rögzíteni a növénydarabokat a talajhoz, és ne fújja el őket a szél.

Jasmin Raffaele képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-15

Hogyan gondoskodj a konyhakertedről télen

A következő cikkben bemutatunk egy listát, hogyan foglalkozhatsz a konyhakerteddel és lakóival a téli időszakban. Így viseld gondját a konyhakertednek télen.

2021-01-07

Így kerüld el a kezdő kertészek 8 szarvashibáját

Nézd meg, hogy hogyan kerülheted el a legnagyobb kezdő szarvashibákat, amibe a legtöbb zöldfülű kertész belefut.

2020-11-18

Otthoni gazdálkodás várandósan

A várandós gazdálkodásnak tehát bőven vannak nehézségei, de éppen annyi örömet is szerezhet, ha odafigyelsz magadra és biztonságosan végzed. Íme néhány hasznos tipp ehhez!

2020-06-12

A lovak szerelmese, okos és szorgalmas 2020 legszebb gazdászlánya - Interjú Berta Fruzsinával

2020-ban Berta Fruzsina lett a legszebb magyar gazdászlány, ezért készítettünk vele egy kis interjút. Érdemes elolvasnotok nektek is, ismerkedjetek meg Magyarország legszebb gazdászlányával!

2021-01-18

Friss zöldség és gyümölcs: vitaminok és ásványi anyagok elszegényedése a növényekben

A frissnek tartott gyümölcsök és zöldségek manapság egyre szegényebbek tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban. Ennek több kiváltó oka is van.

2021-01-17

Banánhéj, a növények természetes barátja

A banánhéj fantasztikus szolgálatot tehet a kertben és a lakásban nevelt növények számára egyaránt, nézzük, hogyan használhatjuk fel!

2021-01-19

Segítsd a madarakat átvészelni a telet!

Te is szereted a kismadarakat? A csicsergésüket? AKkor segítsd őket néhány aprósággal, hogy átvészeljék a hideg téli hónapokat! Olvass tovább és tudj meg többet!

2021-01-19

5 növény, amit nevelhetsz otthon és kitűnő saláta

Szereted, ha az étkezéseidet saláta is kiegészíti? Mutatok öt növényt, melyeket könnyű otthon nevelni, és remek saláta alapnak bizonyulnak! Tudj meg többet!

További cikkek ebben a témában


algairtó szer

hatóanyaga nyílt láncú, bonyolult vegyület vízoldható sója; a 60% -os szert Algizid WSCP... Tovább

keverékszilázs

olyan silózott takarmány, amelyben a fehérjében dús pillangósokat szénhidrátban gazdag... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Mezőgazdaság