Zöldtrágya talajtakarókból - szakértői tanácsokat mutatunk, ezeket érdemes Neked is ismerni

hirdetes

Használjuk a talajtakarókat zöldtrágyaként - Szakértői tanácsok!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Zöldtrágyaként használhatjuk a talajtakarókat

Mikor kell talajtakaró növényeket ültetni?

Attól függően, hogy milyen növényeket szeretnél talajtakaróként ültetni, ezek a nyár végétől az ősz végéig bármikor a talajba kerülhetnek, legkésőbb 4-6 héttel az első várható fagy előttig. Mivel csak a talaj táplálása céljából ülteted őket, elég, ha csupán néhány hüvelyknyire nőnek meg a tavasz folyamán, mielőtt lenyírnád őket. Figyeld meg, hogy milyen gyorsan és milyen jól nőnek választott talajtakaró növényeid az adott környéken.

Azok a növények, amelyek lassabban nőnek 3-as és 4-es USDA zónákban, jó eséllyel gyorsabb növekedést mutatnak majd 7-es USDA besorolású területeken (Magyarországra 6-os és 7-es USDA zónák jellemzők). Fontos mindezt előre kideríteni, nehogy egy gyorsabban fejlődő takarónövény elszórhassa magvait, mielőtt lenyírnád, hiszen akkor komoly gyomproblémákkal kellene megküzdened a következő évben.

hirdetes

A lassabban fejlődő egynyári hüvelyesekkel nem lesz ilyen gondod, mert magvaiknak sok időre van szükségük, hogy teljesen kifejlődjenek. Ezzel szemben az olyan rövidéletű évelők, mint a réti here a következő években is visszatérhetnek majd, habár nem zavarják majd zöldségeidet a fejlődésben (sőt, hasznos beporzókat is vonzhatnak hozzájuk). Érdemes esőzés előtt ültetni a talajtakarókat, hogy a víz bemossa és rögzítse a magokat a talajban, megakadályozva ezzel, hogy a szél elfújja őket.

Beforgatás vagy nyírás?

A válasz attól függ, hogy hogy szeretsz kertészkedni. Ha például az ásás nélküli módszerek híve vagy, akkor bizonyára nem fogod felszántani ágyásaidat, hogy visszaforgathasd beléjük a talajtakarókat. Persze ez is egy opció, de vannak, akik szimplán végigmennek ágyásaikon egy fűnyíróval, mielőtt a talajtakaró növények virágba borulhatnának, biztosítva ezzel, hogy ne legyen esélyük felmagzani.

hirdetes

Miután mindent lenyírtál, hagyd a maradékokat a helyükön, hogy természetesen lebomolhassanak a téli takarók alatt. A visszaforgatós módszer 8-as vagy annál melegebb USDA zónákban a legideálisabb, ahol a melegebb telek felgyorsítják a növénymaradékok lebomlását.

Bármelyik módszert is alkalmazod, az eredmény általában ugyan az lesz: növényi maradványok kerülnek a talajba, amik idővel lebomlanak, és tápanyagokkal gazdagítják azt. A talajtakaró lenyírását vagy visszaforgatását esőzés előtt érdemes elvégezni, hogy a víz segítsen rögzíteni a növénydarabokat a talajhoz, és ne fújja el őket a szél.

Jasmin Raffaele képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-01-15

Hogyan gondoskodj a konyhakertedről télen

A következő cikkben bemutatunk egy listát, hogyan foglalkozhatsz a konyhakerteddel és lakóival a téli időszakban. Így viseld gondját a konyhakertednek télen.

2021-01-07

Így kerüld el a kezdő kertészek 8 szarvashibáját

Nézd meg, hogy hogyan kerülheted el a legnagyobb kezdő szarvashibákat, amibe a legtöbb zöldfülű kertész belefut.

2020-11-18

Otthoni gazdálkodás várandósan

A várandós gazdálkodásnak tehát bőven vannak nehézségei, de éppen annyi örömet is szerezhet, ha odafigyelsz magadra és biztonságosan végzed. Íme néhány hasznos tipp ehhez!

2020-06-12

A lovak szerelmese, okos és szorgalmas 2020 legszebb gazdászlánya - Interjú Berta Fruzsinával

2020-ban Berta Fruzsina lett a legszebb magyar gazdászlány, ezért készítettünk vele egy kis interjút. Érdemes elolvasnotok nektek is, ismerkedjetek meg Magyarország legszebb gazdászlányával!

2021-01-18

Friss zöldség és gyümölcs: vitaminok és ásványi anyagok elszegényedése a növényekben

A frissnek tartott gyümölcsök és zöldségek manapság egyre szegényebbek tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban. Ennek több kiváltó oka is van.

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

2022-01-09

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben.

2022-01-09

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

Az orchideákra érdemes télen is megfelelően odafigyelni, ezzel is biztosítva virágzásukat és fejlődésüket. Cikkünkből tudj meg mindent az orchideák téli gondozásáról!

További cikkek ebben a témában


inkorporáció (izotópok beépülése)

1. radioaktív izotópoknak a szájon, a légutakon, a kültakarón át felszívódással való... Tovább

takarmányozás higiéniája

a takarmány-élettani alapokra, valamint a gyak. takarmányozás ismereteire építve foglalkozik... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Mezőgazdaság