Zöldtrágya talajtakarókból - szakértői tanácsokat mutatunk, ezeket érdemes Neked is ismerni

Használjuk a talajtakarókat zöldtrágyaként - Szakértői tanácsok!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Zöldtrágyaként használhatjuk a talajtakarókat

Mikor kell talajtakaró növényeket ültetni?

Attól függően, hogy milyen növényeket szeretnél talajtakaróként ültetni, ezek a nyár végétől az ősz végéig bármikor a talajba kerülhetnek, legkésőbb 4-6 héttel az első várható fagy előttig. Mivel csak a talaj táplálása céljából ülteted őket, elég, ha csupán néhány hüvelyknyire nőnek meg a tavasz folyamán, mielőtt lenyírnád őket. Figyeld meg, hogy milyen gyorsan és milyen jól nőnek választott talajtakaró növényeid az adott környéken.

Azok a növények, amelyek lassabban nőnek 3-as és 4-es USDA zónákban, jó eséllyel gyorsabb növekedést mutatnak majd 7-es USDA besorolású területeken (Magyarországra 6-os és 7-es USDA zónák jellemzők). Fontos mindezt előre kideríteni, nehogy egy gyorsabban fejlődő takarónövény elszórhassa magvait, mielőtt lenyírnád, hiszen akkor komoly gyomproblémákkal kellene megküzdened a következő évben.

A lassabban fejlődő egynyári hüvelyesekkel nem lesz ilyen gondod, mert magvaiknak sok időre van szükségük, hogy teljesen kifejlődjenek. Ezzel szemben az olyan rövidéletű évelők, mint a réti here a következő években is visszatérhetnek majd, habár nem zavarják majd zöldségeidet a fejlődésben (sőt, hasznos beporzókat is vonzhatnak hozzájuk). Érdemes esőzés előtt ültetni a talajtakarókat, hogy a víz bemossa és rögzítse a magokat a talajban, megakadályozva ezzel, hogy a szél elfújja őket.

Beforgatás vagy nyírás?

A válasz attól függ, hogy hogy szeretsz kertészkedni. Ha például az ásás nélküli módszerek híve vagy, akkor bizonyára nem fogod felszántani ágyásaidat, hogy visszaforgathasd beléjük a talajtakarókat. Persze ez is egy opció, de vannak, akik szimplán végigmennek ágyásaikon egy fűnyíróval, mielőtt a talajtakaró növények virágba borulhatnának, biztosítva ezzel, hogy ne legyen esélyük felmagzani.

Miután mindent lenyírtál, hagyd a maradékokat a helyükön, hogy természetesen lebomolhassanak a téli hótakarók alatt. A visszaforgatós módszer 8-as vagy annál melegebb USDA zónákban a legideálisabb, ahol a melegebb telek felgyorsítják a növénymaradékok lebomlását.

Bármelyik módszert is alkalmazod, az eredmény általában ugyan az lesz: növényi maradványok kerülnek a talajba, amik idővel lebomlanak, és tápanyagokkal gazdagítják azt. A talajtakaró lenyírását vagy visszaforgatását esőzés előtt érdemes elvégezni, hogy a víz segítsen rögzíteni a növénydarabokat a talajhoz, és ne fújja el őket a szél.

Jasmin Raffaele képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-11

Őzgidák védelme kaszálási szezonban – fontos tudnivalók

Fokozottan ügyelni kell az őzgidákra és a vadakra kaszáláskor, hiszen mezőgazdasági munkák során fokozott veszélynek van kitéve a vadvilág. Mutatjuk mire figyelj!

2024-04-08

Friss: gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre a borászati technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból.

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajfagy

ha a nedves talajréteg hőmérséklete 0°C alá süllyed, a talajban levő szabad víz megfagy. A... Tovább

ágas

az ->állványos szénaszárítás egyik eszköze. Csapadékos vidéken hagyományos módon a... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Mezőgazdaság