Talajtakarási tippek mindenkinek

Amit egy kertésznek a különböző talajtakaró típusokról tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A mulcsként is emlegetett talajtakarók a kertészek csodafegyverei közé tartoznak. Sokan előszeretettel alkalmazzák őket pozitív hatásaik és/vagy kinézetük miatt. A következőkben megismerkedhetsz a legnépszerűbb talajtakaró fajtákkal, és hogy mikor melyeket érdemes alkalmazni. Mielőtt azonban belevágnánk, vessünk egy rövid pillantást a talajtakarók két nagy kategóriájára, és az ezek közötti különbségekre.
 

Talajtakarási tippek mindenkinek

A talajtakarók két nagy kategóriája

A mulcsoknak két kategóriáját különböztetjük meg – beszélhetünk organikus, vagyis szerves, illetve szervetlen talajtakarókról. Az organikus talajtakarók szerves alapanyagokból (falevelek, komposzt, szalma, levágott fű, fűrészpor, stb.) készülnek, ami azt jelenti, hogy idővel belebomlanak majd a talajba.

 

A szervetlen, tehát nem organikus talajtakarók – nem meglepő módon – olyan anyagokból állnak, amelyek természetes úton nem bomlanak le. Ide tartoznak a műanyagok, a kavicsok, a gumik és egyéb mesterséges, vagy természetes, de nem lebomló anyagok is. Mindkét kategóriának megvannak az előnyeik és hátrányaik is – nézzük most ezeket.

 

A különböző talajtakaró-kategóriák előnyei és hátrányai

Az alábbi előnyök és hátrányok ismeretében könnyebben eldöntheted majd, hogy milyen talajtakarót szeretnél használni. Ne feledd, hogy az éghajlatod, költségvetésed, elszántságod és szakértelmed is szerepet játszik majd a döntésben.

 

Organikus talajtakarók

Az organikus talajtakarók a legtöbb kertész számára ideális megoldásnak számítanak, hiszen több előnnyel járnak, mint a szintetikus opciók. A szerves anyagokból készült mulcsok természetes módon lebomlanak, ami fontos tápanyag-utánpótlást jelent a talaj, és ezzel a növények számára. Az organikus talajtakarók hőszigetelőként is hatnak, és segítenek leszorítani a gyomokat is.

 

Legnagyobb előnyük egyben legnagyobb hátrányuk is, hiszen idővel szép lassan „eltűnnek”, így rendszeresen pótolni kell őket. Ezen kívül ideális búvóhelyet biztosítanak a talaj menti kártevők számára is.

 

Szervetlen talajtakarók

Ide tartoznak azok a természetes (pl. kavicsok) és mesterséges (pl. gumi, műanyag) talajtakarók, amelyek nem képesek lebomlani a természetben. Legnagyobb előnyük, hogy lényegesen ritkábban kell cserélni őket, mint az organikus alternatívákat. Ezen tulajdonságuk teszi olyan népszerűvé őket nagyobb méretű felhasználásra is, például termelői vagy ipari szinten.

 

Értelemszerűen a mesterséges és más, nem szerves talajtakarók semmilyen tápanyaggal nem gazdagítják a talajt, hiszen nem bomlanak bele, némelyikük pedig egyenesen meggátolja, hogy bizonyos természetes tápanyagok eljussanak a talajba. Az ilyen mulcsok általában drágábbak is és körülményesebb lefektetni őket. Az organikus opciókkal ellentétben nem minden szervtelen talajtakaró képes leszorítani a gyomokat, ráadásul jóval nehezebb új növényeket telepíteni egy olyan ágyásra, ami ilyen anyagokkal van letakarva (például egy műanyag fóliával). A következő oldalon bemutatom a legjobb organikus talajtakarókat! 

 

Talajtakarási tippek mindenkinek

Nehéz kijelenteni, hogy melyeik A legjobb organikus talajtakarók, hiszen – mint ahogy azt feljebb is említettük – a választás sokban függ majd szükségleteidtől és hogy mennyi pénzt fordítanál rá.

Hirdetés

 

1. Levél talajtakaró

A leveles talajtakaró egy olcsó választás, különösen azokban a kertekben, amelyekben néhány fa is áll. Az összegyűjtött leveleket takarás előtt fel kell aprítani (vagy már egy olyan céleszközzel összeszedni őket, ami el is végzi ezt). Ez a leveles megoldás legnagyobb hátulütője – az extra lépés. Leveles talajtakaró alkalmazásakor fontos észben tartani, hogy nem szabad túl vastag réteget alkalmazni, ugyanis sűrűsége miatt túl kevés levegőt enged bejutni a talajba, illetve túl sok nedvességet tart abban, ami károsíthatja a gyökereket.

 

2. Szalma talajtakaró

A szalmatakaró különféle gabonafélék száraiból áll. Egy népszerű, elterjedt opció, amit előszeretettel alkalmaznak zöldségkertekben. A búzaszárból készült takarókat a legegyszerűbb beszerezni (a legtöbb helyen), de ha teheted, válassz rizsből készült takarókat, mert ezek közé ritkábban keverednek gabonamagok.

 

3. Komposzt

A komposztot nem hiába emlegetik „fekete arany” néven is. Ez az organikus massza fantasztikus talajtakaró lehet zöldségkertedbe. Ha még nincs komposzthalmod otthon, akkor mindenképpen kezdj el egyet, hogy ne menjenek kárba a különböző konyhai maradékok és szerves kerti hulladékok.

 

4. Fű talajtakaró

Ez a talajtakaró levágott fűből készül – egyszerű, ugye? A fűszálak egy jó adag tápanyagot tartalmaznak (többek között a növények fejlődéséhez szükséges kálium, nitrogén és foszfor formájában), így ideálisak a legtöbb ágyásra, és általában mindenhol hozzájuk lehet jutni.

 

Talajtakarási tippek mindenkinek

5. Kő talajtakaró

Ezt a fajta talajtakarót leggyakrabban design célokból alkalmazzák, hiszen az ízlésesen elrendezett kövek sokat dobhatnak egy kert megjelenésén. Előszeretettel használják ipari szinten is, hiszen minimális karbantartást igényel, és hatékonyan leszorítja a gyomokat is. Viszonylag olcsó is, és biztonságos megoldásnak számít olyan földrészeken, ahol a száraz forróságban nagy a természetes tüzek veszélye. Mint minden szervetlen talajtakaró, úgy ezek sem szolgáltatnak semmilyen tápértéket a talaj számára.

 

6. Üveg talajtakaró

Az üveges opció meglehetősen költségbarát tud lenni, ha van néhány felesleges üvegtárgyad otthon, amiket feláldoznál erre a célra. Az üveg egyébként nagyon drága tud lenni, ezért ez az alternatíva csak akkor javasolt, ha tényleg otthoni tárgyakat használsz fel rá (különösen ha nagyobb területekről van szó).

 

Az üveg természetesen nem bomlik le és táplálja a talajt, de remekül illeszkedik a modern kertek látványvilágába, és rengeteg kreativitásra ad lehetőséget. Az üvegen táncoló napsugarak különösen szépek tudnak lenni. Ha az üvegdarabkák mellett döntesz, egyrészt győződj meg róla, hogy a háziállatok és gyerekek ne férhessenek hozzájuk, másrészt pedig fedd le a talajt egy réteg műanyaggal, hogy a szilánkok ne csúszhassanak bele (pl. az esőzések során).

Hirdetés

 

7. Műanyag fólia talajtakaró

Ezt a fajta takarót gyakran használják ipari és termelői környezetben, különösen érzékenyebb zöldségek és gyümölcsök alatt. A műanyag olcsó, könnyedén lefektethető és egyszerűen fel is szedhető. Nagyon hatékony a gyomok leszorítására is. A vékony rétegek nem nyomják maguk alatt a talajt, és segítenek, hogy az minél több nedvességet tarthasson magában.

 

Persze nincs talajtakaró hátrányok nélkül – a műanyag fóliák például nem alkalmasak bizonyos hidegebb éghajlatokat kedvelő növényekre. A hosszabb gyökerű növények általában nem képesek elegendő vízhez hozzájutni, ha műanyaggal takarják le őket, hiszen mind az esővizet, mind a talaj feletti öntözőrendszerekből származó nedvességet felfogják.

 

8. Papír talajtakaró

A papír talajtakarók használatakor fontos odafigyelni rá, hogy az alapanyag ne tartalmazzon színes tintát, és ne legyen fényes felületű. A papíros alternatíva – a kutatások szerint – akkor a leghatékonyabb, ha egy réteg széna alatt helyezik el azt a gyomok leszorítása céljából. Egyébként önmagában nem ajánlott használni.

 

Talajtakarási tippek mindenkinek

Az organikus talajtakarás menete

A nem megfelelően lefektetett talajtakarók többet árthatnak, mint amennyit segíthetnek, függetlenül attól, hogy szervesek-e vagy sem. A legtöbb szakértő szerint a tavasz vége vagy a nyár eleje a legideálisabb időszak a talajtakarásra, mert a talaj ekkorra már megfelelően felmelegszik. Ezekben az időszakokban csupán 2,5-5 cm vastag takarórétegekre lesz szükséged, ha azonban téli takarásra készülsz, akkor érdemes 10 cm-t is felpakolni ágyásaidra.

 

A takaró lefektetése után további lépésekre kell odafigyelned. Először is terítsd szét gereblyével, hogy egyenletesen lefedje az egész területet. Ha kisebb helyen dolgozol, ezt kézzel is elvégezheted. Minden esetben (bármit használsz, bármilyen növényen) vigyázz rá, hogy a talajtakaró legalább 2,5 cm-re kerüljön a növény szárától/törzsétől és gyökereiktől.

 

Az egyenletes szétterítés után fogj egy slagot és öntözd meg friss mulcsodat. Ne használj se túl sok, se túl kevés vizet. A cél az, hogy elegendő nedvességet szolgáltass a talajnak. Ezen kívül ahogy a takaró megszívja magát vízzel, nehezebbé válik, így a szél nehezebben hordja majd szét.

 

Egy év elteltével távolítsd el a régi réteg talajtakarót az ágyásokról, és fektess a helyére újat. A régi takarókból egy év alatt a legtöbb tápanyag belebomlik a földbe, ezért már nem számít egészségesnek a növények számára.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-03-21

Most érdemes gyűjteni a medvehagymát – Ezekre figyelj oda!

Tudj meg te is mindent a medvehagyma gyűjtéséről, szedéséről, érdemes elolvasnod cikkünket, ugyanis rengeteg szabályozás vonatkozik a medvehagyma szedésére!

2019-03-06

Kertünk legnagyobb ellensége – Védekezés a pajorok ellen

Sajnos nagyon sok gondot okoznak a pajorok a kertekben, elpusztítják a pázsitot, de még a gyümölcsfákat is. Mostani cikkemben elmondom nektek, mit tehettek a pajorok ellen!

2019-03-22

Mik azok a fonálférgek, és miért olyan hasznosak (vagy károsak) a kertben?

A fonálférgeket az emberek többsége nem is ismeri, éppen ezért azt sem tudják, hogy károsak, vagy hasznosak a kertben megtalálható fonálférgek. Mostani cikkemben mindenre választ adok!

2019-03-20

Kártevőriasztó növények – Ezeket ültesd, hogy ne kelljen permetezni!

Növények, amik segítenek a kártevők elleni harcban, ismerd meg mindet, és ültesd tele velük a kertedet. Ezután biztos lehetsz benne, hogy nem kell majd annyit permetezned!

2019-02-07

A leggyakrabban előforduló betegségek palántanevelés során

Sajnos nagyon sok kártevővel és kórokozóval kell megküzdenünk palántanevelés során, most azokat mutatjuk be nektek, amik a leggyakoribbak, cikkünkben az ellenük való védekezési lehetőségeket is megtalálhatjátok!

2019-03-20

Amit a csemegekukorica termesztéséről tudni érdemes

Minden, amit tudni kell a csemegekukorica termesztéséről, szakértőnk megosztja veletek tapasztalatait, nincs más dolgotok, mint megfogadni ezeket a remek tanácsokat!

2019-03-22

Cserépben is termeszthetünk rekord mennyiségű paradicsomot!

Nem kell hatalmas terület ahhoz, hogy sikeresen termesszünk paradicsomot, elegendő néhány cserép hozzá! Most elmondjuk, hogyan termeszthettek sikeresen paradicsomot cserépben.

2019-03-13

A csodatévő kacsatrágya – Így használd fel te is a kertedben!

A kacsatrágya az egyik legsokoldalúbb, leghasznosabb trágya, amit érdemes kihasználnunk kertészkedés során. Mostani cikkemben elmondom, hogyan alkalmazd a kacsatrágyát a kertben!

További cikkek ebben a témában
dísznövény Gyeptermesztés gyümölcs Házi kert kert Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Tudomány virág

kalászosok

a gyak. ide sorolja a gabonafélék közül a búzát, rozsot, árpát, zabot, néha a rizst is. (Az... Tovább

endogén ritmus (belső ritmus)

az életfolyamatoknak olyan szakaszos megnyilvánulásai, amelyek nem függenek a sejten, a szerven... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 184

Átlagos értékelés: 5.0