notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden a talaj fertőtlenítéséről

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Így sterilizálhatod a talajt, hogy megszabadulj a benne lakozó betegségektől és rovaroktól

Szélesi Ferenc - Főkertész
Tudj meg mindent a talaj fertőtlenítéséről

Gőzölés

A gőzölés egy másik hatékony megoldás a talaj sterilizálásra. A gőzölést elvégezheted a sütőben, vagy egy kuktafazékban. Ha kuktafazekat használsz, akkor öntsd bele jó néhány bögre vizet, majd helyezz rá egy talajjal töltött tárolót. Fedd le a fazekat és zárd le a fedőjét, de hagyd nyitva egy kicsit a gőzcsapot. Melegítsd 15 percig 4,5kg-os nyomáson.

Ha sütőben gőzölnél, akkor helyezd a talajt egy sütőálló tárolóba, takard le fóliával, majd helyezd egy rácsra a sütő legfelső harmadában. Ez után fogj egy szintén sütőálló tárolót, töltsd fel vízzel, majd helyezd a sütő alsó harmadába. Helyezz egy fedőt a víztárolóra, de hagyj egy kis rést, ahol a gőz kiszökhet belőle. Melegítsd addig, amíg a víz forrni nem kezd és a gőz el nem kezd kiszállni a tárolóból. Gőzöld a talajt 30 percig.

hirdetes

A sterilizálás és a magvak

Ha csíráztatáshoz vásároltál magadnak talajkeveréket, akkor azt nem kell sterilizálni. A jó minőségű keverékek fertőzésmentesek kell, hogy érkezzenek. Inkább figyelj oda arra, hogy az ültetéshez használt eszközeid, szerszámaid sterilek legyenek. Ugyan ez vonatkozik a szobanövényekhez készített talajkeverékekre is – ezeket nem kell sterilizálni. Persze nem lehetetlen, hogy a vásárolt talaj is fertőzött, de ennek kicsi az esélye, és érdemes utánajárni, hogy minden ültetéshez használt eszköz fertőtlenítve lett-e, mert elképzelhető, hogy nem a talaj hibája a probléma.

A sterilizálás hátrányai

A sterilizálás remekül hangzik a talaj előkészítésére, azonban van néhány fontos hátulütője is, amikkel érdemes tisztában lenned. A legfontosabb hátrány, hogy az efféle fertőtlenítési eljárások árthatnak a talajban lakozó hasznos élőlényeknek is. Egy másik fontos szempont, hogy a szolarizáláshoz műanyagot kell vásárolni, és a folyamat hosszú hetekig is eltart.

hirdetes

Ha valahol a termőidőszak nem elég hosszú, akkor erre egyszerűen nem lesz elegendő idő, miután a nap elég meleggé válik a letakaráshoz – persze egy másik opció őszi növényekre használni a kertet, és ilyenkor a talaj nyáron sokáig szolarizálódhat a forró napon. Jobban teszed inkább, ha megpróbálod megőrizni a talaj egészségét, mert minél többet piszkálod, annál valószínűbb, hogy problémád lesz vele.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-06-29

Kertészkedés kezdőknek – Lássuk az alapokat!

Kertészkedés kezdőknek, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a kertészkedés alapjairól, nézzük, mit kell tudnotok akkor, ha kezdő kertészek vagytok.

2020-06-28

Diótermesztési tanácsok az egészséges és finom rekordtermésért!

Diótermesztési tanácsok mindenkinek – Mi szükséges a rekord mennyiségű, egészséges és nem utolsósorban finom dióterméshez? Szakértőnk mond el nektek mindent a diótermesztésről!

2020-06-22

Füvesítés menete – Így lehet fillérekből csodaszép pázsitod öntözőrendszer nélkül!

Fillérekből hoztunk létre üdezöld, sűrű, dús, meseszép pázsitot, mostani cikkemben az is kiderül, hogyan vittük végbe a füvesítést, tartsatok velem most is!

2020-06-28

Íratlan szabályok a fűnyíráshoz, amiket az emberek 99 százaléka megszeg!

Noha úgy gondoljuk, hogy nincs semmi szükség etikettszabályzatra a fűnyíráshoz, ez egyáltalán nem így van. Sajnos sokaknak óriási szükségük van rá, nézzük a legfontosabb szabályokat!

2020-01-07

A nagy magvetési kisokos – Avagy mikor és hogyan vessük a különböző magokat

Magvetési kisokos mindenkinek, most mindent elmondunk nektek a magvetésről, a magvetés idejéről, a magvetés módjáról. Tartsatok velünk és tudhatok meg mindent a magvetésről!

2019-05-10

Amiről még sehol sem olvashattál - Ilyen talajhőmérsékletet kell biztosítanod növényeid számára

A talajhőmérséklet rendkívül nagy szerepet játszik a növények fejlődésében, cikkünket éppen ezért írtuk most meg nektek, tudjatok meg mindent az ideális talajhőmérsékletről!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-04-27

Szabadulj meg örökre a gyomoktól organikus megoldásokkal!

Sajnos a kerti gyomok nagyon sok gondot okoznak az emberek számára, viszont van megoldás! Mostani cikkemben 9 szuper módszert mutatok nektek a kerti gyomok ellen.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
106 478
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 423 937

.../2007. (...) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kedvezõtlen adottságú területeken... Tovább

121/2008. (IX. 16.) FVM rendelet

Az anyakecsketartás "de minimis" támogatásáról. A mezõgazdasági, agrár-vidékfejlesztési,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Talajművelés