Hogyan lehetséges a sztívia termesztése? Tudj meg most mindent róla cikkünkből

hirdetes

Szeretsz kertészkedni? Próbálkozz meg a sztívia termesztésével!

TK
Sztívia

Ez a növény általában 4 – 5 pH értékű földben növekszik jól, de a más értékekkel rendelkező talajt is elviseli, amennyiben az nem sós.


Ajánlott még fejlődéséhez a nitrogén vagy szerves trágya használata is, viszont az előbbivel érdemes óvatosan bánnod, ugyanis az képes már túlzottan előre lendíteni a növény levélzetének növekedését, mely gyenge ízt fog eredményezni. Emiatt érdemes lassan oldódó nitrogénforrásokat használnod – csontlisztet, vérlisztet, gyapotmag lisztet.


Hogyha talajod nem elég homokos, akkor ajánlott emelt ágyast használni. 


A sztívia ültetése


Érdemes palántából nevelned növényed, melyek az utolsó fagy után ültetsz majd ki kertedbe. Ültetésénél biztosíts a fejlődő növényeknek egymástól nagyjából 25 – 30 centimétert, illetve ne egyenes sorban telepítsd őket a területre.

hirdetes


A lyukak kiásása után egy kisebb mennyiségű vizet öntsünk azokba, majd úgy ültessük bele a palántákat, hogy gyökérlabdájukat elfedje egy vékonyabb talajréteg. Ültetés után érdemes bőséggel megöntözni sztíviáinkat.


Amennyiben meleg időszakban palántázunk, helyezzünk rájuk egy vékony réteg mulcsot, ezzel biztosítva a nedves környezet számukra. A palánták lassan nőnek (7 – 8 hét), viszont a hűvös éjjeli levegő képes fejlődésüket előre mozdítani. 


Hogyan gondozd sztíviád?


Érdemes zöldségként tekinteni rá. Ahogy az idő melegszik, érdemes egy nap után mulcsozni, 7,5 – 15 cm mélyen. Növényünk lassan fogja megkezdeni növekedését, de a nyár közepére már ez felgyorsulhat.


Fontos fejlődéséhez az állandó nedvesség, így hetente egyszer-kétszer érdemes öntöznünk, amennyiben ezt a csapadék nem teszi meg. Minél homokosabb talajunk, annál több locsolást fog majd igényelni.

hirdetes


Hatásos módszer lehet tehát egy öntözőrendszer kialakítása, melyet pár órára bekapcsolunk. 


Trágyázása is ajánlott az ültetés után 30 – 60 napra. 


Növényünk szárai erős szél esetén könnyen letörhetnek, így érdemes szélvédett helyen nevelnünk, de egyesek azt is ajánlják, hogy 3 – 4 hetente vágjuk le növényünk tetejét, hogy segítünk annak bokrosodását. Az is jó megoldás lehet, ha egy karóhoz kötjük növényünket, ezzel is biztosítva védettségét.


A kártevők nem fognak számára problémát jelenteni, nagyon ritkán támadják meg őket megbetegedések, rovarok.

Te megpróbálkoztál már ennek a különleges növénynek a nevelésével?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

2021-09-22

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ideje szárnyas barátainkra is gondolni! Mutatjuk, milyen bogyós gyümölcsöket érdemes még elültetned kertedben, hogy kedvezz a madaraknak is a jövőben.

2021-07-27

Ezzel a növénnyel garantált a mediterrán hangulat kertedben – bemutatkozik az üstökliliom

Az üstökliliom rendkívül különleges megjelenéssel bír, általa garantált lesz majd a mediterrán hangulat kertedben. Ismerd meg most Te is ezt a növényt.

2021-07-20

Szúnyogűző dísznövények – ezeket telepítsd teraszod közelébe!

Az esti nyugalmas órákat könnyedén megzavarhatják a szúnyogok. Most eláruljuk, milyen dísznövényeket érdemes teraszodra telepíteni, így elkergetve őket.

További cikkek ebben a témában


Lelenc Kutyamentõ Egyesület

Állatvédõ szervezet A 2003. év végén állatbarátokból verbuválódott csapatunk mára... Tovább

K-vitamin-hiány

állatokban ritka, és főként akkor fordul elő, ha az állat a takarmánnyal vitaminellenes... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Kertészet Növénytermesztés