Az odvas keltike (Corydalis cava), illetve ujjas keltike (Corydalis solida), szívgomba, vagy szűzgomba egy olyan növény, melynek gumóját a moldvai és a székelyföldi magyarok gombának tartják, annak ellenére, hogy mindenki tudja róla, hogy virágos növény.

hirdetes

Szívgomba a magyar népi gyógyításban

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Szívgomba, szűzgomba

Háromszéken is híres a szívgomba. Ott is kétfélét különböztetnek meg. A lyukacsos húsút a nőknek, a tömött húsút pedig a férfiaknak kell adni. Szívbántalmak kezelésére a szívgombát porrá kell törni, majd vízbe, vagy pálinkába áztatva meg kell inni és a panaszok elmúlnak. Az oláhok és a moldvaiak úgy eszik a szívgombát, mint más a burgonyát. Csíkban még népszerűbb a növény, mint Háromszéken. Ott a szívgombát tejbe áztatják és szív-, máj- és epepanaszokra isszák. Náluk már nem különböztetik meg a nőnek és a férfinak  való gyógíszert. Csíkszentdomokoson a szívgombát három napig vízben áztatják és levét szíverősítő hatásáért asztma ellen fogyasztják. Savanyútejjel összefőzve „szívrehoma” ellen használják.
 
Udvarhelyszéken ijedtség ellen ónvízbe áztatva itatják a gyerekekkel.
hirdetes
Abban egyezik a háromszéki, udvarhelyszéki és a moldvai magyar néphit, hogy egyik faja inkább a nőknek, a másik inkább a férfiaknak való orvosság, csak az elkülönítés mikéntje különbözik (Moldvában a virág színe, Háromszéken, Udvarhelyszéken a gumó üreges vagy tömör volta alapján különböztetik meg). 
hirdetes

Szívgomba, szűzgomba

További felhasználási módok

A kályha fölött szokták megszárítani, hogy tovább lehessen tárolni. Nyersen meghámozzák, megmossák és felvágják. A szívgomba karikákat felfűzik és kiszárítják. Ha szükség van rá, borsőrlővel ledarálják és teát főznek belőle. Két-három óráig hagyják a teában kioldódni a hatóanyagokat és megitatják a panaszos emberrel. A szokás szerint, aki iszik a főzetből, aznap nem ihat pálinkát. Máshol, például Háromszéken pont hogy pálinkával kell inni a szívgomba őrleményt. Van ahol kimondottan godán pálinkába kell áztatni a szert, mert az a pálinka kétszer van kifőzve és úgy jobban hat. Sokan tartják, hogy teliholdkor kell begyűjteni a szívgombát, mert ha akkor szedik, nem romlik meg és tovább eláll. Más településeken az erős hívő gondolkodás miatt a megtört szívgombát szentelt vízbe áztatják és azt isszák naponta háromszor a szívfájósok. Pusztinán az eddigiektől eltérően a szívgombát borba áztatják, és annak levét isszák. Ugyancsak itt úgy tartják, hogy a szívgomba árt, ha a kelleténél többet fogyasztanak belőle. Van pedig olyan hely, ahol akár két hétig is érlelik borban a szívgombát és majd azután fogyasztják.
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmányos vetésforgó

főleg ->pillangósokból, ->fűfélékből és egyéb takarmánynövényekből összeállított... Tovább

Szeghalomi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Szeghalom Nagy M. u. 4. Magyarország Telefon: +36-371-152 ... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés