notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az odvas keltike (Corydalis cava), illetve ujjas keltike (Corydalis solida), szívgomba, vagy szűzgomba egy olyan növény, melynek gumóját a moldvai és a székelyföldi magyarok gombának tartják, annak ellenére, hogy mindenki tudja róla, hogy virágos növény.

Hirdetés

Szívgomba a magyar népi gyógyításban

Sz.F.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az odvas keltike (Corydalis cava), illetve ujjas keltike (Corydalis solida), szívgomba, vagy szűzgomba egy olyan növény, melynek gumóját a moldvai és a székelyföldi magyarok gombának tartják, annak ellenére, hogy mindenki tudja róla, hogy virágos növény.  

Szívgomba, szűzgomba
A szívgomba elsősorban a magyar nyelvterület keleti részén ismert és nagyra becsült gyógynövény. Legnyugatibb észlelése a felhasználásáról, Kalotaszegről való. Keleten is többnyire a legkeletibb és legarchaikusabb közösség ismeri a szívgombát, ezek a moldvai magyarok.
 

Felhasználása

Nevéből is adódik, hogy mire használják fel leginkább. A szívgombából szívproblémák gyógyítására alkalmas főzetet készítenek. Erős hatású alkaloid tartalmának egyik fő összetevője a bulbokapnin és ritkán, de használják a készítményeit még a Parkinson-kór kezelésére is. Magyar és latin tudományos neve sokszor változott az idők során. A népi megnevezéseket illetően általában kevesebb az időbeli változás, de annál nagyobb a területenkéntidifferenciálódás. Például Gyergyóban szívgombának, szűgombának, vadsziklidának nevezik, a mezőségi Vajdakamaráson bárányvirágnak mondják az ujjas keltikét. További népi nevei: kakasbandikó, kakasláb, kakassarok, kakasvirág, kakastaré, kecskeláb, földfüsti, lehelkürtje, Szent György-búza.

Szívgomba, szűzgomba

Moldvában és Háromszéken a leghíresebb

Moldvában nagy hagyománya van a szívgomba használatának. A kék virágúakat csakis a férfiaknak, a fehér virágúakat csakis a nőknek lehet adni. A földből kiásnak vagy tíz darab gumót. Lehántják a héját, majd összetörik és egy pohár vízben hagyják ázni fél órán keresztül. Azután pálinkás pohárba leszűrik, és újra felöntik vízzel és naponta háromszor fogyasszák. Reggel étkezés előtt, délben és este pedig étkezés után kell meginni a levet. Nem hiába kell háromszor inni egy nap belőle, hiszen jelentős erőt tulajdonítanak a bűvös számoknak. Fontosnak tartják, hogy este rá kell feküdni a szívre, vagyis hason kell elaludni, mert csak akkor lesz igazán hatásos a szívgomba.
 
Háromszéken is híres a szívgomba. Ott is kétfélét különböztetnek meg. A lyukacsos húsút a nőknek, a tömött húsút pedig a férfiaknak kell adni. Szívbántalmak kezelésére a szívgombát porrá kell törni, majd vízbe, vagy pálinkába áztatva meg kell inni és a panaszok elmúlnak. Az oláhok és a moldvaiak úgy eszik a szívgombát, mint más a burgonyát. Csíkban még népszerűbb a növény, mint Háromszéken. Ott a szívgombát tejbe áztatják és szív-, máj- és epepanaszokra isszák. Náluk már nem különböztetik meg a nőnek és a férfinak  való gyógíszert. Csíkszentdomokoson a szívgombát három napig vízben áztatják és levét szíverősítő hatásáért asztma ellen fogyasztják. Savanyútejjel összefőzve „szívrehoma” ellen használják.
 
Udvarhelyszéken ijedtség ellen ónvízbe áztatva itatják a gyerekekkel.
Abban egyezik a háromszéki, udvarhelyszéki és a moldvai magyar néphit, hogy egyik faja inkább a nőknek, a másik inkább a férfiaknak való orvosság, csak az elkülönítés mikéntje különbözik (Moldvában a virág színe, Háromszéken, Udvarhelyszéken a gumó üreges vagy tömör volta alapján különböztetik meg). 

Szívgomba, szűzgomba

További felhasználási módok

A kályha fölött szokták megszárítani, hogy tovább lehessen tárolni. Nyersen meghámozzák, megmossák és felvágják. A szívgomba karikákat felfűzik és kiszárítják. Ha szükség van rá, borsőrlővel ledarálják és teát főznek belőle. Két-három óráig hagyják a teában kioldódni a hatóanyagokat és megitatják a panaszos emberrel. A szokás szerint, aki iszik a főzetből, aznap nem ihat pálinkát. Máshol, például Háromszéken pont hogy pálinkával kell inni a szívgomba őrleményt. Van ahol kimondottan godán pálinkába kell áztatni a szert, mert az a pálinka kétszer van kifőzve és úgy jobban hat. Sokan tartják, hogy teliholdkor kell begyűjteni a szívgombát, mert ha akkor szedik, nem romlik meg és tovább eláll. Más településeken az erős hívő gondolkodás miatt a megtört szívgombát szentelt vízbe áztatják és azt isszák naponta háromszor a szívfájósok. Pusztinán az eddigiektől eltérően a szívgombát borba áztatják, és annak levét isszák. Ugyancsak itt úgy tartják, hogy a szívgomba árt, ha a kelleténél többet fogyasztanak belőle. Van pedig olyan hely, ahol akár két hétig is érlelik borban a szívgombát és majd azután fogyasztják.
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
240 452
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 413 899
Közösség

leukózis (leucosis)

mind a különféle emlősökben, mind madarakban a Retroviridae család Oncovirinae alcsaládjába... Tovább

belső elválasztású mirigyek (endokrin mirigyek)

a gerinctelen és gerinces állatokban található, kivezető csővel nem rendelkező mirigyek.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 226

Átlagos értékelés: 5.0

Növénytermesztés