Kék, zöld, rózsaszín, és más színű tojásokat tojó tyúkfajták

Tyúkfajták, amik több színben pompázó tojásokkal lepnek meg minket!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Színes tojásokat tojó tyúkfajták

Fehér tojást tojó tyúkfajták

1. Selyemtyúk

Dús, fehér tollazatuk különleges megjelenést kölcsönöz nekik, emiatt közkedvelt madaraknak számítanak. A selyemtyúkok fehér tojásokat tojnak.

2. Holland bóbitás

Listánk egyik legegyedibb külsejű fajtájához érkeztünk. Ezeknek a tyúkoknak felfújt, tollas fejük van, mintha egy meleg sapkával készülnének a közelgő hidegre.

3. Campinei tyúk

Ezek a belga eredetű tyúkok aranysárga színekben pompáznak, és habár fehér tojásokat tojnak, nem túl termékenyek – átlagosan 2-3 naponta lehet egy új tojásra számítani tőlük.

4. Itáliai tyúk

Az itáliai (vagy „Leghorn”) tyúkok nagyon termékenyek, ha tojásról van szó, szeszélyes természetük miatt azonban nem ajánlanánk őket kezdő gazdáknak.

Rózsaszín tojást tojó tyúkfajták

1. Barred Rock

A Barred Rock tyúkok nagyon hasonlítanak a Dominikai fajtához, és húsuk, illetve tojásaik miatt tartják őket. Évente durván 280 tojást tojnak, tehát nem túl termékenyek, de tojásaik rózsaszínek, amit meglehetősen ritkán lát az ember húsvéton kívül.

2. Sussex

Ez az elegáns megjelenésű tyúkfajta igencsak nyugodt, de nagyon figyelmes, ha a környezetéről van szó. Évente durván 250 tojásra lehet számítani tőlük.

3. Asil

Ezek az Indiából, illetve Pakisztánból származó tyúkok nem kezdőknek valók. Meglehetősen agresszívek, és nem túl termékenyek – évente legfeljebb 40 tojást tojnak. A legtöbben inkább díszállatként tartják őket, mint haszon vagy étkezés céljából.

Csokoládészínű tojást tojó tyúkok

1. Pendescena

Ezek a tyúkok nagyon gazdagszínű tojásokat tojnak, amelyek barnák, vagy néha vörösesek. Meglehetősen heves vérmérsékletűek, szóval nem számítanak hétköznapi tyúkoknak.

2. Welsummer

Ellentétben a Welsummer tyúkok kiválóan megférnek a legtöbb udvari környezetben. Sötétbarna tojásaikat apró foltok díszítik. Nyugodtak, okosak, és jól tűrik a meleget illetve a hideget is.

3. Marans

A Marans egy elterjed fajta, amik kifejezetten sötét tojásaikról váltak híressé. Érdemes megvizsgálni a tojások színét, mert gyakran próbálnak más tyúkokat eladni Maransoknak. A tojások sötétségét mérő 1-9 (fehértől sötétig) skálán legalább 4-es kell, hogy legyen a tojásuk, hogy valódi Maransoknak számítsanak.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-16

14 ritka cicafajta, amik biztosan levesznek a lábadról

Az összes cica nagyon cuki, aki létezik a világon, de cicaszeretőként érdekelhetnek a ritkább cicafajták is. Most 14 ritka cicafajtát ismerhetsz meg...

2024-03-25

Ezért nem érdemes nyuszit venni húsvétra a gyerekeknek

Bár egy húsvéti nyuszi aranyos és vonzó ajándék lehet gyerekeknek, fontos megfontolni néhány szempontot, mielőtt döntést hoznál, méghozzá ezeket!

2024-06-14

A pulykatartás előnyei és hátrányai - Ezeket vesd össze, ha pulykákat szeretnél tartani

A baromfiudvar nemcsak a csirkék tartását jelentheti. Ugyanúgy tarthatunk akár pulykákat is. Most a pulykatartás előnyeit és hátrányait ismerheted meg.

2024-02-13

Csirkék, tyúkok nagy kedvence ez a csodálatos virág – Ültess kerti sarkantyúkát!

A kerti sarkantyúka egy csodaszép növény, ami feldobaja a kerteket, na meg a csirkeólakat. Mutatjuk hogyan ültesd el, és etesd vele a csirkéket, tyúkokat.

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-03-04

A juhászok is készülnek a húsvétra

Az európai piacon egyre erősödő kereslet tapasztalható, amit a korai húsvéttal egybeeső muszlim ramadán ünnep is tovább növel, ezért a juhászok is készülnek.

2024-03-18

Sokan nem tudják: Ezek a tavaszi virágok mérgezőek a kutyákra

Kutyatartóként nagyon óvatosnak kell lennünk, mert elég egyetlen óvatlan pillanat, és meg is van a baj. Több olyan tavaszi virág van, ami mérgező a kutyákra.

2024-04-23

Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat

Eddig nem is sejtett felfedezést tettek kutatók a rókával kapcsolatban. Az ősi argentinok háziállatként tarthatták a rókát? Bizonyíték is van!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajképződés

a talajképző kőzet fiz. és kém. hatásokra elmállott és a biol. folyamatokban átalakult... Tovább

tonnakilométer (tkm)

A szállítási teljesítmény mértékegysége; egy kilométer távolságra szállított egy tonna... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés