Hasznos tudnivalók az alvószemzésről - akár már kezdőknek is: lépésről lépésre haladunk

hirdetes

Gyümölcsfák szemzése saját kezűleg – akár kezdőknek is!

SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Alvószemzés lépésről lépésre

A szemző ágat fejjel lefelé fordítva a szem (levélhónalj) alatt kb. 1 centivel bemetszést végzünk úgy, hogy ne csak a szemet, hanem vele együtt kis fás részt is vágjunk, amit folyamatosan a szem fölött kb. 1 centiméterig folytatjuk. Utána átfordítjuk az ágat és a kívánt helyen az ágra merőlegesen kivágjuk a szemet. Azért vágom így, mert a szem nehezebben tud felcsúszni a kötözés közben. Soha ne érintse meg a szem vágott részét, és a T vágás belsejét sem szabad kézzel érinteni. Most jött el a kis levélnyél szerepe ennél fogjuk meg a szemet.

Ezt a szemet a T alakba föntről lefele finoman becsúsztatjuk teljesen a T tetejéig. Ha nem megy simán a levélszárnál, akkor a másik kezünkben lévő szikével segítünk betolni. Az utolsó fél centiben már a szem tágítja magának a helyet, ezzel is segítve, hogy a kötözésnél a szem ne tudjon csúszkálni, elmozdulni.

hirdetes

Következő lépés a szem jó rögzítése. Ehhez spárgát használunk, ha több fajtát is felrakunk a fára, érdemes több színű spárgával dolgozni, így tavasszal a spárga leszedésénél könnyen beazonosítható a fajta. Ehhez jó segítség a jegyzetfüzet, papír, toll, leírni, hogy, milyen színnel, melyik fára, mit tettünk. A szem rögzítésére kb. 2 m spárgát levágunk így könnyebb betekerni, mint a nagy gombolyaggal, főleg ha lombkoronába szemzünk.

hirdetes

A spárgát a szemzés alatt megkötjük, innen kicsit húzva felmegyünk a szemzés tetejéig, spárgával x alakot képzünk. Ezt azért csináljuk, hogy a szem a végleges körbetekerés alatt nehogy elcsússzon. Vigyázva, hogy a spárga ne tudjon becsúszni a vágásba és a T kihajtott oldalai jól visszafeküdjenek a helyükre. Cél az eredeti állapot visszaállítása, a kéreg jó zárása.

Innen ismét lemegyünk a szem alá és elkezdjük a végleges zárását, mostantól szorosabbra húzzuk és így tekerjük, most már cél a teljes lefedés. A szem alatt és a szem fölött egy kicsi rész maradjon szabadon. A kötözést úgy fejezzük be, hogy visszafelé tekerve a kiinduló pontnál elkötjük a kötöző anyagot. A felesleget eltávolítjuk ezzel végeztünk is a szemzéssel. A következő oldalon vár még pár információt, amit érdemes elolvasni! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-02-06

Ezeknek az egynyári virágoknak a magját februárban kell elültetni!

Felhívjuk minden kertész figyelmét arra, hogy a február egy nagyon rövid hónap, egyet-kettőt pislogunk, és már véget is ér, pedig sok mindent most kell ültetni!

2024-02-22

Nem csak szép, de jól alkalmazkodik is: ismerd meg az erdei tündérfürtöt

Az erdei tündérfürtöt csak imádni lehet: jól alkalmazkodik, szereti az árnyékos helyeket és nem igényel nagy törődést, legyen neked is erdei tündérfürtöd!

2024-01-18

Mi az oka, ha nem kel ki a fokhagymám a kertben?

A fokhagyma termesztése nem bonyolult folyamat, ám, ha nem kelt ki a fokhagymád a kertben, akkor lehet te is az öntözéssel rontottad el.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bioszintézis

az élő szervezetekben előf. vegyületek (pl. fehérjék, szénhidrátok, zsírok) előállítása... Tovább

bárányozási jegyzék

olyan áll. bizonylat, amely az anyajuhok ellesi és a bárányok születési adatainak... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem