Hasznos tudnivalók az alvószemzésről - akár már kezdőknek is: lépésről lépésre haladunk

Gyümölcsfák szemzése saját kezűleg – akár kezdőknek is!

SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Alvószemzés lépésről lépésre

A szemző ágat fejjel lefelé fordítva a szem (levélhónalj) alatt kb. 1 centivel bemetszést végzünk úgy, hogy ne csak a szemet, hanem vele együtt kis fás részt is vágjunk, amit folyamatosan a szem fölött kb. 1 centiméterig folytatjuk. Utána átfordítjuk az ágat és a kívánt helyen az ágra merőlegesen kivágjuk a szemet. Azért vágom így, mert a szem nehezebben tud felcsúszni a kötözés közben. Soha ne érintse meg a szem vágott részét, és a T vágás belsejét sem szabad kézzel érinteni. Most jött el a kis levélnyél szerepe ennél fogjuk meg a szemet.

Ezt a szemet a T alakba föntről lefele finoman becsúsztatjuk teljesen a T tetejéig. Ha nem megy simán a levélszárnál, akkor a másik kezünkben lévő szikével segítünk betolni. Az utolsó fél centiben már a szem tágítja magának a helyet, ezzel is segítve, hogy a kötözésnél a szem ne tudjon csúszkálni, elmozdulni.

Következő lépés a szem jó rögzítése. Ehhez spárgát használunk, ha több fajtát is felrakunk a fára, érdemes több színű spárgával dolgozni, így tavasszal a spárga leszedésénél könnyen beazonosítható a fajta. Ehhez jó segítség a jegyzetfüzet, papír, toll, leírni, hogy, milyen színnel, melyik fára, mit tettünk. A szem rögzítésére kb. 2 m spárgát levágunk így könnyebb betekerni, mint a nagy gombolyaggal, főleg ha lombkoronába szemzünk.

A spárgát a szemzés alatt megkötjük, innen kicsit húzva felmegyünk a szemzés tetejéig, spárgával x alakot képzünk. Ezt azért csináljuk, hogy a szem a végleges körbetekerés alatt nehogy elcsússzon. Vigyázva, hogy a spárga ne tudjon becsúszni a vágásba és a T kihajtott oldalai jól visszafeküdjenek a helyükre. Cél az eredeti állapot visszaállítása, a kéreg jó zárása.

Innen ismét lemegyünk a szem alá és elkezdjük a végleges zárását, mostantól szorosabbra húzzuk és így tekerjük, most már cél a teljes lefedés. A szem alatt és a szem fölött egy kicsi rész maradjon szabadon. A kötözést úgy fejezzük be, hogy visszafelé tekerve a kiinduló pontnál elkötjük a kötöző anyagot. A felesleget eltávolítjuk ezzel végeztünk is a szemzéssel. A következő oldalon vár még pár információt, amit érdemes elolvasni! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-16

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? – Itt az igazság

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? A kertészkedés szerelmesei gyakran keresnek természetes, házi megoldásokat a növényeik védelmére és táplálására.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

impotencia (nemi tehetetlenség)

a nemi képesség csökkenése vagy megszűnése; létrejöhet örökletes alapon, nem megfelelő... Tovább

determináció

az —>egyedfejlődésben az a folyamat, amelyben eldől, hogy milyen irányú lesz a sejt... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem