Hasznos tudnivalók az alvószemzésről - akár már kezdőknek is: lépésről lépésre haladunk

hirdetes

Gyümölcsfák szemzése saját kezűleg – akár kezdőknek is!

SFV
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Alvószemzés lépésről lépésre

A szemző ágat fejjel lefelé fordítva a szem (levélhónalj) alatt kb. 1 centivel bemetszést végzünk úgy, hogy ne csak a szemet, hanem vele együtt kis fás részt is vágjunk, amit folyamatosan a szem fölött kb. 1 centiméterig folytatjuk. Utána átfordítjuk az ágat és a kívánt helyen az ágra merőlegesen kivágjuk a szemet. Azért vágom így, mert a szem nehezebben tud felcsúszni a kötözés közben. Soha ne érintse meg a szem vágott részét, és a T vágás belsejét sem szabad kézzel érinteni. Most jött el a kis levélnyél szerepe ennél fogjuk meg a szemet.

Ezt a szemet a T alakba föntről lefele finoman becsúsztatjuk teljesen a T tetejéig. Ha nem megy simán a levélszárnál, akkor a másik kezünkben lévő szikével segítünk betolni. Az utolsó fél centiben már a szem tágítja magának a helyet, ezzel is segítve, hogy a kötözésnél a szem ne tudjon csúszkálni, elmozdulni.

hirdetes

Következő lépés a szem jó rögzítése. Ehhez spárgát használunk, ha több fajtát is felrakunk a fára, érdemes több színű spárgával dolgozni, így tavasszal a spárga leszedésénél könnyen beazonosítható a fajta. Ehhez jó segítség a jegyzetfüzet, papír, toll, leírni, hogy, milyen színnel, melyik fára, mit tettünk. A szem rögzítésére kb. 2 m spárgát levágunk így könnyebb betekerni, mint a nagy gombolyaggal, főleg ha lombkoronába szemzünk.

hirdetes

A spárgát a szemzés alatt megkötjük, innen kicsit húzva felmegyünk a szemzés tetejéig, spárgával x alakot képzünk. Ezt azért csináljuk, hogy a szem a végleges körbetekerés alatt nehogy elcsússzon. Vigyázva, hogy a spárga ne tudjon becsúszni a vágásba és a T kihajtott oldalai jól visszafeküdjenek a helyükre. Cél az eredeti állapot visszaállítása, a kéreg jó zárása.

Innen ismét lemegyünk a szem alá és elkezdjük a végleges zárását, mostantól szorosabbra húzzuk és így tekerjük, most már cél a teljes lefedés. A szem alatt és a szem fölött egy kicsi rész maradjon szabadon. A kötözést úgy fejezzük be, hogy visszafelé tekerve a kiinduló pontnál elkötjük a kötöző anyagot. A felesleget eltávolítjuk ezzel végeztünk is a szemzéssel. A következő oldalon vár még pár információt, amit érdemes elolvasni! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-07

Mit kell tavasszal megmetszeni? 5 növény, amit ne hagyj ki a metszési szezonból!

Sok növényt tavasszal le kell metszeni, beleértve a levendulát, az orgonát és a díszfüvet. A tavaszi metszés nagyobb növekedést és több virágot tesz lehetővé.

2023-02-24

Késő van már a lemosó permetezéshez?

Mikor van ideje a lemosó permetezésnek és mikor késő már elvégezni? Cikkünkben bővebben kifejtjük mikor kell elvégezni a gyümölcsfák lemosó permetezését.

2023-03-16

Hogyan írtsd ki a gyomokat az ágyásból anélkül, hogy károsítanád a növényeket – óvd meg a virágokat és a cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

A gyomok gyors növekedése minden kertész életét megnehezítik, főleg, ha olyan helyen kezdenek növekedni, ahol igazán nem kéne, mint például a veteményes.

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-16

Mikor kell átültetni a paradicsompalántákat – tippek a palánták kiültetésének megfelelő időzítéséhez

Tudod, mikor kell kiültetni a paradicsompalántákat, hogy erős és egészséges növényeid legyenek? Ha nem vagy benne biztos, akkor most eláruljuk cikkünkben!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

infarktus (infarctus)

egy-egy artériáéig elzáródásából (trombózis stb.) származóan az általa vérrel... Tovább

számtani középérték

az az érték, amelytől az adatok eltérésének összege 0; azért, mert a plusz és a mínusz... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem