notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Szappan házilag

Hirdetés

Három házi szappan recept, amiket ki kell próbálnod

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A házi szappankészítés egy szórakoztató és hihetetlenül hasznos időtöltés, amit egyszerűen lehetetlen megunni. Ezt a különféle hozzávalók végtelen mennyiségű kombinációja biztosítja, és persze az, hogy később aztán sokáig élvezhetjük illatos, frissítő egészséges készítményeinket. Íme néhány tipp azoknak, akik szeretnének különleges szappanokat készíteni maguknak, és három recept, amiket máris kipróbálhatsz!
 

3 szappanrecept

A szappankészítés alapjai

A szappankészítés lényegében állati vagy növényi zsírok összekeverése valamilyen erős lúggal. Az e két alkotóelem között lezajló kémiai folyamatot szaponifikációnak hívjuk. A kezdő szappankészítők számára az olvasztással és öntéssel járó technika a legegyszerűbb, amivel begyakorolhatják a folyamat lépéseit. Ehhez némi előre elkészített szappan alapra lesz szükség, amit először szét kell olvasztani (tűzhelyen vagy mikróban), majd belekeverni az illatanyagokat, színezékeket, ásványokat, gyógynövényeket és minden egyéb összetevőt, amit szeretnél felhasználni benne. Mindezt egy öntőformába kell átönteni, majd néhány óráig békén hagyni, hogy lehűlhessen és megszilárdulhasson. Ez után már használható is.

 

A komolyabb szappankészítés a hagyományos „hideg módszer”. Ehhez olajok és lúg összekeverésére van szükség. Mivel a lúg maró hatása veszélyes a bőrre, így csak megfelelő óvintézkedések mellett érdemes megpróbálkozni vele. A hideg módszerrel elkészített szappanok előnye, hogy sokkal könnyebben ki tudod mérni, hogy milyen hozzávalók kerülnek bele, és jóval tovább felhasználható marad, mint az „olvasztott és öntött” szappanok.

Hirdetés

 

Fontos: Ha szeretnél szappanokat készíteni magadnak otthon, akkor a főzésekhez nevezz ki nekik egy külön lábast, amit csak szappanok készítésre használsz. Nem ajánlott utólag ételeket főzni egy olyan lábasban, amit korábban szappankészítésre használtál. A kész szappanokat továbbá érdemes légmentesen szárható tárolókban tartani. Most pedig jöjjenek a receptek!

 

Aloe Vera szappan

Hozzávalók

  • 2,2 dl ásványvíz,
  • 0,9 dl lúg (nátrium-hidroxid),
  • 680g extra szűz olívaolaj,
  • 0,12 dl méhviasz
  • 0,5 dl aloe vera lé
  • Hirdetés
  • 5,3 ml menta esszencia olaj

 

Elkészítés

Ennek a szappannak az elkészítéséhez védőkesztyűkre és védőszemüvegre lesz szükséged a lúg használata miatt. Ne kezdj hozzá ezek nélkül! A védőfelszerelés felvétele után öntsd a vizet egy nagy lábasba. Ez után lassan add hozzá a lúgot, majd kevergesd lassan, amíg szét nem oszlik benne. Légy óvatos, hogy ne kerüljön lúg a bőrödre, mert súlyos égési sérüléseket okozhat. Fogj egy hőmérőt és figyeld a lúgos víz hőmérsékletét – melegítsd addig, amíg 50-60°C közé nem hevül. Ez alatt egy másik lábasban kezdd el melegíteni az olívaolajat szintén 50-60 fok közé, eközben pedig keverd bele lassan a méhviaszt.

 

Ezután vedd le az olajos keveréket a tűzről, majd öntsd hozzá a lúgos vizet. Légy óvatos, nehogy kifröccsenjen – csak lassan! Időnként kevergesd meg, úgy 15 percenként, amíg a keverék sűrűsödni nem kezd (ha mindent jól csináltál, akkor az állaga idővel a majonézéhez hasonlít majd). Keverd bele az aloe vera levet és az esszencia olajat, majd egy kanállal egy percig keverd tovább. A keveréshez használhatsz habverőt is, de kerüld, hogy a keverék habossá váljon.

 

Ha ez is kész, akkor öntsd át az egészet egy papírral kibélelt, vagy zsírral kikent szappan formába, majd óvatosan ütögesd meg a szélét, hogy minden levegőbuborék távozzon belőle. Takard le egy törölközővel vagy más szövetanyaggal, és hagyd állni két napig. Ha az öntőforma nagy méretű, akkor további egy napig hagyd állni, de ekkor már takarás nélkül. Ez után távolítsd el a szappant a formából, majd várj még egy napot, mielőtt kisebb darabokra vágnád szét az egész szappant. A szétvágott darabokat egy napig kell száradni hagyni, miközben időnként figyelni kell az átforgatásukra is, biztosítva ezzel, hogy egyenletesen megszáradjanak. A következő oldalon folytatom! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
373 581
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 957 756
Közösség

dajkatehén

a húshasznosítású tehéntartásban a borjakat szoptatva nevelik fel (—>borjúnevelés).... Tovább

dülmirigy

a hím emlősök —>járulékos nemi mirigye. A húgycső kezdeti szakaszán van, váladéka az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 148

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek