A sünik gondozása

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A sünökre szükségünk van, de nekik is ránk!

Szélesi Ferenc - Főkertész
A sündisznók gondozása

Szívesen elfogadja a szabadba kirakott ételt is. Az utakon található sok elütött sün szomorú jele annak, hogy előszeretettel telepszik meg falvak és kisvárosok szélén is, hiszen ott nemcsak táplálékot talál, de egy komposztkupacon vagy hasonló búvóhelyen át is tud telelni, mivel téli álmot alszik.

Építhetünk a sünök számára téli álomra alkalmas helyeket, fából sünodút, de tökéletes a célra egy miniatűr kutyaól is, de mindig gondoskodjunk arról, hogy belül a süni teljesen sötétben lehessen! Az is jó megoldás lehet, ha a kert egy ritkán használt részén nem nyírjuk a füvet, a növényzetet sem ritkítjuk, és ide telepítjük a komposzthalmot. 

Mivel etethetjük a süniket?

A kisemlőst elsősorban a földigiliszták vonzzák, de rajonganak a házatlan csigákért is, így a csigák elszaporodása esetén a sün megjelenése egyrészt jó eséllyel várható, másrészt ez egyben nagy segítség a kertésznek. Az étlapon szerepelnek még rovarok, fészekből kihullott madárfiókák, és kisebb gyíkok is, és a süni néha dögevésre is fanyalodik, valamint ritkábban a lehullott gyümölcsből is falatozik.

hirdetes

A főfogás azonban a földigiliszta, sajnos ez okozza sok sün vesztét, ugyanis az esőzések után az utakra vonuló gilisztákat követik a sünök, így válnak gyakran gázolás áldozatává. A sünnel egész közeli barátságot lehet kötni, óvatos, hosszabb ideig tartó fokozatos megközelítés után akár meg is lehet fogni, azonban ne feledjük, hogy mégiscsak vadállatról van szó, melynek ráadásul hegyes fogacskái vannak.

hirdetes

Jobban tesszük, ha csak megfigyeljük, nézegetjük, befogni semmiképp se próbáljuk (aki mindenképp házisünit akar, a hobbiállatként remekül tartható afrikai fehérhasú törpesünt válassza). És akkor az említett negatívumok. A sün, magas cukiságfaktora ellenére, veszélyeket is rejt, kártevőket (kullancs, bolha, bélféreg) terjeszthet, a kullanccsal együtt például sajnos a Lyme-kórt, vagy a kullancsencephalitist is a közelünkbe hurcolhatja, ezért sünös kertekben a szokásosnál jobban oda kell figyelni a kullancsveszélyre.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-14

Olcsó és szuper ötlet – Így szántsd fel kertedet sertéseiddel!

A következő cikkből megtudhatod, hogy hogyan használhatod sertéseidet kerted felszántására, és hogy mely fajták a legideálisabbak erre a feladatra!

2020-11-03

Fillérekből készíthetünk ízletes madáreleséget!

Házilag is készíthetünk madáreleséget, ez pedig sokkal jobb és olcsóbb megoldás, mint a boltban kapható madáreleség. Nézzük, hogyan készül ízletes madáreleség.

2020-05-12

Nagy a baj, fogynak a verebek is – Így segíts rajtuk!

A verebek is hatalmas bajban vannak, éppen ezért fontos, hogy megvédjük a verebeket. Cikkünkben elmondjuk, mit tehettek ti is a verebek védelméért!

2020-03-16

FONTOS FELHÍVÁS ÁLLATTARTÓKNAK - Így készülj fel a koronavírusra!

Mostani cikkemben nagyon fontos információkat gyűjtöttünk össze a koronavírussal kapcsolatban állattartóknak. Most minden állattartó fel tud készülni a koronavírusra!

2020-11-14

CSAK ezekkel szabad etetni a madarakat! - Szakértői tanácsok mindenkinek!

A madarak etetéséről sajnos sokan nem tudnak szinte semmit, éppen ezért hoztam el nektek szakértőnk remek cikkét, melyben számtalan szuper ötlet vár mindenkit!

2020-11-03

Készítsünk állatbarát egércsapdát fillérekből, nálam bevált!

Ha nálatok is gondot okoznak az egerek, akkor ezt a megoldást merem ajánlani. Fillérekbe kerül és valóban hatásos, nálunk legalábbis tökéletesen bevált!

2020-11-10

Támadnak a rágcsálók – Így védd ellenük pincédet!

Sajnos nagyon sok rágcsáló jelenhet és jelenik is meg a házaknál, amik előszeretettel vonulnak be a pincébe. Nézzük, hogyan lehet védekezni a rágcsálók ellen!

2020-11-03

A pávatartás rejtelmei – Hasznos tanácsok mindenkinek!

A pávák a fácánfélék családjának tagjai, és három különböző fajtájukat különböztetjük meg: a zöld pávákat, a kongói pávákat, illetve a kék pávákat.

További cikkek ebben a témában
hirdetes


Liprima (WRG 184)

Õszi káposztarepce Cél: olajipari Leírás:Levelein a karéjok száma közepesnél több,... Tovább

hormonok

a szervezet meghatározott sejtjei, sejtcsoportjai (belső elválasztása mirigyek) által... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos