Miért sárgul a muskátli levele? Van, ami természetes folyamat és nem kell aggódnunk érte, de létezik olyan sárgulás is, amit orvosolni kell minél gyorsabban.

hirdetes

7 gyakori ok, amiért a muskátli levelei megsárgulnak

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Annak meghatározásához, hogy mi bántja a muskátli leveleit, kezdd a virágok alapos pillantásával. Fontos tudni, hogy milyen növényfajtával rendelkezel, mert a muskátli levelek sárgulása és elpusztulása a természetes öregedési folyamat része. A növény alján lévő sárga idősebb levelek természetesek, amelyeket gyakran bőséges, fiatalabb levelek takarnak, így ezért nem kell aggódnunk. Ha azonban növényed tartósan sárgul, akkor a sárgulás okának megtalálása döntő fontosságú, hogy megfelelő lépéseket tegyen annak orvoslására. 

Sárga a muskátli levele

Túlöntözés

A szívós muskátlikon a levelek sárgulása a túl sok víz jele. Jól alkalmazkodnak a száraz körülményekhez, és csak akkor kell öntöznünk, ha a talaj felső 2-3 cm része érintésre száraz. A túlöntözés elkerülése érdekében ügyelj arra, hogy jól vízelvezető kerti talajba, vagy nagy vízelvezető lyukakkal ellátott edényekbe ültessük. 

Öntözés

Mivel a muskátli szárazságtűrő, kevésbé valószínű, hogy az öntözésből származó sárga levelek megjelennek. Általában csak hosszabb száraz időszakokban fordul elő. Az alulöntözött növényeknél először a levelek széle és hegye sárgul be. Ahelyett, hogy megvárnád, hogy ez megtörténjen, öntözd meg, amikor a talaj felső 2-3 cm része száraznak tűnik. Lassan és mélyen öntözd meg a növényt, hogy a víz elérje az egész gyökérrendszert.

Napfény hiánya

A legtöbb muskátlifajtának teljes napfényre és részleges árnyékra van szüksége. Forró éghajlaton a reggeli teljes napsütés, délután pedig a részleges árnyék biztosítja a legjobb fényviszonyokat. Túl sok árnyékos helyen a levelek megsárgulnak. Ha nem tudod naposabb helyre vinni a növényt, metszd meg a környező növényeket, hogy a muskátli több fényt kapjon.

hirdetes

Hideg időjárás

A szívós muskátlik évelő növények és ősszel a nyugalmi állapothoz közeledve leveleik sárgulnak, ami természetes életciklusuk része. Tavasszal, miután új növekedést produkálnak, a késői hidegcsapások a levelek elszíneződését is okozhatják, különösen hosszan tartó hűvös és nedves időben. Ahogy melegszik, a sárga leveleket hamarosan új, egészséges lombozat váltja fel.

Tápanyagok hiánya

Évente egyszer, a tenyésztési időszak elején, tavasszal alkalmazz kiegyensúlyozott, lassú felszabadulású műtrágyát. A levelek sárgulása utalhat a mikroelemek hiányára, mindenekelőtt a magnéziumra, amely döntő szerepet játszik a fotoszintézisben, és felelős a levelek zöld pigmentjéért. Egyéb mikroelemek, amelyek a levelek sárgulását okozhatják, a kén-, cink- és vashiány. Alkalmazz kiegyensúlyozott műtrágyát, amely magnéziumot tartalmaz. Ha a lombozat továbbra is elszíneződött, végezz részletes talajvizsgálatot (a helyi terjesztőirodán keresztül szerezhető be), mielőtt koncentráltabb magnéziumformát adnál hozzá. 

hirdetes

Betegségek

A sárga levelek a bakteriális fertőzés jele lehet. Ennek jelei lehet még a besüllyedt foltok a leveleken, amelyek aztán V alakú sárga területekké fejlődnek. A betegség előrehaladtával az ágak összes levele elhervad, megsárgul és elhal. Előrehaladott állapotban a szárak barnává vagy feketévé válnak. A betegség gyakran fordul elő meleg, nedves időben vagy amikor a lombozat hosszú ideig nedves marad az elégtelen légáramlás miatt. A bakteriális fertőzés rendkívül fertőző, és a talajban lévő növényi törmelékben akár egy évig is megmarad. Távolítsd el az egész fertőzött növényt és dobd a szemetesbe. 

Herbicid sérülés

A sárga levelek a gyomirtó szer okozta károk jele is lehet. Ez történhet véletlen túlszórás miatt vagy a szomszédos telekről való elsodródás miatt. Ha azt gyanítod, hogy a levelek sárgulását egy permet okozza, alaposan öntözze meg a talajt, hogy kimossák a felesleget. Ez segíthet megakadályozni, hogy a gyökerek olyan mennyiséget szívjanak fel, amely a növény elpusztulását okozhatja.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

26/2006. (IV. 4.) FVM rendelet

a rizs intervenciójáról A mezõgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokhoz és egyéb... Tovább

szopornyica

Kutyák, egyes kutyafélék, valamint a nyércek gyakori járványos betegsége, amelyet vírus... Tovább

Tovább a lexikonra
kert