notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így kell metszened a rózsát neked is!

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A rózsák metszésének alapjai

Szélesi Ferenc - Főkertész
Rózsa metszése

A rózsa metszésének sorrendisége

Amikor egy növény metszésbe kezdünk nem árt betartani egy fontossági sorrendet. Ezzel elkerülhetjük, hogy olyan hajtást vágjunk ki, ami a végeredményt negatívan befolyásolja. Pl. először hajtásritkítást végzünk anélkül, hogy megvizsgálnánk a növény egészségét, erőnléti állapotát. Aztán, amikor megvizsgáljuk a hajtások egészségét kiderül, hogy továbbiak eltávolítása indokolt, így előfordulhat, hogy kevés hajtásunk marad.

 

A rózsa metszésének a sorrendje tehát a következő!

Vizsgáljuk meg a rózsa erőnlétét. Hozott-e új hajtásokat, mennyit, milyen vastagokat? Nyilvánvalóan minél többet, és vastagabbakat, annál erősebb egy tő. Nézzük meg az egészségi állapotát. Nincsenek-e beteg vesszők, nincs-e rajta vesszőszalagosodás? A beteg vesszők minden eseteben eltérést mutatnak az egészségesekkel szemben. Fürkésző tekintetünk biztos, hogy megtalálja ezeket. A beteg vesszőket el kell távolítani tőből, de minimum a beteg rész alá 10-15 centivel visszavágni.

hirdetes

 

Fel kell mérni a fizikailag sérül vesszőket. Törések, háncssérülések. Ezek állatoktól (legtöbbször kutya), gépjárművektől (garázsba beálló autónk), nyomástól, vagy embertől származhatnak. A sérült vesszőket minimum a sérülés alatti egészséges rügyig kell visszavágni. De ennek mértékét a metszés egészére gyakorolt hatás dönti el. Nyilván egy 80 centi hajtás, felső néhány centijének letörésekor nemcsak annak a 10-15 centinek a levágása lehet indokolt.

hirdetes

 

Meg kell vizsgálni a fagykárokat. Minimum a fagyási sérülés alatti első egészséges rügyre kell visszavágni. Morfológia résznél foglalkozom vele részletsebben. Tőből eltávolítjuk a vadhajtásokat. Morfológiai résznél bemutatom. Tőből eltávolítjuk a kiöregedett hajtásokat. Morfológia résznél bemutatom. A fentiek után megmaradt vesszőkből az erőnlétnek és a csoportokra jellemző metszési szempontoknak megfelelően elvégezzük a fenntartó metszést. Erről a csoportoknál írok részletesen.

Mennyire volt hasznos számodra a rózsa metszéséről szóló cikkünk?

Forrás

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-07-07

Vegyszermentes kertészkedés – 5 organikus tipp a teljesen vegyszermentes kertért!

Vegyszermentés kertészkedés, tippek a teljesen vegyszermentes kertészkedésért, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vegyszermentes kertészkedésről.

2020-07-03

Pekándió sikeres termesztése

Pekándió sikeres termesztése, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a pekándió sikeres termesztéséről, próbálkozzatok meg sikeresen a pekándió termesztésével!

2020-06-09

Hogyan lehet hatalmas, különleges illatú bazsalikombokrod? Szakértőnk titkai segítenek!

Legyen neked is hatalmas, és különleges illatú bazsalikombokrod! Szakértőnk olyan tippeket oszt most meg, amik segítenek abban, hogy a bazsalikombokrod akkora legyen, mint még soha!

2020-07-03

Cserépben is termeszthető padlizsán – Tippek/trükkök mindenkinek!

Padlizsán termesztése cserépben, cserépben is termeszthetünk padlizsánt, nézzük, hogyan lehet padlizsánt termeszteni cserépben, próbáljátok ki ti is ezt a szuper módszert!

2020-06-10

Levéltetvek elleni szerek – Melyik mire jó és hogyan alkalmazzuk?

Levéltetvek elleni szerek bemutatása, melyik levéltetű elleni szer mire való, hogyan alkalmazzuk a levéltetű elleni szereket? Most mindent elmondunk a levéltetvek elleni szerekről.

2020-05-29

Hőhullámok a kertben – így védd növényeidet a nyári melegben!

A nyári melegben fokozottan oda kell figyelnünk a növényeinkre, éppen ezért mostani cikkemben mindent elmondok nektek a növények nyári védelméről.

2020-06-13

Filléres csodaszer – Készítsünk kalciumos levéltrágyát házilag!

Saját kezűleg készíthetünk, fillérekből kalciumos levéltrágyát, most elmondjuk nektek, hogyan és miért érdemes mindenkinek kalciumos levéltrágyát készítenie!

2020-07-07

Fantasztikus ötlet – Hozzunk létre fűszersövényt!

Fűszersövény létrehozása, hozzunk létre könnyedén praktikus, mutatós, fantasztikus fűszersövényt, cikkünkben mindent elmondunk nektek a fűszersövény létrehozásáról!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
198 463
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 515 922

lanaméter

a —>gyapjú finomságának meghatározására alkalmazott műszer; mm-es beosztási... Tovább

Gombaölo Topas 100 EC

Lisztharmat elleni felszívódó készítmény almában, szőlőben, csonthéjasokban,... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem