Online tanácsadás

Dr. Kisslegyi Tünde

ártalmas-e a génmódosított paradicsom, vagy bármely más génmódosított zöldség, gyümölcs? Mi a génmódosítás lényege?

Válasz: A génmódosítás lényege, hogy a növények egyes tulajdonságait meghatározó géneket - miután azonosítottuk - az adott élőből (növény, állat, baktérium, vírus, ember) izoláljuk (az örökítő anyagából kivágjuk), és ezeket a géneket különböző növények örökítő anyagába építsük. Ezáltal ezeket a növényeket felruházzuk olyan új tulajdonságokkal, melyekkel addig nem rendelkeztek. A paradicsom esetében a hosszan tárolható paradicsom ("endles summer") vagy nem puhuló paradicsom ("flawr sawr"), voltak azok a génmódosított fajták, melyek az Egyesült Államokban kereskedelmi forgalomba kerültek 1994-ben és 1995-ben. Tudomásom szerint azóta forgalmazásukat beszüntették. Ismereteim szerint jelenleg Európában és hazánkban nincs kereskedelmi forgalomban génmódosított zöldség, és ilyen GM zöldségfajták forgalomba kerülése a közeljövőben sem várható. Azok a fajták, melyek az USA-ban forgalomba kerültek, azok nem voltak egészségre ártalmasak. A módosítás a paradicsom esetében nem új gének bevitelét jelentette, hanem a paradicsomban gátolták egyes gének működését, ami miatt a paradicsom nem tudott megpuhulni, illetve nem tudott beérni.
Agrároldal
agrár szakértő
Vissza a kérdések listájához