Minden, amit egy kertésznek a pekándió termesztéséről tudnia kell

hirdetes

Pekándió sikeres termesztése

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Minden a pekándió termesztéséről

A pekándió kártevői, betegségei és egyéb problémái

A pekándiókat különféle kártevők (pl. levéltetvek) és betegségek támadhatják meg, amikkel jó tisztában lenni. Íme a legfontosabbak ezek közül.

Acrobasis nuxvorella

Ez az apró, szürke moly a pekándiók egyik legádázabb és legkárosabb ellensége. A moly lárvái kora tavasszal bújnak ki a petékből, és a pekándió nyíló rügyeivel táplálkoznak. Később befúják magukat a puha hajtásokba, ahol tovább növekednek. Egy évben akár 2-3 generáció is felnőhet a kertben. Érdemes feromoncsapdákkal védekezni ellenük, amelyekkel elfoghatod a hím példányokat, megakadályozva ezzel, hogy pározhassanak a nőstényekkel.

hirdetes

Egyenetlen termések

A pekándiók meglehetősen kényesek tudnak lenni. Ne lepődj meg, ha az egyik évben nem termenek ugyan úgy, mint az előző szezonban. Egyes pekándiók különösen hajlamosak a változó termési mintákra – ilyen a Cape Fear, a Creek és a Pawnee is. A 10 évnél idősebb fákra még gyakrabban jellemző ez a jelenség.

Mindez annak köszönhető, hogy a pekándiók néha úgy döntenek, hogy a termés helyett inkább megőrzik energiájukat. Ez általában akkor van, ha úgy érzik, hogy szárazság közeleg, vagy túl hidegnek érzik a tavaszi időjárást. Valójában még a tudománynak sincs jó magyarázata arra, hogy miért is vesznek ki egy-egy év szabadságot a pekándiók.

hirdetes

A terméshozás közbeni stressz kétségtelenül nagy hatással van azonban a következő év termésére, ezért ez mindenképpen kerülendő. Amikor virágba borulnak, akkor különösen figyelj rá, hogy távol tartsd tőlük a kártevőket, megfelelően öntözd őket és megfelelő mennyiségű trágyát is adj nekik.

Ha gyakran problémát okoznak kertedben a rendszertelenül termő pekándiók, akkor megpróbálhatod megritkítani rajtuk a még éretlen diókat, amikor sokat látsz belőlük a fákon. Ez segíthet nekik, hogy megőrizzék erőforrásaik egy részét a következő évre.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-30

7 különleges mezei virág, ami tökéletesen mutat a kertedben is

Mindig elvarázsol a pipacsos mező látványa? Akkor ezeket a csodaszép vadvirágokat imádni fogod, amiknek különleges formái, színei feldobják majd a kertedet!

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-31

Tippek a salátakert létrehozásához áprilisban

A tavaszi salátakert gondozása kifejezetten hálás munka, hisz kisebb energiával is csodás salátáid teremhetnek: így fogj neki áprilisban a tavaszi salátakerthez!

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2023-02-02

Tényleg tartalmazhatnak rovart a csomagolt élelmiszerek?

Ahogyan halad a világunk, nagyon úgy tűnik, hogy a rovar fehérje lehet a jövő proteinforrása, egyre többet hallani erről. Már a boltokban is találkozhatunk vele.

2022-10-18

Hogyan készítsd fel a kertedet a fagyokra?

Hogyan készítsd fel a kertedet a hidegre? Mit csinálj az évelő növényekkel, egynyári növényeiddel, cserjéiddel, fáiddal télen? Mutatjuk hogyan készítsd fel őket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmánymosó gép

a gyökér- és gumós takarmányokra — elsősorban a burgonyára és a répára -tapadt... Tovább

bakteriémia (bacteriaemia)

a fertőzés helyéről a ->baktériumoknak kis számban a vérpályába való bejutása. Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés