Minden, amit egy kertésznek a pekándió termesztéséről tudnia kell

hirdetes

Pekándió sikeres termesztése

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Minden a pekándió termesztéséről

A pekándió gondozása

Miután elültetted pekándió csemetéidet, az alábbiakra kell odafigyelned, hogy egészséges és biztonságos körülményeket biztosíts nekik a növekedéshez.

Öntözés

A vadonban a pekándiók patakok és folyók közelében teremnek, amiből könnyű kikövetkeztetni, hogy sok vízre van szükségük. Az optimális növekedéshez egy fiatalabb fa hetente 35-55 liter vizet igényel majd, ezért fontos, hogy olyan helyre kerüljenek, ahol folyamatos vízutánpótlást kaphatnak. Ahogy aztán egyre nagyobbra nőnek, és elkezdenek teremni, akkor is heti 5 cm vízre lesz majd szükségük. Lehetőleg a talaj lomb alatti részét öntözd, amikor locsolod őket.

hirdetes

Trágyázás

A pekándiók nagy mennyiségű tápanyagot is igényelnek. Jót tesz nekik, ha tavasszal egy adag szerves trágyával kínálod őket, illetve szintén tavasszal teríts alájuk egy kb. 5 cm vastag réteg komposztot is. A pekándióknak rengeteg cinkre is szükségük van. Ezt cink-szulfátos levélspray-vel ajánlott megadni nekik, a rügyfakadástól kezdve háromhetente egészen a betakarításig. Ehhez 100 liter vízben oldj fel nagyjából kb. 250 gramm cinket.

Talajtakarás

A pekándió alá szalmából vagy faháncsból érdemes talajtakarót fektetni. Ez segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát, és leszorítani a gyomokat.

Metszés

hirdetes

Akár cserepes, akár szabadon gyökereztetett csemetéket vásárolsz, elképzelhető, hogy a faiskolában már átestek első metszésükön. Ha nem, akkor érdemes mind a főgyökerükből, mind pedig a lombkoronájukból visszavágni, mielőtt elülteted őket, hogy még jobban növekedhessenek.

Az ültetést követően metszd vissza őket, hogy egy fő águk és 4-6 oldalirányú águk maradjon. A metszéseket az első néhány évben el kell majd végezned rajtuk. Amikor aztán a fák teremni kezdenek, már csak az egészségük megőrzése és a kósza ágak eltávolítása érdekében kell metszened őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

A kúszó fikusz termesztése és gondozása

A legnépszerűbb a Ficus pumila, más néven kúszó fikusz. Nemcsak könnyen termeszthetőek, de kiváló és viszonylag szívós szobanövények is, mutatjuk hogy gondozd!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-10-18

Hogyan készítsd fel a kertedet a fagyokra?

Hogyan készítsd fel a kertedet a hidegre? Mit csinálj az évelő növényekkel, egynyári növényeiddel, cserjéiddel, fáiddal télen? Mutatjuk hogyan készítsd fel őket!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kitin

felépítésében a cellulózhoz hasonló, állati eredetű nitrogént tartalmazó vázpoliszacharid... Tovább

sebkezelés

alapvető feladata a —>sebgyógyulás kedvező feltételeinek megteremtése. Ilyenek a... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés