Minden a pávatartásról - érdekességek és hasznos tanácsok

hirdetes

A pávatartás rejtelmei – Hasznos tanácsok mindenkinek!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
A pávatartás titkai

A pávatartás nehézségei

Habár pávákat tartani nem nagy kihívás, van néhány dolog, amivel tisztában kell lenned, mielőtt rászánod magadat.

A pávatartás nehézségei - Zaj

A pávák nagyon zajosak tudnak lenni. Ha tartottál már gyöngytyúkokat (amik hírhedten hangos madarak), akkor készülj fel rá, hogy a pávák bőven túltesznek rajtuk. Egy páva rikoltása akár 8 kilométerre is elhallatszik, egyes példányok pedig dudáláshoz hasonló hangokat is kiadhatnak magukból. A pávákat ráadásul nem érdekli, hogy milyen napszak van. Ha akarnak, egész nap hangoskodnak majd. Szerencsére a tojók nem olyan zajosak, mint a kakasok, de azért ők sem nevezhetők csendes állatoknak.

A pávatartás nehézségei - Időjárás

A pávákat szinte bárhol lehet tartani, de fontos tudni róluk, hogy sokkal jobban szeretik a meleget, mint a hideget. Ha hidegebb éghajlaton tervezel pávákat tartani, akkor elengedhetetlen, hogy megfelelő búvóhelyet biztosíts számukra a hideg elől. Ne feledd, hogy Ázsia dzsungeljeiből származnak. A pávák továbbá nem kedvelik az erős szelet és az esőzéseket sem. Bárhol is tartanád őket, gondoskodj róla, hogy legyen hová behúzódniuk, ha az időjárás barátságtalanná válik.

hirdetes
hirdetes

A pávatartás nehézségei - Ragadozók

Ha szárnyasokat tartasz birtokodon, akkor mindig észben kell tartanod a rájuk leselkedő ragadozókat. A pávák tudnak ugyan repülni, de nem épp a legfürgébb madarak, ezért a legtöbb ragadozó könnyedén elkaphatja őket, ha a védtelen helyen kapirgálnak. Persze még így is szárnyaik a leghasznosabb védekezésük a veszélyek ellen, ezért fontos, hogy ne csonkítsd meg őket!

A pávák gondozása - Etetés

A pávák nem válogatósak, ha az evésről van szó. Akárcsak a tyúkok, ők is mindenevők, de persze egészségük megőrzése érdekében érdemes odafigyelni kiegyensúlyozott táplálásukra. A csibéket életük első 6 hónapjában egészséges csibetáppal érdemes etetni, némi vadmadár csibetáppal keverve. Egy jó csibetáp nagyjából 20-24% fehérjét tartalmaz.

Fontos továbbá, hogy hozzáférjenek némi kavicshoz is a táp mellett. Biztosítsd továbbá, hogy páváidnak mindig legyen friss, tiszta vize is, mert könnyedén kiszáradhatnak. A felnőtt pávákat már változatosabban etetheted. Adhatsz nekik száraz kutyatápot, morzsolt kukoricát, zabot, tésztát, kenyeret, rizst, lisztkukacokat, gyomokat, gyümölcsöket és zöldségeket is. Nem ajánlott kizárólag tyúktáppal etetni a pávákat, ez ugyanis nem tartalmaz elegendő fehérjét számukra.

Nicholas Demetriades képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-05-02

Miért szagol a kutya az emberek lába közé? – Így szoktasd le róla kutyádat!

Miért szagolnak az ember lába közé a kutyák? Az állatorvosok és a kiképzők is egyetértenek ennek okaiban, tudd meg Te is miért szeretik ezt csinálni a kutyák!

2022-03-07

Mit jelentenek a különböző számok a tojáson? Melyiket ne vedd meg?

Vajon hogyan tudjuk a boltok polcai előtt állva eldönteni, hogy melyik tojást tegyük a kosarunkba? Olvassuk el a számokat, egyáltalán mit jelentenek a számok?

2022-02-09

Mini tehenek, mini szarvasmarhák - bizony, ők is léteznek!

Napjainkban a kutyák és a macskák mellett egyre inkább népszerűbb az olyan állatok tartása is, mint a mini malacok, lovak vagy szarvasmarhák, tehenek.

2021-11-26

A Lidl meglépte: beszáll a magyar hússzektor támogatásába, nem is akárhogyan!

A Lidlből hazatérve, biztosak lehetünk benne, hogy magyar húst vettünk. Ugyanis a Lidl is beszállt a hazai hússzektor támogatásába, átalakítja a kínálatát is.

2022-05-19

Megható videó: az elefántoknak nagyon mély érzelmeik vannak

Kutatások során készült YouTube videótkat mutatunk nektek, ami bemutatja hogyan gyászolnak az elefántok. Nagyon megható ahogyan az elefántok gyászolnak!

2022-05-31

Vízi siklók a kertünkben? Lehetséges! Ezeket kell tudni róluk!

A vízisiklók nem ritkán akár a kertünkben is előfordulhatnak! Főleg, ha rendelkezünk kerti tóval. Ne ijedjünk meg ezektől a kigyóktól, mert nem bántanak!

2022-06-30

Ezek az állatok dézsmálgathatják a paprikáid

A paprikanövényekben a legtöbb kárt a rovarok és a kártevők okozzák, mint például a vágóférgek. De ha kizártad ezeket, mik esznek még paprikanövényeket?

2022-06-01

Pici és bolyhos. Ismerd meg a nyuszit te is!

A nyuszik nagyszerű állatok, a maguk cukiságával. Igazán különlegesek és aranyosak is. Az erdei nyuszik pedig megtalálhatóak a Magyar erdőkben is nem ritkán.

További cikkek ebben a témában


lencsebükköny (bükkönylencse, Vicia lens Leganyiana Rpcs. et Legny.)

a lencse és a közönséges tavaszi bükköny természetes hibridje. Alaktanilag a bükkönyhöz... Tovább

fogadtatóketrec

a juhtenyésztésben alkalmazott, kb. 1 m2-es területű, ráccsal bekerített berendezés. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés