Minden, amit tudni illik a paradicsom metszéséről, legyen neked is bőségesebb termésed!

hirdetes

Hasznos információk a paradicsom metszéséhez!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Bőséges paradicsomtermés, érd el te is!

 

Az előző oldalon elmondott alapszabályokat érdemes tehát mindenkinek betartania, ha azt szeretné, hogy egészséges és bőtermésben legyen része. Most pedig nézzük, mi az, amit tudnunk kell a paradicsom metszéséről, vagyis a kacsolásról!

Fontos tudnivalók a paradicsom metszéséről

Metszésnél mindig az a cél, hogy a növénynek egyetlen egy főhajtása legyen pár egészséges és erős ággal. Ha a főhajtásunk meg van és az oldalágak is egészségesek, akkor nézzük meg a naljhajtásokat. Ezeket tüntessük el a növényről még kicsiként, ugyanis ezeknek csak az a céljuk, hogy új növényt fejlesszenek, nekünk viszont nem ez a cél.

hirdetes

Az eltávolításhoz nem is szükséges metszőolló, elég, hogyha erősen megfogjuk a mutató-, illetve a hüvelykujjunk segítségével és lecsípjük. Fontos, hogy ne szakítsuk le, mivel ebben az esetben maga a növény is sérülhet.

hirdetes

Ha tehetjük, akkor a reggeli vagy a késő esti órákban végezzük el a metszést, de inkább a reggel a legmegfelelőbb, mivel ilyenkor törnek a legkönnyebben a szárak, a nagy melegtől megpuhulnak és sokkal könnyebben szakadnak. Fontos, hogy ne felejtsük el azt sem, hogy ne távolítsuk el azokat a hajtásokat, amik a virágok felett hajtanak, inkább arra törekedjünk, hogy szabaduljunk meg azoktól a hatásoktól, amik a főhajtáson nőnek, ha kihajtana egy második főhajtás, akkor azt mindenképpen távolítsuk el.

Nem kell megijedni, nem szükséges minden nap elvégezni ezt a műveletet, általában hetente egyszer már elégséges szokott lenni. Attól sem kell megijedni, hogyha kimarad pár hét, nem lesz a növénynek semmi baja emiatt, de ha elvégezzük a metszést, akkor sokkal szebb lesz és a termés is egészségesebb és bőségesebb lesz. Remélem, hogy sikerült mindent elmondanom nektek a paradicsom metszéséről, már idén érdemes kipróbálnotok a szükséges műveleteket, legyen mindenkinek egészséges és bőtermése, sok-sok paradicsomot kívánok nektek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-30

Ezek az állatok dézsmálgathatják a paprikáid

A paprikanövényekben a legtöbb kárt a rovarok és a kártevők okozzák, mint például a vágóférgek. De ha kizártad ezeket, mik esznek még paprikanövényeket?

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

2022-06-30

Cseresznyelevél-tekeredés: egy vírus, amely nem csak a cseresznyefákat érinti

Csak azért, mert a cseresznyelevél-betegségben szerepel a „cseresznye” elnevezés, még nem jelenti azt, hogy ez az egyetlen érintett növény a betegségben.

2022-06-30

Epsom só a kertben: csodákra képes!

Az epsom-só kertészeti használata igazán nem újkeletű dolog. Ez a „jól őrzött titok” sok generáció óta létezik, de vajon tényleg működik-e, és ha igen, hogyan?

2022-06-30

A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

Semmi sem hasonlítható a frissen szedett paradicsom ízéhez. Akármilyen gyakran is ápoljuk azonban növényeinket, néha egy-egy betegség megtámadja a kertünket.

2022-06-30

10 szobanövény, amely segít megküzdeni a magas páratartalommal

Fullasztóan meleg, párás az idő a lakásodban? Ezek a növények igazán szeretnének nálad lakni és megszabadítani a párától, hiszen nekik éltető táplálék!

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

További cikkek ebben a témában


kutrica

a sertésfiaztató épület alapegysége, amely az anyakoca és naposmalacok együttes... Tovább

kiegészítő takarmány

az etetett az etetett takarmányféleségeket, takarmányadagokat valamilyen táplálóanyaggal v.... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem